ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑ; - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

preview_player
Показать описание
ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑ; - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

#θεόσ #χριστοσ #μεγάληεβδομάδα #πνευματικηζωη #εκκλησία #σωτηρία

Τι γιορτάζουμε την Μεγάλη Εβδομάδα;

Το τυπικό της Μ. Εβδομάδας φαντάζει στα μάτια των περισσοτέρων ως κάτι πρωτόγνωρο, γιατί κάθε απόγευμα διαβάζουμε την ακολουθία της επόμενης ημέρας π.χ. το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων διαβάζουμε τον όρθρο της Μ. Δευτέρας. Αυτό συμβαίνει γιατί κανονικά οφείλουμε κάθε βράδυ να κάνουμε αγρυπνία, όπως συμβαίνει στο Άγιον Όρος αλλά και σε άλλα ορθόδοξα μοναστήρια.
Τι τελείται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας;
Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».
Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαϊων βράδυ):
Η Εκκλησία προβάλει δύο γεγονότα:
α) την ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου και στο σώμα και στην ψυχή και αυτό γιατί ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του τον Χριστό και το πάθος Του. (τον πουλήσανε τα αδέλφια του, όπως τον Χριστό οι Ιουδαίοι. Τον έριξαν σε λάκκο, όπως και τον Χριστό στον τάφο, ο Θεός όμως τον ανέδειξε βασιλιά της Αιγύπτου, όπως ο Χριστός αναστήθηκε και βασίλεψε επί της αμαρτίας, την οποία συμβολίζει η Αίγυπτος).
β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22): Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού, οι οποίοι διακρίνονταν από μια εξωτερική ευσέβεια και τυπολατρεία, αλλά ήταν άκαρποι από καλά έργα, όπως κάθε υποκριτής, γι’ αυτό και την καταράστηκε.
Μεγάλη Τρίτη (Μεγάλη Δευτέρα βράδυ):
Την Μεγάλη Τρίτη η Εκκλησία μας προβάλει δύο παραβολές:
α) Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13), η οποία μας διδάσκει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι για το ταξίδι μας στην αιωνιότητα με τις αποσκευές μας γεμάτες από πίστη και φιλανθρωπία. (έλεος προς τους αδελφούς μας).
και β) Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε τα πνευματικά μας χαρίσματα με σκοπό να τα αυξήσουμε προς ωφέλεια των αδελφών μας.
Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ):
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρέθηκε για τα αμαρτήματά της. Το δίδαγμα της ημέρας είναι: «αγάπησε πολύ γιατί της συγχωρέθηκαν πολλά» άρα όσο πιο αμαρτωλό βλέπουμε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο αγαπάμε τον Χριστό που μας συγχωρεί. Αυτή την ημέρα ψάλλεται και το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της μοναχής Κασσιανής.
Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ):
Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε 4 γεγονότα :
α) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, πράξη η οποία μας διδάσκει την ταπείνωση από την οποία οφείλουμε να εμφορούμαστε και την καθαρότητα με την οποία πρέπει να πλησιάζουμε τα Άχραντα Μυστήρια.
β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και
δ) την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.
Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ):
Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή:
α) Τα πτυσίματα
β) τα μαστιγώματα
γ) τις κοροϊδίες
δ) τους εξευτιλισμούς
ε) τα κτυπήματα
στ) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την
ζ) Σταύρωση και
η) τον θάνατο του Χριστού μας.
Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωϊ και βράδυ):
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωϊ γιορτάζουμε:
α) την Ταφή Του Κυρίου και την Κάθοδο Του στον Άδη, όπου εμφανίστηκε ως Σωτήρας σε όλους τους νεκρούς. Το πρωί διαβάζουμε την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, ενθυμούμενοι την Ταφή Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον κρυφό μαθητή του Κυρίου, ενώ το βράδυ ψάλλουμε τα Εγκώμια και περιφέρουμε τον Επιτάφιο σε πόλεις και χωριά, ώστε να λάβουν την εκχεόμενη ευλογία από τον τάφο του Κυρίου.
Κυριακή του Πάσχα (Μ. Σάββατο πρωϊ και νύχτα από τις 12.00 π.μ):
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωϊ ψάλλουμε τον αναστάσιμο εσπερινό, τελούμε δλδ την λεγόμενη «1η Ανάσταση», ενώ το βράδυ μεταδίδουμε το πανάγιο φως, το οποίο βγαίνει θαυματουργικά από τον Πανάγιο Τάφο, ψάλλουμε τον αναστάσιμο όρθρο και την αναστάσιμη Θ.Λειτουργία, η οποία αποτελεί πρότυπο όλων των Θ.Λειτουργιών
Την δε Κυριακή του Πάσχα ψάλλουμε τον «Εσπερινό της Αγάπης», κατά τον οποίο διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο σε πολλές ξένες γλώσσες και διατρανώνοντας έτσι παγκοσμίως την νίκη του θανάτου και την εποχή της Καινούριας Διαθήκης, της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Την ευχή σας Πάτερ. Καλή Μεγαλοβδομάδα να έχουμε.

elpa
Автор

Καλη Μεγαλη βδομάδα, καλή Ανασταση να χουμε!

elissavettopaloglou
Автор

Την Μεγάλη Τετάρτη δεν την αναφέρατε στο βίντεο πάτερ μου! Βέβαια την έχετε στις λεπτομέρειες της ανάρτησης! Καλή Ανάσταση με ελπίδα και υπομονή

ΑναστάσιοςΖαμπελάκης-ωη