SİVRİCE MUHTEŞEM MANZARALAR2,CELAL SAYMAZ

preview_player
Показать описание
Gezmek seyahat etmek etkinlik yapmak görmek eylenmek gördüklerimi sizlere aktarmak için bu kanalı açtım gezmek görmek eğlenmek herkesin hakkı.1936 yılı Şubat ayı içerisinde Dedeyolu köyünde kurulmuştur. 1938 tarihinde şimdiki yeri olan Hazar Gölü sahiline nakledilmiştir. İlçenin kuruluş tarihi çok eski olmamakla birlikte göl içinde bulunan adacıkta ve devamında eski bir yerleşim yeri mevcuttur. Hangi tarihte kimlerin yaşadığı kesin olarak tespit edilememiştir. SİVRİCE MUHTEŞEM MANZARALA 2 İLE YİNE SİZLERLEYİM CELAL SAYMAZ.Adacıkta yıkılmış halde bir manastır, devamında da su içinde büyük bölümü sağlam halde evler ve diğer yapıların kalıntıları vardır. Son yıllarda çevre illerin önemli bir turizm merkezi olan ve olma yolunda gelişmeler kaydeden Sivrice ilçesinde yaz aylarında halkın günü birlik olarak tatil yapabileceği mesire yerleri ve çadır kent yerleri mevcuttur. Ayrıca kamuya ait Orman, Sağlık, Köy Hizmetleri, Maliye, Karayolları, DSİ, Fırat Üniversitesi, Elazığ Belediyesi, Posta İşletme, Sümerbank, Harb-İş, TPAO, DDY ve Hazar Gençlik ve İzcilik Kamplarında kamu personelinin rahatlıkla tatil yapma imkânlarını sağlamaktadır.Bu gün toplam 50 köyün İlçe Merkezi olan Sivrice'nin Kuruluş tarihi oldukça ye­nidir. 1933'ten 1940’a kadar Romanya, Yugoslavya ve Rusya'dan getirilen 6000 den fazla Türk göçmen, ziraata elverişli düzlüklere iskan edilmişlerdir. Bunların çoğu Uluova'ya, bir kısmı Palu ovasına ve Karakoçan'a, bunların içinden 92 kişi de bugün­kü Sivrice'ye yerleştirilmiştir. Evvelce mevcut olan ve pek azı yeni kurulan iskan ma­hallerine yerleştirilmişlerdir. Bunlar için 1938'de Hazar Gölü'nün güney batı kenarı­na Sivrice adında bir köy kurulmuştur.Önce Elazığ'a bağlı olan bugünkü Sivrice'nin İringil Bucağının tamamı ile Huh Bucağının büyük bir parçası Elazığ'dan ayrılarak yeni bir ilçe olan Sivrice'yi teşkil et­miştir.

1936'da geçici olarak Yukarı Huh Köyünde teşekkül eden bu ilçe merkezinin 1939'da bugünkü yerine taşındığını görmekteyiz. Hazar Gölü'nün güney batı kena­rında Sivrice ilk olarak 1938'de nisbi yüksekliği 35 metre kadar olan ve tortul kütle­lerden meydana gelen küçük tepe üzerinde 24 göçmen evi bir hükümet binası yapıl­mak suretiyle kurulmuştur. Sivrice, Elazığ iline bağlı turistik bir ilçedir. 24 Ocak 2020'de merkez üssü Sivrice olan 6,8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiştir[4]

İlçenin etnik yapısı Türkiye'deki kültürel çeşitliliği yansıtır.50 köyün 21 'inde Türkçe, 21'inde Kürtçe 8'inde Zazaca konuşulur.

Türk Kültürü, ilçenin tamamına hakimdir.Kürt ve Zaza Köyleri de baskın Türk kültürünün etkisiyle Türkleşmiştir diyebiliriz.Bunda politik asimilasyon değil Türklüğün ve Türkçenin henüz 50 ,60 yıl öncesine kadar dağ köylerinde göçebe yaşayan Kürt vatandaşlar tarafından yerleşik nüfus olan Türklerin etkisinde yoğun bir şekilde kalmasından ileri geliyor. Kaza merkezinin güneyinde yer alan, Pıhtı, Uslu, Abu Tahir, Ayvos, Kalaba, Samahtu,Cüge , Ermiye gibi köyler Selçuklu Türklerinden mirasından günümüze gelen 1200 lü yıllarda kurulmuş köylerdir.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Rabb'im cennet gibi olan vatanımızı hainlerin şerrinden muhafaza eylesin. Ahirette cenneti hak eden salih kullarından eylesin

vezirharman
visit shbcf.ru