kürdili hicazkâr longa | kemani sebuh efendi

preview_player
Показать описание
Herkes tarafından kulakça bilinen ama sorulsa çoğunun bestekârından dahi bihaber olduğu bu güzel eser Kemani Sebuh Efendi’ye aittir. Günümüzde ne yazık ki halk tarafından Ramazan aylarında icra edildiği zannedilir lakin mesele öyle değil. Kemani Sebuh Efendi tarafından bestelenmiş bu güzelim kürdili hicazkâr Longa’nın ne tür bir ilim olduğunu müşahede etmek için gelin hep birlikte şuraya bakalım:

‘’Bestekâr ve hanende Hacı Arif Bey tarafından terkip edilmiş olan bu makamı kullanılış yönüyle şed ve birleşik olarak ikiye ayırıp ele almak gerekir. Makam, dört şekilde kullanılmıştır.

1. Şekil. Arel-Ezgi nazariyatına göre kürdi makamı dizisinin rast perdesindeki inici şeddinden ibaret olup dizisi, rast perdesi üzerindeki kürdi dörtlüsüne çargah perdesinde bir buselik dizisinin katılmasından meydana gelmiştir. İnici bir makam olduğu için güçlüsü tiz durak gerdaniye perdesi, yedeni acem-aşiran perdesidir. Durak perdesi üzerinde bulunan kürdi dörtlüsünün simetrik olarak tiz durak üzerine göçürülmesiyle makamın genişlemesi yapılır ve böylece giriş seyrinde gezinilebilecek bir seyir alanı temin edilmiş olur. Ayrıca güçlü gerdaniye perdesinde kürdi çeşnisiyle yarım karar yapılır.

Arel-Ezgi sisteminde makamın bu şekildeki tarifi bir basit makamın basit bir şeddinden ibarettir. Hâlbuki Hacı Arif Bey tarafından “hicazkar-ı kürdi” veya “hicazkâr kürdi” adıyla anılan bu makam bizzat mucidi tarafından bileşik bir makam olarak ve birkaç şekilde kullanılmıştır.

Hangi şekil olursa olsun kürdili hicazkâr makamının seyrine tiz durak gerdaniye perdesi civarından başlanır. Kullanılan şekle göre tiz taraftaki çeşnilerde karışık olarak gezinildikten sonra gerdaniye perdesinde kullanılan şeklin çeşnisiyle yarım karar yapılır. Daha sonra tiz ve orta bölge çeşnilerinde karışık gezinilip asma karar gösterilerek ortak seslerden istifade ile rasttaki kürdi dizisine geçilir. Bu dizide de karışık dolaşıldıktan sonra rast perdesinde kürdi çeşnisiyle tam karar yapılır.

1. şekil için Münir Nurettin Selçuk’un, “Bu yıl da böyle geçti şirin sözlü sevgili” ve Muzaffer İlkar’ın, “Gel sen bize akşam yine mehtab görünsün” mısralarıyla başlayan semai usulünde; Alaaddin Yavaşça’nın düyek usulünde, “Geçmesin günümüz sevgilim yasla” mısrasıyla başlayan şarkıları; 2. şekil (hicazkârlı) için Hristaki Efendi’nin aksak usulünde, “Gidelim Göksu’ya bir âlem-i âb eyleyelim” mısrasıyla başlayan şarkısı verilebilir. 3. şekil (arazbarlı) için de yine Hacı Arif Bey’in curcuna usulünde, “Sende aceb uşşaka eziyyet mi çoğaldı” … şarkısı; 4. şekil için Hacı Kirami Efendi’nin devr-i kebir usulünde, “Sanmayın maziyi der-hatır ederken ağlarım” mısrasıyla başlayan bestesi… bu makamın en güzel örneklerindendir.’’

Kaynağı ve daha fazlası için;

*

Görüldüğü gibi musiki, bir ilimdir; bilim değil.
Münasebeti olanlara bu sebeple musiki âlimi denir; müzikolog değil.

Musiki, bir çabadır; eğlence unsuru değil. Hobi olsun diye yapılmaz, eğlence için kullanılmaz.

Musikinin bir gayesi vardır, o gayeye hizmet için musiki yapılır. Bu gaye ise tüm gelenekli sanatlarda olduğu gibi tektir, Mutlak Güzel'e yöneliktir.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

-Ramazaaan.
+Niieeeyy
-Ağzımı bulamıyomm
+Burnunun altında..
-Sağol canım kardeşim :)) ( Eskiler güzeldi Allah rahmet eylesin)

BaglamaTurkuleri
Автор

23 yaşındayım ama bu şarkıyı her dinlediğimde sanki 1800'lü yıllarda anılarım varmış gibi hissediyorum.

muhammedalisoybas
Автор

Bu müziği her dinlediğimde Ramazan ayı geliyor aklıma niyeyse çok değişik bir havası var...

emirdagstan
Автор

-gürültü etme be
Kim ediyor be
-Sen
Evet ben

monarosa
Автор

Nasıl bir ritmle akıp gidiyor ve kaptırıyor insan kendini...

hersheybos
Автор

-bihter hanım
+efendim şaban bey
-aa konuştu

fatihcetin
Автор

Bihter hanım ben hiç birseyden korkmam..ALLAH o neydi öyle.

fatihcetin
Автор

Emeği küçümsemek değil lakin mesele başka kedili video milyonlarca canım Türk Sanat Müziği 54 bin. Ne kadar sanatsever bir milletiz. :)

dizzyremaster
Автор

kırk yıl düşünsem klasik osmanlı enstürmanları ile böyle hareketli bir parça çıkacağı aklıma gelmezdi.

HoloTheWolfX
Автор

Bu şarkıyı çalmaya başladım çok mutluyum heyecanlıyım ve gururluyum 🤍🙏 eskiler ne kadar güzelmiş 🌸

hhazall.aaydnn
Автор

Göksel baktagir ve diyer muzisyen hocalarimizi tebrik ediyorum ellerinizden öpüyorum....

kanuncu
Автор

Apenas um comentário de um sul-americano :
Música muito vibrante, enche tudo ao redor, instrumental vigoroso e por demais agradável.
Parabéns pelo trabalho !

alexandrealvesdomingos
Автор

İntihab edilen esere ve tahrir edilen îzâhat faslına baktığımda bu nezaket ve terbiyenin; bir cins-i latîfin parmaklarından döküldüğü anlaşılıyor. Böyle ince ruhlu hanımefendilerin varlığını bilmek bile insana huzur veriyor.

potti
Автор

Ramazan Mübarek ola
gönüller huzur dola
Eskiyi aramayın efendim
Bu RAMAZAN da Şen ola.

recepileri
Автор

Eser kadar açıklamadaki üslûbda çok nahif.
Artık mülâki olamıyoruz böyle üslûblar ile
Çok geç gelmişiz hemşîre, çok geç

nedimfrat
Автор

😃☺😇 çok güzel değil mi efenim. Sanki yarından kopup geçmişteki sevinçleri yaşıyoruz gibiyiz, bir hâl-i misal dinlerken.

ahmetpol
Автор

Bu Müzik Ramazan Ayında Güzel Oluyor Oruçun Yorgunluğu Pide Telaşı Iftar Telaşı Savura Kalkamama Korkusu Ile Iyi Gidiyor

ataberktuna
Автор

Bu müziği dinlediğimde sanki çocukluğum beni ziyarete gelmiş ya da eski bir dostu yıllar sonra karşımda görmüş gibi oldum; biraz hüzün, biraz sevinç. 😊

blueSword
Автор

Saban oğlu şaban filmindeki eser, çok neşeli kıpır kıpır. dinlemesi de bir hayli keyifli.

zeynsah
Автор

Küçükken kuzenlerle seferoğlulları ile tellioğulları olurduk dövüşürdük :) hey gidi günler.

rodriguegomez
join shbcf.ru