Λιχαδονήσια -Μια ξενάγηση όπως δεν έχεις ξαναδεί

preview_player
Показать описание
#STRATA #evoia #bepartofnorthevia #oloi_voria_evia

Τα Λιχαδονήσια (παλιότερα γνωστά και ως Λιχάδες) απηχούν τη μυθολογική μορφή του Λίχα –ήταν ο δούλος που παρέδωσε στον Ηρακλή τον μοιραίο χιτώνα της Δηιάνειρας. Θεωρώντας τον υπεύθυνο για δόλο μόλις κατάλαβε ότι ήταν δηλητηριασμένος, ο Ηρακλής τον εκσφενδόνισε στον Μαλιακό κόλπο, με τα κομμάτια του άτυχου άνδρα να σχηματίζουν τη νησιωτική συστάδα, ύστερα από παρέμβαση του Ποσειδώνα.

Η επιστημονική πραγματικότητα, βέβαια, κάνει λόγο για τμήματα γης που αποκόπηκαν από τη βόρεια Εύβοια εξαιτίας ηφαιστειακής δραστηριότητας, γενόμενα νησιά. Στα αρχαία χρόνια εικάζουμε μάλιστα ότι είχαν και μεγαλύτερο μέγεθος από το σημερινό, μέχρι που τμήματά τους βυθίστηκαν ξανά κατά τη διάρκεια ενός καταστροφικού σεισμού το 426 π.Χ.

Η μεγαλύτερη και πιο γνωστή νησίδα της συστάδας είναι η Μονολιά, που βρίσκεται και βορειότερα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν η Μεγάλη και η Μικρή Στρογγυλή (η οποία είναι πιο γνωστή ως Μικρό Λιχαδονήσι), ο Βορήας, το Στενό, η Βαγιά και το Λιμάνι –με τις υπόλοιπες, ακόμα μικρότερες προεξοχές εδάφους, να ομαδοποιούνται ως «Ποντικονήσια».

Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια φαίνεται ότι οικοδομήθηκε υδραγωγείο στη Μεγάλη Στρογγυλή, ενώ η Μονολιά είχε αποκτήσει κι έναν μικρό, μόνιμα εγκατεστημένο πληθυσμό ως το 1920. Ωστόσο ο οικισμός που δημιουργήθηκε εκεί εγκαταλείφθηκε σταδιακά μετά τη δεκαετία του 1960, καθώς η έλλειψη ρεύματος και νερού αποδείχθηκαν σταθερά προβλήματα: τελευταία φορά που απογράφηκαν κάτοικοι στα Λιχαδονήσια ήταν 5 άτομα το 1981. Τα εγκαταλειμμένα σπίτια της Μονολιάς είναι ακόμα ορατά.
Η τουριστική ανάδειξη των νησίδων κατά τα τελευταία 20 χρόνια –κατά κύριο λόγο από απογόνους ανθρώπων οι οποίοι ζούσαν κάποτε εκεί– τις έχει μετατρέψει σε προορισμό που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Και μάλιστα όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά και διεθνώς, καθώς οι «χρυσές» αμμουδιές, τα γαλάζια νερά και η αίσθηση εξωτικού παραδείσου προσελκύουν σταθερά και πολλούς Ευρωπαίους επισκέπτες.
Η περιήγησή σας στις ομορφιές των Λιχαδονησιών ξεκινάει από την ώρα που θα επιβιβαστείτε στα καραβάκια, καθώς αφιερώνουν κάποιον χρόνο ώστε να σας γυρίσουν στα νερά τους. Έχετε έτσι την ευκαιρία να δείτε και τα μικρότερα, καταπράσινα νησάκια, αλλά και να παρατηρήσετε δελφίνια ή τον μικρό πληθυσμό από φώκιες μονάχους-μονάχους που έγιναν μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής εδώ και μερικά χρόνια.
Παρότι δεν γίνεται να κάνετε μπάνιο σε άλλες παραλίες πέρα από τις ήδη οργανωμένες, μπορείτε να τριγυρίσετε στα νησάκια. Σε μόλις 3 λεπτά από την αμμουδιά της Μονολιάς, λ.χ., θα βρεθείτε στον παλιό οικισμό, όπου θα δείτε τα εγκαταλειμμένα σπίτια και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Λιχαδονησίων, η οποία ακόμα στέκει σε καλή κατάσταση. Μάλιστα τελεί και γάμους κατά καιρούς, καθώς κάποια ζευγάρια αποζητούν την ιδιαιτερότητα του τοπίου.

Στη Μεγάλη Στρογγυλή, που θεωρείται κορυφή υποθαλάσσιου ηφαιστείου, τα λείψανα υδραγωγείου φανερώνουν ότι υπήρχαν κάτοικοι κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Στις δικές μας μέρες δεσπόζει ένας πέτρινος φάρος 9 μέτρων στην κατάφυτη κορυφή, γύρω από τον οποίον υπάρχουν ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού του 12ου αιώνα, όπου μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1870.
Αξίζει βέβαια να περάσετε και από το σπάνιο ναυάγιο στα δυτικά της Μονολιάς και του Μικρού Λιχαδονησίου, το οποίο είναι ορατό και δίχως να καταδυθείτε. Πρόκειται για το γερμανικό τσιμεντόπλοιο «Pioneer I», το οποίο μετέφερε εφόδια και πολεμικό υλικό είτε για τις κατοχικές αρχές των γύρω περιοχών, είτε για το σώμα Afrika Corps, το οποίο πολεμούσε για λογαριασμό των Ναζί στη βόρεια Αφρική.

To «Pioneer I» έπεσε ωστόσο θύμα βομβαρδισμού (1943) και βούλιαξε σε κυμαινόμενο βάθος 9 με 16 μέτρων, πριν ολοκληρώσει την αποστολή του. Η τεχνολογία τσιμέντου με την οποία έχει κατασκευαστεί αναπτύχθηκε ειδικά από τον γερμανικό στρατό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αντιστάθμισμα στην έλλειψη χάλυβα. Γι' αυτό και η σπανιότητα του συγκεκριμένου ναυαγίου: υπάρχουν μόλις 2 ναυαγισμένα τσιμεντόπλοια σε όλον τον κόσμο.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Γεια σου μεγάλε Κώστα φιλιά σε όλους σας στον Γιαννη στην μαμά σου κυρία Σούλα μην ξεχάσουμε και την Καπετανισά Γιωτα να είστε πάντα καλα❤ φιλιά από τον Δημήτρη καλοκαιρια .2020 2022 .🇬🇷🐟στον φάρο έχω κοιμηθεί το 1987 με φαροφύλακα τον Γιάννη με τον Γιο του.

dimitrisdim
Автор

Εξαιρετική παραγωγή. Ένας ύμνος στην φύση. Συγχαρητήρια

costasconstantinou
Автор

4 vdomades ekana diakopes AXECHASTES ❤

ioanniskourlos
Автор

Υπέροχο βίντεο!! Υπέροχα τα Λιχαδονήσια!!! Φανταστικές λήψεις!! ❤️💯🔝❤️

ΔΡΟΣΟΥΛΑΚΑΠΟΛΟΥ
Автор

Hello STRATA! Thanks for the nice video! It's a very nice channel! Thank you for a fun time! I really enjoyed it! It's a good job! Have a nice day!

libmananchannel
Автор

Πολύ ωραίο βίντεο και συγχαρητήρια για την προσπάθεια ανάδειξης του μοναδικού, αλλά ανεκμετάλλευτου φυσικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας .Επιτρέψτε μου να προσθέσω κάποια Ιστορικά στοιχεία για αυτό το πραγματικά μαγικό σύμπλεγμα μικρονησίδων . Οι νησίδες αυτές άρχισαν να δημιουργούνται μετά τον μεγάλο σεισμό ( καλύτερα μακρά σεισμική δραστηριότητα τριάντα χρόνων ) του 426 π, χ, που είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν πολύ μεγάλες γεωλογικές μεταβολές σε όλη σχεδόν την Βόρεια Εύβοια και την ( Φθία ) Φθιώτιδα, όπως η δημιουργία του Μαλιακού κόλπου, του κόλπου των Γιάλτρων, την βύθιση της νήσου Αταλάντη, την καταπόντιση της πόλης Ορόβιες, της πόλης Εύβοια μαζί με το Άντρον του Βους και του Ιερού της Θεάς Ιούς, την καταπόντιση της Κηναίου Άκρας μαζί με το Θυσιαστήριο του Δία και την πόλη Δίον, επίσης την καταστροφή της νέας τότε πόλης Ωρεός και του Κάστρου της επί θαλάσσης Ακρόπολης του Ωρεός . Οι νησίδες αυτές και η γύρω περιοχή κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής εποχής πήραν το όνομα Lithada ( Λιθάδα ) από το λίθος = μαύρη πέτρα, πιθανότατα από την ύπαρξη των ηφαιστειακών πετρωμάτων ή από το γεγονός ότι η ανάμειξη χώματος από την περιοχή με νερό από τις θερμές πηγές δημιουργούσε μια σκληρή μαύρη πέτρα την οποίαν χρησιμοποιούσαν στον καθορισμό της ποιότητας - καθαρότητας του χρυσού και του ασημιού. Κατά την Ρωμαϊκή περίοδο οι νησίδες απέκτησαν στρατηγικό ενδιαφέρον για τον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων, όπως και κατά την Βυζαντινή περίοδο όπου το κάθε ένα έλαβε ξεχωριστό όνομα και δημιούργησε την δικιά του ιστορία, στην διάρκεια της φραγκοκρατίας κατασκευάσθηκαν και κάποια μικρά οχυρωματικά έργα, επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν στην επανάσταση του 1821 καθώς έλεγχαν τον θαλάσσιο δρόμο προς το Ζητούνι ( Λαμία ). Το όνομα Λιθάδα η περιοχή το είχε μέχρι τον προηγούμενο αιώνα, που έγινε Λιχάδα (Lichada). Από τα παραπάνω είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι οι πανέμορφες αυτές νησίδες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την Μυθολογική Ιστορία του Ημίθεου Ηρακλή και του υπηρέτη του Λίχα καθ΄ότι αυτός ο μύθος διαδραματίσθηκε πολλούς αιώνες πριν δημιουργηθούν οι νησίδες . Η ανιστόρητη σύνδεση του Μύθου του Ηρακλή και του Λίχα στερεί από αυτές τις εξωτικές νησίδες μέρος της φυσικής τους ομορφιάς και δεν το έχουν ανάγκη, ξέχωρα βέβαια από το ιστορικό γεγονός ότι ο Τύμβος του Λίχα αναφέρεται και σε γραπτά κείμενα του 2 μ, χ, αιώνα και υπάρχει η περίπτωση κάποια στιγμή η αρχαιολογική σκαπάνη να τον φέρει στο φως . Και πάλι συγχαρητήρια για την προβολή των μαγικών τοπίων της Βόρειας Εύβοιας .

ΝΙΚΟΣΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ-ζγ
Автор

Πολύ ωραίο το video σας, αλλά έχει πρόβλημα ο ήχος το επίπεδο του ήχου στην μουσική είναι πολύ ανεβασμένος ενώ στης ομιλίες είναι πολύ χαμηλά έτσι αναγκάζετε το θεατής να ανεβοκατεβάζει τον ήχο .

kyprosparmaklis