Salya ya da Müsilaj: Marmara Denizi ölüyor

preview_player
Показать описание
GZT, Marmara’yı kaplayan salyayı ele aldı. Caddebostan sahili ne durumda? Salya neden oluştur? Salya nasıl temizlenir? Tehlike hangi boyuta geldi. Uzman görüşleri ile inceledik.

Deniz salyası her geçen gün artıyor. Üstelik artık sadece Marmara’yı değil, Akdeniz’e kadar uzanan sahil şeridini tehdit ediyor. Marmara Acil Eylem Planı ile temizlik başladı. Seferberlik kapsamında 3288 metreküp müsilaj temizlendi. Salyalar, düzenli depolama tesislerine taşındı. Çalışmalar, 193 bölgede yapılıyor. Temizleme çalışmalarında doğal ortamında yetişen bakteriler de kullanılıyor. Müsilajın gündeme gelmesi ile balık satışları da düştü. Ancak yapılan analizler, salyanın balığa zarar vermediğini ortaya koydu.

Deniz salyasının temizliği uzun yıllar alacak gibi gözüküyor. Denizin yüzeyi temizlense de tabanındaki salya ile mücadele etmek henüz mümkün değil. Ancak deniz, yıllar içerisinde kendisini temizleme kapasitesine de sahip. Bizim yapmamız gereken tek şey ise doğaya sahip çıkmak ve denizleri kirletmemek.

Haberlerin anlık bildirim ile cebinize gelmesi için 'GZT' isimli mobil uygulamamızı indirin; BiP'te 'GZT', Telegram'da 'GZTCOM' yazarak kanallarımızı takip edin.

🔎 BİZE ULAŞIN:

Merhaba, 'Haberin Sosyal Medyası' GZT'ye hoş geldin! Türkiye'de dijital haberciliğin benzersiz örneği olan GZT'nin Youtube kanalındasın. Bu kanalda gündem ile ilgili özel içerikler ve röportajlar bulabilirsin. Tarihten siyasete, bilimden sanata her alanda içerik bulabileceğiniz kanalımıza abone olmayı ve bizi diğer sosyal mecralarda takip etmeyi unutma!

İzlediğin için teşekkürler!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

"Kirlettiğin su, yarın bardağına dolacak ."

muhafazakarturkcu
Автор

Her geçen gün daha da kötüye gidiyoruz 😐 eskiden insanlar geleceğe gitme hayali kurardı biz ise geçmişte gitme hayali kuruyoruz

papazataklaattiranimam
Автор

çöpümüzü ayristirmadan atiyoruz. lavaboya da her şeyi döküyoruz. herkes kendini suçlasın.

leventyalcinlar
Автор

Eskiden beri soyledigim laf var:
Dogayla şaka olmaz, intikami feci olur.

yeganedurukan
Автор

Üniversitelerin çalışmalarını takdir ediyorum ve ulusal medyada bu çalışmaların yer almadığının hayretini yaşıyorum!

muratesin
Автор

bu kadar pisliğe iyi bile dayandı bu deniz

aybarsharuntastan
Автор

"Doğa ile savaş halindeyiz, kazanırsak kaybedeceğiz..."

InOrgoChem
Автор

02:48'de balıkları olumsuz etkilemiyor demek nedir? Yazdığınız yazıları kaç kere okuyorsunuz?

ceyhanklc
Автор

"abi yapma atma şu izmaritini denize geri alamazsın"

defeasy
Автор

Balıkçılık sektörüde ciddi zarar veriyo denizlere ve balıklara
Balıkçılığada ara verilmeli bence

CulinaryGardenMagic
Автор

Güneş ışığı denizin diplerine ulaşmadığı için oksijen miktarı azalıyor ve balıklar ölüyor gerekli işlemler acil yapılmalı

mertyilmaz
Автор

*Şu müsilajları gördükçe balıkçı ağları gibi ağları şöyle Ya Allah Bismillah diyerek tüm denize salasım ve çekesim geliyor! Ben bile İstanbul'da yaşamama rağmen sinir olup üzülerek izliyorum 🥺🥺 O güzel canlıların ne şucu vardı yaa!? Emeğinize sağlık GZT ekibi, her yönden videolar hazırlamanız takdire şâyan* 👍🏻👏🏻👏🏻🤗❤️

_HACKER_
Автор

02:47
İfadeniz doğru değil. Balıkları etkilemiyor demek mümkün değil çünkü balıklar, bilhassa dip balıkları bu çevre felaketinden olumsuz etkilenmekte, oksijensizliğe bağlı balık ölümleri giderek artmakta. Kullanmanız gereken ifade, denizden canlı çıkartılan balığın müsilajdan etkilenmediği olabilir, ki bu da tartışmalıdır. Canlı yakalanmış bir balık etinin müsilajdan dolayı etkilenmiş olacağını sanmıyorum, sonuçta müsilaj dediğimiz, denizdeki olağan biyolojik sürecin bir neticesi. Fakat etkilenmiş olduğu belirlenmiş olsa da bunun Devlet yetkililerince şeffaflıkla ifade edileceğine inanacak kadar ülkemden bihaber değilim.

Bu arada, bu kirlilik, öyle filtremeyle falan çözülemez. Sorunun sebebi, denize, denizin oksitleyebileceğinin kat be kat üstünde organik atık deşarjı yapılmış olması. Bunun sonucunda oluşan müsilajı filtre edip almak, sadece kozmetik bir müdaheledir, sucul sistemden organik yük çekildiği için yine de karşı değilim, fakat çare değil.

Bu sorun ekosisteme ilave bir canlı dahil edilerek de çözülemez, ancak gizlenebilir. Diyelim ki o canlı kendisinden beklenen her şeyi, tam beklendiği başarıyla gerçekleştirdi, bu salyayı tüketti, kirlilik görünürde ortadan kalkacak belki, sonra? Bu şekilde organik yükü denizden almıyorsunuz, sadece döndürüyorsunuz. O organik yük bir şekilde dönüp dolaşıp biyolojik kirliliğe dönüşecektir.

Deniz kendisi kendisini ileride temizler, yeter ki denize atıksu deşarjı adam gibi kontrol altına alınsın.

tulga
Автор

İnsanlar pandemi sürecinde maskeye nasıl devlet eliyle uydu ise doğayla ilgili alınması gereken kurallarda acilen uygulanmalı ❗"doga ve bizim için"

fatmabetulkocak
Автор

En kolay yöntem marmara denizinin suyunu çekmiş tekrar temiz olması için ciddi bir maliyet de gerekir yani bitmez bu arıtma yapılması gerekiyor

Enes_
Автор

direk su altını temizlenmeye başlansın bence yuzeyi temizledikden sonra alt katdakı yüzeye çıkıyor kökünden kessek temizlenecek

Thanatospubgmobile
Автор

Kore'de çöp ayrıştırma yapmayan insan yok, güzel bir sistem oturtmuşlar.Bize de böyle bir sistem başlasa, fabrika atıklarına daha çok dikkat edilse, filtre kullanımı yaygınlaşsa çok yararlı olur hepimize.

mariecurie
Автор

Marmara’nın sıcaklığı 40 dereceye çıkınca o zaman herkes görecek müsilajı

serkan
Автор

Şehir ve fabrika atıklarının (dereler ve lağımlar kanalıyla) denize değil ciddi bir arıtmadan geçerek yeraltının derinliklerine doğru kanalize edilmesi lazım.

fakirane
Автор

Yararlı bakteriler kullanılsa çok çok iyi olur. Umarım Allah'tan ki bu durum düzelir :(

güll_dlr
welcome to shbcf.ru