#74 - Το παράδοξο των δύο πυκνωτών

preview_player
Показать описание
Διαβάζοντας το βιβλίο Φυσικής της Β' Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης σχετικά με τους πυκνωτές, ανακάλυψα το παράδοξο σχετικά με την μεταφορά ενέργειας απο έναν φορτισμένο πυκνωτή σε έναν αφόρτιστο.

Κάποια άρθρα σχετικά με το παράδοξο:

Ένα άρθρο σχετικά με το πώς να γίνει η μεταφορά ενέργειας με ελάχιστες απώλειες:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ωραίο βίντεο. Μπράβο!
Δεν υπάρχει παράδοξο. Οι πυκνωτές που χρησιμοποίησες είναι ηλεκτρολυτικοι. Δηλαδή μικροσκοπικές μπαταρίες. Αποθηκεύουν ενεργεία με ηλεκτροχημικο τρόπο και φυσικά έχουν απώλειες κατά τη μετακίνηση των ιόντων, ιδιαίτερα όταν αναγκάζεις τα ιόντα να κινηθούν με μέγιστες ταχύτητες. Δηλαδή με στιγμιαίες φορτίσεις και εκφορτίσεις. Η ενέργεια που λείπει έχει απλά γίνει θερμότητα.

Nikolaos_Zachos
Автор

Προσεχε πως εκφορτιζεις τους πυκνωτες. Ποτέ δεν εκφορτιζουν οι πυκνωτες βραχυκυκλωνοντάς τους. Παντα να χρησιμοποιείς μια αντισταση.

mana
Автор

Ωραίο βίντεο συγχαρητήρια!!Έχω όμως να κάνω μία ερώτηση ....οι πυκνωτές είναι ηλεκτρολυτικοί ή απλοί;;;
γιατί μου φαίνονται σαν ηλεκτρολυτικοί....

chrisga
Автор

Πού να δεις ένα βιβλίο της πληροφορικής Τι έχουν κάνει έχουν αντιγράψει από τρία διαφορετικά βιβλία και ορολογίες διαφορετικές από τον κάθε συγγραφέα

ΓΙΩΡΓΟΣΤΣΙΩΛΗΣ-πβ
Автор

Λάβε υπόψη σου ότι η φόρτιση και η εφορτιση του πυκνωτή δεν είναι γραμμική αλλά μια καμπύλη λογαριθμική και μάλιστα οι δύο καμπύλες είναι αντίθετες στην κλήση τους.

nickgkogkas
Автор

Τρομερό βίντεο. Η απάντηση που θα έδινα εγώ αν μου το έδειχνες θα ήταν πως δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε Αρχή Διατήρησης Ενέργειας, αφού μπήκαμε εμείς «ανάμεσα» στο πριν και το μετα και πειράξαμε το σύστημα. Θα τα έριχνα δηλαδή σε αυτό για να δικαιολογήσω το ότι μας πούλησε η εξίσωση.

petrosiliadis
Автор

ωραιος μεν αλλα η εξηγηση που δινει ο συγγραφεας του βιβλιου στο σχολειο ειναι λαθος στο μαθημα με τους πυκνωτες θα ελειπε. η απωλεια λογο θερμοτητας ειναι θεωρια δεν υπαρχει απωλεια μονο εξισοροπηση φορτιου και φισιολογικα πευτει η ταση. σπουδασα ηλεκτρονικη σε αμερικανικο κολεγιο και στο μαθημα των πυκνωτων ημουν παρων. μονο που το ρευμα χωριζεται σε κατηγοριες. δεν ειναι μονο ταση. ο τυπος ειναι ο διαμιρασμος του φορτιου παρουσιαζει πτωση της διαφορας δυναμικου. ετσι ονομαζεται η ταση. και το φυσιολογικο ειναι στα 9 βολτ οταν τα διερεσεις σε δυο διαφορετικα στοιχια πυκνωτων το αποτελεσμα της τασης να ειναι στο 1 τεταρτο. ψαξτο λιγο ειναι απλο αλλα πρεπει να διαβασης αρχικη λειτουργια πυκνωτων.

sostisstefanis
Автор

.. δεν υπάρχουνε παράδοξα στην φυσική! .. συγχαρητήρια για την αγάπη σου στο ΄΄΄΄αθλημα΄΄΄΄΄ Θελω να σε βοηθήσω στο ανωτέρω θέμα, μα δεν γίνεται με γραπτό λόγο, , κανόνισε φωνητική διάσκεφη! Είμαι ηλεκτρολόγος απο 1964, ηλεκτρονικός απο 1970! Θελω να μάθεις οτι η χωρητικότητα σε φαράντ δεν σημαίνει χωρητικότητα σε ενέργεια, , και το οτι η ενέργεια που αποθηκεύει ο πυκνωτήε εξαρτάται και απο την σταθερά χρόνου φορτίσεως//ἔκφορτίσεως η οποία με την σειράν της εξαρτάται απο τον όγγο και την μάζα των ΟΠΛΙΣΜΩΝ του πυκνωτή!

ΣωκράτηςΠορτοκάλογλου-λμ
Автор

Ο τύπος είναι πολύ ακριβής και η απάντηση του βιβλίου γενική για να μήν σε βάλει άσκοπα σε βαθιά νερά. η λύση έρχεται με την λεπτομερή ανάλυση ενός πυκνωτή

humanbeing
Автор

Μια χαρά είναι ο τύπος, απλά αναφέρεται σε ιδανικό κύκλωμα δηλ. κύκλωμα όπου π.χ. οι αγωγοί (καλώδια, ακροδέκτες κτλ) παρουσιάζουν μηδενική αντίσταση. Από τη στιγμή όμως που τα καλώδια δεν είναι υπεραγωγοί (μηδενική αντίσταση στους -273°C), θέλοντας και μη εμφανίζεται ένα θερμικό φαινόμενο που οφείλεται στη τριβή των ηλεκτρονίων κατά την κίνησή τους. Επομένως εν αντιθέσει με τη θεωρία, στην πράξη θα έχεις οπωσδήποτε απώλειες. Άρα δεν υπάρχει κανένα "παράδοξο", εξ άλλου αυτή είναι η διαφορά της θεωρίας από την πράξη.

Mikpht
Автор

Φιλε Fubar υπάρχει κάποιος τρόπος να μετρήσω με απλό πολυμετρο αν ένας πυκνωτής ειναι καμένος;;

krhtikos