Hisse Senedi Alıp Satmak Caiz midir? Ahmet Polat Hoca Efendi

preview_player
Показать описание
Hisse senedi alıp satmak caiz midir? Özellikle ticari faaliyetleri helal olan ya da böyle bilinen şirketlerin borsadaki hisselerinin alınması ile ilgili sorular çok soruluyor. Öncelikle borsa câiz midir? Borsanın câiz olmayan noktaları nelerdir? Hisse senedi alım satımı nasıl yapılıyor, bunun dine aykırı noktaları nelerdir? Hissesi satın alınan firmanın gerçekten hak sahibi olan bir ortaklık statüsüne kavuşuluyor mu? Kağıt üzerinde, formalite ortaklık ile kâr zarar ortaklığı dinen câiz midir, geçerli midir?

---
İSMAİLAĞA NET | Yolumuz Sohbet

Facebook-Twitter-Insagram: @ismailaganet
Telefon: 0850 811 7777

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ve portalimize üye olarak yeni video, ders ve sohbetlerden anında haberdar olabilirsiniz.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

KAZANCI HELAL OLAN ŞİRKETLERİN HİSSE SENEDİNİ ALMAK CAİZ MİDİR?

ismailaganet
Автор

Borsa da sıkıntılı ise Müslümanlar olarak bir Helal daire içinde Şirketler kurup yönetmeliyiz.Böylece Tüm müslümanlara ve insanlığa örnek oluruz.

muhammedozdemir
Автор

İslam da ortaklığın nasıl olduğunu bilmiyorum, bu videodan sonra bunu öğrenmem gerektiğini anladım. Gayet güzel açıklamalar var ben faydalandım Allah'ın izniyle

adembilgin
Автор

RABBİMİZ ! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi eğriltme, bize tarafından RAHMET bağışla, lütfü en bol olan SENSİN. AMİN (Al-i İMRAN SÜRESİ-8.ayet)

EY RABBİMİZ ! Unutur veya hataya düşerde bir kusur işlersek bizi onunla hesaba çekme. AMİN (bakara süresi-286.ayet)

user-yb
Автор

Fatiha Suresi:
1)Rahman ve rahim olan Allah Teâlânın adıyla (Okumaya başlarım)
2)Hamd âlemlerin Rabbi
3)Rahman ve rahim olup
4)Cezâ gününün sâhibi olan Allah Teâlâ’ya mahsustur.
5)Ey Allah’ım yalnız sana ibâdet ederiz ve ancak senden yardım dileriz.
6)Bizleri doğru yola ilet,
7)O kendilerine nimet vermiş olduğun kimselerin yoluna ilet, gazaba uğramışların ve sapmışların yoluna değil!

laaailaheillallah
Автор

Tamam eyvallah hisse haram borsa haram faiz haram peki bizim paramız her gün erimeye devam ediyor peki biz ne yapalımda bu paramı koruyalım bi açıklık getirebilirmisiniz

dursunalicilci
Автор

Benim aklıma takılan tek şey, hissesini alarak ortağı olduğum şirketin kasasına bir şekilde kredi/faiz bulaşması halinde benim hissemin de artık faiz içermesi. En temizi “şüpheli şeylerden uzak durmak” buna da vera denir. Hayat kısa, dünya boş. Az olsun öz olsun.. çok olacaksada helalinden ve şüphesiz olsun.

transformersussu
Автор

BORSA HAKKINDA:
Helal-haram noktasında elinden geldiğince hassas davranmaya çalışan arkadaşlar adına sormuş olduğum sorulardır.
(Borsa hakkında ayrıntılı sorulardan oluştuğundan bu alanda ayrıntılı bir bilgiye sahip yetkili-ler tarafından cevaplanmasını istemekteyim.)
1. Borsada işlem gören hisselerin seçiminde önceliğimiz neler olmalıdır? Ne gibi kıstaslara dikkat ederek hisse senedi almalıyız?
2. Banka hisseleri, alkol vb. dinimizce açıkça haram kılınmış mal, kurum ve-veyahut şirketlerin hisseleri alına bilinir mi?
3. Günümüz şartlarında banka ile çalışmayan veya kredi kullanmayan hiçbir şirket hemen hemen yok gibi olduğu bilindiğine göre, hisse alacağımız bir şirket bankadan kredi kullanıyorsa bizde iştirakleri olarak harama girmiş olur muyuz?
4. Borsa da işlem yaparken anlık, kısa, orta ve uzun vade olarak işlemler yapılabilmektedir. Anlık veya günlük olarak yapılan işlemlerde (trade etmek anlamında) herhangi bir sıkıntı dinimizce söz konusu mudur?
5. Özellikle son yıllarda traderların sayısı artmıştır. Borsa da Teknik analiz ve diğer grafiklerle ilgilenen bu kişiler kendilerine özel gruplar kurmakta (ücretli veya ücretsiz) veyahut twitter, instagram vb. ortak platformlarda bazı hisseler paylaşmaktadırlar.
Genellikle fiyatı düşük ve sığ hisseleri gruplarına veya genel internet ortamına paylaşaraktan insanları etkilemektedirler ve ayrıca “yatırım tavsiyesi içermemektedir” şeklinde beyanları da bulunmaktadır. Ancak; şirketin o günkü veya o ayda herhangi bir şekilde olağanüstü fiyatlanmasına sebep olabilecek bir gelişme olmadığı halde topluca alımlarda hisseler günlük ortalamanın üzerinde bir getiri verebilmekteler.(%10-15 arası). Bu hisselerde bu şekilde bir yöntemle para kazanmak Caiz olur mu?
6. Şirketler ve hisse senetlerin analiziyle ilgili hiçbir bilgiye sahip olmayan veya bu noktada hiçbir emek harcamayan kişilerin internet ortamında paylaşımda bulunan insanlara güvenerekten, işlem yapmış oldukları hisselerde almış oldukları karlar caiz midir?
7. Borsa da ayrıca açığa satış veyahut alış şeklinde bir alım-satım şekli mevcuttur? Elde olmayan bir hisse senedi üzerinden bu işlemler gerçekleştirilmektedir, Bu işlemler caiz olur mu?
8. Borsa hakkında bu vb. aklıma gelmeyen sorular veyahut belirsizlikler mevcutken bu ortamda para kazanmak helal midir, değil midir?
Bu vb. soruları çoğaltmak mümkündür. Şimdilik benim aklıma gelenler bunlardır. Eğer eklemek istediğiniz farklı sorular olursa lütfen 7.maddeden itibaren ilave ediniz. Amacım hiçbir kimseyi incitmek veyahut eleştirmek değildir. Yalnızca yukarıda da belirttiğim gibi helal-haram noktasında hassasiyeti olan arkadaşlar için bilgi amaçlı sorup, paylaşmış olduğum bir metindir.
Saygılar.

omrozsln
Автор

Hocam bu çok geniş bir konu iyi araştırıp öyle cevaz verin derim. Verdiginiz gerekçelerin çoğunun altı boş. Örnek olarak. Aselsan firmasının 1000 hissesi ile ortaksınız. Ve sizin gibi milyonlarca insan ortak var. Yani serketten kâr zara dışında nasıl bir hak sahibi olacaksiniz. Yani a silahını begenmedim. Bunu şöyle uretin mi diyeceksiniz. Yada. Bunlarda benim hakkım var
Yasal olarak şu ürünlerden ben de kullanmak istiyorum mu diyeceksiniz. Şirket ürün mü uretsin yoksa milyonlarca ortağın istekleri ile mi uğraşsın. Manipüle ve spekülatif olay da tamamen hisseye arz talep meselesi. Bunun önüne geçmek için de kişi aldığı hissenin şirketi iyi analiz etmeyi bilecek sirketin ticaretini ve şirketin hareket lerini şirketin sayfasinda takıp edecek.diger bir konu da. Mesela diyorlar ki şu şirket salça üretiyor. Tamam helal ama . Bunu üretirken kullanacağı fabrikanın parasını faizli Kredi ile yapmış. Bunun için caiz değil. Peki buna mahalle bakkalı da dahil olur. O da buzdolabında tavuk satıyor diyelim. Ama buzdolabını Kredi çekerek almış. Buni nasıl bileceksiniz. Yani öyle bir dayanak olmadan iyi arastirilmadan caiz değildir demek olmaz

gulaltin
Автор

Ah be hocam hisse senedi hakkında en ufak bilginiz olmadığı halde fetva vermeye kalkarak en büyük hatayı yapmışsınız.

ismetsanl
Автор

Allah bin kere razi olsun. Benim icin borsa bitmiştir...

mehmettayfungulen
Автор

Borsa ve hisse bilgisi yok denecek seviyede bu Hoca kardesimizin.

tugruldemir
Автор

Hocam ozaman dolar alıp satmakta caiz değil bu mantıkla bakarsak doğrumu acaba?

cometobesiktas
Автор

Ülkemizin gelişmesi için gerekli olan üretimin, istihdamın artması gerekli şirkerler halka açılarak faizsiz finansman saglayıp ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Birde bu açıdan bakalım. banka, içki, silah şirketlerine ortak olmak sıkıntılı

aliakar
Автор

Borsaya girip şirketlerin hisselerini alan birinin parasını yastık altında tutan birinden daha hayırlı olduğunu anlatmama izin verin:
Ahmet, Mehmet, Hüseyin'in 50.000'er lira katarak 150.000 lira sermaye ile bir konfeksiyon dükkanı açmış olduklarını düşünelim.
Bu iş yerini büyük şirketlerin muhasebe mantığıyla yönettiklerini varsayalım.
Aradan 1 geçmiş ve işler hep gittiğinden iş yerinin değeri 300.000 liraya ulaşmış olsun.
Ahmet hissesini satmak istesin.
Diğer ortaklar ya da yeni katılacak biri bu hisseyi alacaktır; çünkü dükkan iyi kazandırmaktadır, daha da büyüyüp gelişme potansiyeli vardır. Ahmet hissesini satacaktır; çünkü ya para lazımdır ya da bu işten tatmin edici bir kâr sağladığını düşünmektedir.
İki tarafın da kendince mantıklı gerekçeleri vardır.
Ahmet 100.000 liralık hissesini satmıştır.
50.000 lira ile bu işe girmiş 1 yıl sonra 100.000 lirası olmuştur, 50.000 lira kâr etmiştir.
Ahmet'in bu kazancı haram mıdır? Hayır.
Borsada insanların hisse alıp satması bunun gibidir
Risk yok mudur? Elbette vardır.
Ama konfeksiyon dükkanında da risk vardır.
Ahmet'in hissesi 30.000 liraya düşseydi Ahmet günah mı işlemiş olacaktı?
Çoçuklarının rızkını kumara mı yatırmış olacaktı? Hayır.
Bir iş yapmak istemiş işler ters gitmiş ve zarar etmiş olacaktı.

Şirketler hisselerinin tamamını değil bir kısmını halka açar.
Örneğin ℅ 40'ını
Bir şirketin hissesine talep artarsa hissenin fiyatı yükselir.
Ama sadece halka açık olan kısımdaki hisselerin fiyatı mı yükseliyor, ? Hayır.
Asıl sermayedarlara ait % 60'lık kısımdaki hisselerin fiyatı da yükseliyor.
Yani şirket güçleniyor.
Daha farklı yatırımlar yapıp yeni ürünler üretip daha fazla satış ve ihracat yapacak güce ulaşmış oluyor.
Ya da yeni iş ortaklığı teklifleri alır. Örneğin sabun üreten bir şirket dezenfektan üretmek üzere başka ortaklıklar kurabilir. Bunda o şirketin hisselerinin fiyatının yükselmesinin elbette payı vardır
Hisse fiyatı yükselen şirket bir nevi halktan güven oyu almış demektir
Bir de şu açıdan bakalım: Yeni köklü yatırımlar yapmak için maddi kaynak arayışına giren şirket borç almaya karar vermiş olsun.
Şirketin hisse fiyatı yüksekse, mali tabloları iyi şeylere işaret ediyorsa borç verecek kişi kurum veya kuruluşun gözünde bu şirket güvenilir bir şirket olur, ve daha uygun şartlarda borçlanır(Örneğin daha düşük faizle borçlanabilir).
Eğer hisse fiyatı açısından performansı kötü olursa borç verenin gözünde riskli bir şirket durumuna düşebilir.
Borçlanmanın şartları ağırlaşabilir(şirkete daha yüksek faizle borç verebilirler).
İşte tüm bunlar gösteriyor ki şirketlerin hisselerini alan insanlar ülke ekonomisine katkı sağlarken ve hatta faiz çarkına çomak sokarken parasını\dövizini veya altınını yastık altında tutan insanlar ekonomiye zarar vermektedir.
Hiç kimse şirketlerden hisse almazsa şirketker gelişemez, üretemez, ihracat yapamaz, enflasyon önlenemez.
Parasını yastık altında tutan insan açıkça bencillik yapmaktadır.
Yani parama hiç bir şey olmasın, ben hiç risk almayayım, ama ülkede bütün işler iyiye gitsin ben de hep kazanayım demektedir.
Bu gerçekten bencilliktir.
O insanlar kendileri kazançlı çıkmış olsalar da çocuklarının geleceklerini mahvetmektedirler.
Malesef ülkemizde finansal okuryazarlık yok.
Ama Avrupalı Amerikalı insanlar ya bu şekilde hisse senetleri almakta ya da detaylarla uğraşmak istemiyorlarsa yatırım fonlarına yatırım yapmaktadırlar.
Yatırım fonlarının yöneticileri hisse senetlerine, altına, gümüşe, petrole vs. yatırım yapacak şekilde portföy oluşturmaktadırlar.
Uzun lafın kısası sürekli araştırarak bilinçli şekilde hisse alan insanlar gerçekten de bu ülke için hayırlı bir iş yapmaktadır.
Ama bir insan araştırmadan kulaktan dolma bilgilerle hisse alıp satıyorsa, risk yönetimi nedir bilmiyorsa, borsayı yatırım platformu olarak değil de bir oyun alanı olarak görüyorsa o insanın kendi kabahatidir.
Tüm bu anlattıklarımdan dolayı bir hissenn fiyatının dönem dönem düşmesi illa kötü olarak yaftalanamaz.
İşleri iyi giden bir şirket hakkında o an kötü bir haber yaparak manipülasyonla hisse fiyatının düşmesine sebep olmuş birileri olabilir.
Ama şirket gerçekten iyi işler yapıyorsa önünde sonunda hissenin fiyatı olması gereken değere ulaşacaktır.
Parasını yastık altında tutan insan dolaylı yoldan kaynak\sermaye sıkıntılarına sebep olmakta hatta faizli işlemlerin daha fazla yapılmasına sebep olmaktadır.
Hisse alan insan ise kendi kazancını hedeflemekle birlikte bir yandan da tüm ülke için risk üstlenmektedir. Bu milliyetçilik örneğidir.

ramazanbacak
Автор

hocam hisse almakla şirket üzerinde hak sahibi olunur. çok az paylarla söz sahibi olunmaz ancak belli yüzdelere kadar hisse toplandığında yönetimde de söz hakkınız olur. bir şirket kurulurken sermayeyi çok koyanla az koyanın söz hakkı bir olmaz. baştan sözleşmede de bu durumlar belirtilmişse bir aldatmadan da söz edilemez. ayrıca kar da etmeli zarar da etmeli diyorsun bu durumda geçerlidir borsada hep kar edilecek diye bir durum yok. hissen kadar zarardan da etkilenirsin. spekülasyona açık bir mecradır bu da doğru fakat bu işin caiz olup olmadığını belirler mi? ticarette spekülasyon yok mu? spekülasyon yapmak caiz olmaz elbette. ancak biz kimseyi aldatmadan işimizi yapıyorsak ve iş yaptığımız insanları da doğru dürüst olanlardan seçiyorsak o ortamda spekülasyon yapanlar var diye orda ticaret yapılmaz mı? bir pazarda hileci faizci vs adamlar varsa o pazarda tezgah açamaz mıyız? böyle bir dünya var mı?

fatihh
Автор

Ahmed polat hocam maşallah kendini iyi yetiştirdin teprik ederim sen dünyanın en faydalı İlmiye uğraşıyorsun gerçekten mükemmelsin

orhangazitalebeleri
Автор

Bazı hisseler temettü veriyorlar onu nasıl yapalım

erkanaksoy
Автор

Herkes kafasına göre yorum yapıyor. Kime inanacağım şaşırdım vallaha bu adam ile cübbeli hoca hisse senedine caiz değil diyor, Nihat Hatipoğlu ise caiz diyor. Hanginizin dediği doğru? Demekki farklı cevaplar veriliyorsa ortada çok büyük bir bilgisizlik, tutarsızlık var maalesef. Birde izah ettiği açıklamalar tatmin edici değil

mehmetsabit
Автор

O zaman altın, dolar, euro da haram. TL almak da haram.

berkayfitness