92 Is een elektrische boiler verstandig voor opslag van zonne energie?

preview_player
Показать описание
• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:

Is een elektrische boiler verstandig voor opslag van zonne energie? Hoe zit het met stilstandverlies?

Met de terugkeer van de stralende zon komt de vraag op: hoe kunnen we het gebruik van onze eigen opgewekte energie van zonnepanelen maximaliseren? Eén van de oplossingen die al langer aandacht krijgt, is het opslaan van overtollige energie in een boilervat voor warm water. Maar is dit echt een verstandige zet? Hoe zit dat met stilstandverlies? Hoeveel extra energie kunnen we van onze panelen nu zelf extra gaan gebruiken? Laat ik hier eens wat verder induiken.

In de zomer is ons verbruik vaak lager dan de opwek van de zonnepanelen. Een veel gehoorde uitspraak is om deze extra energie te gaan gebruiken voor het opwarmen van het warme water in een boilervat. Want zolang we kunnen salderen is het slim om het overschot aan stroom zelf te verbruiken. En zeker nu energiebedrijven massaal een terugleververgoeding gaan rekenen is dit een manier om het directe verbruik te verhogen. Maar over hoeveel kWh aan energie hebben we het dan eigenlijk?

Natuurlijk is dit geheel afhankelijk van de persoonlijke situatie. Vandaar dat ik even uitga van een gemiddelde waarde zodat jezelf kan uitmaken of dit voor jou slim is.

In de maanden mei t/m september lever je vaak meer energie terug met zonnepanelen dan dat je gebruikt. Grof gezegd hebben we het dan over 150 dagen per jaar.

Wanneer we uitgaan van de gemiddelde waarde die zowel fabrikanten als particulieren aangeven over het verbruik van een boilervat dan zal dat rond de 1500 kWh zijn per jaar.
Dat is 4,11 kWh per dag. In totaal kunnen we dus in die 150 dagen 616,5 kWh extra aan energie opslaan in de vorm van warm water die we dan weer zelf kunnen gebruiken. Dat klinkt goed.

Maar wat we ons wel moeten realiseren is dat ieder boilervat stilstandverlies heeft. Zo heeft ieder energielabel zijn eigen stilstandverlies. Dit stilstandverlies is afhankelijk van verschillende factoren waaronder bijvoorbeeld de isolatie. Zelfs een boiler met het energielabel A kan een verlies hebben van 1,5 tot 2 kWh per 24 uur. En zo hebben traditionele boilers nog steeds een stilstandverlies van 20% tot 40% aan warmte per dag. Zo verdwijnt van de 616,5 kWh aan opwek een heel groot deel aan verlies van het systeem.

Wanneer je nu toch een terugleververgoeding moet betalen of nog kan salderen zou je zeggen dat dit niet uitmaakt. Maar het blijft wel zonde dat je zoveel energie verliest.

Natuurlijk zijn er superboilers zoals de NEStore, die trouwens nog op de markt moet komen, waarbij ze uitgaan van 1% verlies per dag. Maar die boilers kosten gelijk ook duizenden euro’s en die zijn zodoende maar voor een kleine doelgroep met een specifiek gebruik interessant.

Wat ook nog een interessante optie is, is om een boilervat in de zomer te vullen met eigen opgewekte stroom en in de winter de boiler te vullen met de laagste tarieven wanneer je een dynamisch energie contract hebt. Met een stekker van homewizard is die schakeling eenvoudig te maken. Ketelklets heeft daar een goede video over gemaakt. Maar let op: niet iedere boilervat is hiervoor geschikt. Bij het laden met goedkope stroom moet je je wel realiseren dat je nog steeds te maken met die 20 tot 40% stilstandverlies. Dat maakt het dan toch weer duurder.

Ik ben heel benieuwd of er in de praktijk mensen zijn die hun boiler op deze manier inzetten en of ze hun ervaringen en tips willen delen in de comments. Daar steekt iedereen weer wat van op. Alvast bedankt.

Wil je meer weten over energieopslag van je eigen stroom of handelen in dynamische energietarieven? Download dan onze gratis tip& tricks over de thuisaccu. Tot de volgende keer.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ik gebruik de boiler gewoon om te douchen. Scheelt weer gas. Hij zit aangesloten via een smartplug verbonden aan home assistant. Daarmee kan ik de boiler schakelen en de energie monitoren. Het is een boiler van 80 liter.

hermanvanleeuwen
Автор

Isoleren is alleen nodig als ie in een ruimte hangt waar de warmte anders verloren gaat. Bij ons hangen 2 boilers in huis en dan is die paar procent verlies gewoon extra verwarming van het huis. De boilers worden idd verwarmd met dynamisch laag tarief of door de zonnepanelen. Gaat automatisch.

ARPost-knjl
Автор

Ik heb er zelf ook aan zitten denken, maar liefst met een apparaat dat het vermogen kan moduleren zodat ook op bewolkte dagen mijn boiler kan warmen met lager vermogen. Een boiler is in elk geval heel wat goedkoper dan een thuis accu.

Richard-bqni
Автор

Je kunt de boiler extra isoleren met vele lagen Tonzon reflecterende folie in combinatie met glaswol oid

corsdieterich-obgc
Автор

Ook hier sinds Maart van het gas af. 3x Airco, 100 liter boiler voor warm water en Inductiekoken. Als eind van het jaar mijn 3 jarig contract is afgelopen dan Dynamisch maar eens proberen. De meeste apparaten zitten al op Home Wizard. Oké er is stilstand verlies op de boiler maar voorheen kwam de meeste warmte de uit de schoorsteen. Als we het dan toch over warmteverlies hebben.

jostimans
Автор

Wij hebben hier een grote LG warmtepompboiler staan, vorig jaar 584 kWh verbruikt. We hebben deze aangeschaft niet zozeer als energie opslag maar om van het gas af te gaan. Hiervoor verbruikte we 200m3 gas voor warm water, dus dat is al duurder dan het stroom verbruik, door helemaal van het gas af te gaan bespaarde we ook de aansluitkosten van rond de €1, - per dag.

allardvanwageningen
Автор

ikzelf heb een 75 liter elektrische boiler sinds 2 maand die via Homewizard geschakeld wordt. Ik woon in België waar terugleveren sowieso geen interessante oplossing meer is doordat hier geen saldering mogelijk is. Mijn boiler warmt enkel en alleen elektrisch op bij zonne-energie die over is. Wanneer er geen zon is geweest of onvoldoende doet mijn doorstroom ketel op gas de naverwarming. Ik heb een Watts solarkit hiervoor in gebruik en die werkt super. Ik zie echt wel een vermindering in mijn gasverbruik wat ook positief is.

kenjibernaer
Автор

De boiler van 180€ (ariston 80 liter) hangt in het trapgat van de trap naar de zolder en daar heb ik een tijdklok op die start om 8.30 en rond 11.00 is die op temperatuur daarna hoeft die alleen vast te houden en wat ik tap. Bij te vverwarmen tot 18.30 dan gaat de tijdklok uit en tussen 20.00 en 21.00 douchen we hem grotendeels leeg. Dus niet 24/7 warm houden. Maar van 18.30 tot 8.30 is die uit. Er zit nog een warmteafhankelijk ventiel tussen de boiler en de aanvoer van de gas cv (merk duco) mocht er toch "te" lang in de douche zijn gegaan. Of zeer incidenteel er warm tapwater nodig is tussen 21.00 en 10.00 uur dan gaat het via de gas cv en stookt die het bij maar die hele cv werkt zowieso alleen als backup verwarmen doet de airco. Als het buiten boven de 4 graden is

busje
Автор

ik gebruik al jaren een electrische boiler als na verwarmer van mijn zonneboiler, ook gebruik ik hottfill op mijn wasmachine en en vaatwas machine, om zo de opgeslagen warm water te verbruiken en niet alleen voor de douche beurt .

gerddijkstra
Автор

Ik heb uiteindelijk de Nymo geinstalleerd met een 200 Liter boiler. Ik ga deze boiler met een flinke laag steenwol nog na-isoleren, dat schijnt stukken in de stilstandverliezen te schelen.

Richard-bqni
Автор

Het zou mooi zijn als Homewizard een regeling zou kunnen maken die afname afhankelijk maakt van het aanbod. Ook bij een kleiner zonaanbod kan het dan de boiler in. Verlies in minder interessant als je maar netto 3 ct/kWh krijgt voor je teruglevering of dat het ten goede komt aan ruime verwarming.

koosslootweg
Автор

Wij hebben de Tesy elektrische boiler 200liter aangesloten op de cv installatie en deze verzorgt nu het laatste stukje 40m2 gas besparing per maand.
De rest wordt verwarmd met Airco van LG PC18ST 5kw.
Tot nu toe echt tevreden met de oplossing en aangezien we +/_ ons verbruik 0 op gas en stroom is geworden hebben we voor nu een goede oplossing gevonden.
Voor jullie informatie:
We wonen in een rijtjeshuis van 2007 en heeft een oppervlakte van 150m2 en heeft geen vloerverwarming wel 16zonnepanelen 8xzuid en 8oost/west.

spawnkillr
Автор

In het verleden is en een filmpje geweest over een speksteen kachel en infrarood panelen. Goed isoleren en massa verwarmen zodat deze de warmte gelijkmatig afgeeft lijkt mij ideaal. Een wand elektrisch verwarmen (heb een oudere woning vloer lijkt mij minder geschikt) met het overschot van je zonnepanelen opbrengst lijkt mij ideaal (buiten de zomer), elektrisch matten aanbrengen en tegen de bestaande muur een gibo muur ( of iets met nog meer massa) metselen, je hebt dan wel iets ruimteverlies maar wel veel massa waar je warmte in kan stoppen.

resveldt
Автор

heb al dik 20jaar een zonneboiler in serie staan met mijn electr. boiler, laat de electr. boiler met een energy socket aangaan op vaste tijden waarvan ik weet dat de panelen het meeste opwekken, jaar verbruik electr. boiler is al jaren rond de 600KWh.
oja het nu zo geweldige van het gas gaan lach ik om want ik heb nooit gasaanluiting gehad hier in huis sinds de bouw in 1900.

reinvanleeuwen
Автор

M'n boiler hangt (weggewerkt) in de badkamer en vlakbij de kraan van de keuken. Dan is energieverlies veel minder interessant. Dus heel tevreden.

benelsven
Автор

Ik heb ook gedacht om een e-boiler aan te schaffen icm een homewizard socket. Om in iedergeval in de zomer de overtollige energie van de zonnepanelen te gebruiken. Door de boiler in serie met de gas ketel te aan te sluiten, hebben we altijd warm tapwater.

AndrewvanBoxtel
Автор

Ik heb juist gekozen voor een heel kleine boiler om te douchen. Voor het douchen gedurende vijf minuten aanzetten en daarna kan ik twee minuten onder de douche. Warm ik een kwartier of twintig minuten op en laat ik de stoom erop tijdens het douchen dan ben ik ruim tien minuten van warm douche water voorzien.

Op deze manier heb ik helemaal geen stand verliezen. In de praktijk druk ik dus op een knopje naast mijn bed en dan kan ik in die vijf minuten even naar de wc, tanden poetsen en kleren klaar leggen. Na vijf minuten gaat de stroom eraf en krijg ik een signaaltje dat het zover is. Met een heel gezin zal dit niet heel praktisch zijn, dat snap ik ook wel maar met een of twee personen lukt het prima.

bartbjorri
Автор

Zelf heb ik nu al 3 jaar een (50 liter) boiler. Die verbruikt niet zoveel. Ik hoefde alleen de eerste week het smartprogramma in te laten leren en die stookt niet zo hard, alleen vlak voordat je gaat douchen. Ik stook m 1 x p week door naar de 60 om legionella te voorkomen.
Met het verwarmen voor warm water via een zuinige kleine boiler, het smartprogrmma, mijn zonnepanelen en mijn infrarood panelen voor verwarmen en inductiekookplaat heb ik dit jaar voor het derde jaar op rij weer een negatieve stroomrekening.

jwb
Автор

Een warmtepompboiler was voor ons moeilijk te plaatsen dus voor gewonen elektrische gegaan. Door middel van een SSR en wat software op een ESP32 die het actuele overschot van de zonnepanelen monitort kunnen we die hoeveelheid stroom direct erin pompen. Systeem is nu nog erg dom maar er zijn plannen om het in de toekomst weersafhankelijk te maken en te sturen op zo min mogelijk stilstandverliezen.

martinimartin
Автор

stilstandverlies kan je vermijden door per 2 graden temperatuurverschil 1 cm pir isolatie gebruiken.
Dit wil zeggen voor buiten 47 cm pir isolatie. Als het buiten 0° is kan je zonder warmteverlies verwarmen tot 95°
Ik ben aan het kijken om een buffervat van 150 000 liter te instaleren en verwarmen met 72 zonnepanelen voor gebruik in de winter.
En natuurlijk een kleine boiler kost gigantische veel meer dan een grote per m³.
En dan heb je genoeg stroom van zonnepanelen voor in de wintermaanden.

marcdecherf