ÇİN'İN YAPAY GÜNEŞİ

preview_player
Показать описание
2022’de Güneş Doğu’dan yükselmeye başlamadan hemen önceki saatlerde yine Doğu’da, Çin’de yapay bir Güneş ısınmaya başladı. Bu yapay güneş 1056 saniye boyunca gerçek Güneş’in 5 katı sıcaklıkta çalıştı: 70 milyon derecede.
---
---
Doğu kelimesini özellikle vurguladım, çünkü Çinlilerin yaptığı deneyin adı bu: EAST. İngilizce “Doğu” demek. Açılımı “Experimental Advanced Superconducting Tokamak.” Dünya’daki enerji problemini çözmek için yapılan deneylerden biri bu. Halkın daha iyi anlayabilmesi için de “yapay güneş” adı veriliyor. Çünkü sistem Güneş’in enerjisini yapay olarak Dünya’da üretebilmek için tasarlanmış.
Normalde enerji nasıl üretiliyor? Bir şeyleri döndürüyorsunuz ve elektrik üretiyorsunuz. En basitinden bisikletin tekerleği dönüyor ve bir dinamo o mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviriyor, bisikletin feneri yolumuzu aydınlatıyor. Kömürü yakıp, suyu ısıtıyorsunuz; ısınan suyu buhara dönüştürüyorsunuz, o buhar da büyük bir basınçla yine tekerlekleri döndürüyor ve enerji üretiyor. Bunu böyle basit basit anlattığıma bakmayın, şu anda bize basit gelen bu konsept bir çağı kapatıp yenisini başlattı. Bu basit prensiple çalışan buharlı makinelerin ortaya çıkması “Endüstri Devrimi”ne yol açtı. Bu devrim de dalgalar halinde hala devam ediyor. Mesela şimdilerde dördüncü endüstri devriminden söz ediliyor ama bana göre bu devrimden çok evrim. Yeni bir sürüm: Endüstri 4.0
Öte yandan Dünya’nın belli başlı ulusları yeni bir gerçek devrimin peşinde. Çünkü bunun öncülüğünü yapanlar yeni çağın liderleri olacak. Enerjiyi kontrol eden Dünya’yı kontrol eder. Bu gerçeğin farkında olarak yeni enerji devrimiyle ilgili yarım yüzyıldan uzunca bir süreden beri çalışmalar yapılıyor. Az önce size Çin’de geçen hafta yapılan EAST deneyinden söz ettim. Bu kısaltmadaki “T” harfi Rusça “токамáк” kelimesinden geliyor. Aslında bu da bir akronim: “manyetik bobinli toroidal oda” demek, yani şöyle simit gibi bir ortam. Sovyet fizikçiler 1950’li yıllarda bunun ilk örneklerini yapmış. Füzyon enerjisini elde edebilmek için.
O zamanlardan beri bu enerji türü ve füzyon reaktörler yapabilme hayali pek çok ulusun düşlerini süslüyor. Nükleer reaktör deyince hepimizin aklına Çernobil başta olmak üzere çeşitli tehlikeler, radyoaktif atıklar, çevre kirliliği gibi konular geliyor haklı olarak. Bunlar fizyon reaktörleri. Çünkü bu tür reaktörlerde atomun çekirdeği parçalanarak fizyon türü bir enerji elde ediliyor. Bir de nükleer füzyon var. Yine atomun çekirdeğiyle ilgili -zaten nüklei çekirdek demek- ama burada çekirdek parçalanmıyor, tam tersine birleştiriliyor. Aynı Güneş’teki gibi. Güneş devasa bir nükleer füzyon reaktörü. Her saniye Hidrojen atomları çarpışıp, birleşip Helyum atomlarına dönüşüyor. Güneşimiz her saniye 600 milyon ton hidrojeni helyuma çevirerek muazzam miktarda enerji açığa çıkarıyor. Çıkarıyor ama nasıl? Güneş çok devasa bir kütleye sahip olduğu için devasa bir kütleçekimi de var. Bu kütleçekimi onun çekirdeğinde füzyon reaksiyonu oluşabilmesi için ideal koşulları sağlıyor.
Aynı koşulları Dünya’da sağlayabilmek hiç kolay değil. Yarım yüzyılı aşkın bir süredir pek çok yöntemle yapılmaya çalışılıyor. Bu yöntemler içerisinde en gerçekçi çözümün az önce sözünü ettiğim “tokamak” olduğu düşünülüyor.
Peki her şey iyi güzel de 60 küsür seneden beri neden yapılamıyor? Çünkü bir problemi teorik olarak çözmek yeterli değil, onu pratik olarak hayata geçirebilmek için pek çok deneme yapılması gerekiyor. Bugüne kadar yapılan 100’den fazla denemede füzyon enerjisi elde edildi ama onu elde etmek için daha fazla enerji harcandı. Bir ampulü yakmak için iki ampullük elektrik kullanmak gibi düşünebilirsiniz. Ya da 100 derece sıcaklık elde etmek için 200 derecelik ısı harcamak gibi. Buna “Q değeri” deniyor. Şu ana kadar bu değer en fazla 0.67’ye kadar getirilebildi. 1 değerinin altında kalındı. Eğer 1 koyup 1 alıyorsan Q değeri 1 oluyor. Eğer koyduğundan fazlasını alamıyorsan o işin pratik ve ekonomik olarak bir değeri yoktur. Bir adım atıp, iki adım geri gidersen ilerlemiş olur musun? Hayır.
Çin, geçen yıl iki adım birden attı. Önce Mayıs’ta 120 milyon derecelik bir deney yaptı ve 101 saniye boyunca reaktörü bu sıcaklıkta tutmayı başardı. Geçtiğimiz hafta bu kez nispeten daha düşük bir sıcaklıkta 70 milyon derecede deneyi gerçekleştirdi ama 1056 saniye boyunca yani 17 dakikadan uzunca bir süre bu sıcaklıkta tutmayı başardı. Bu bir rekor. Çok önemli bir kilometre taşı.
Bu deneyin yapıldığı yer Çin. Ancak deney çok daha büyük bir projenin parçası. ITER projesinin... Bu sadece Çin’le ilgili değil, uluslararası bir proje. Uluslararası Uzay İstasyonu ISS var ya... Bunu da yeryüzündeki ISS gibi düşünebilirsiniz. Uzayı değil de temiz ve verimli enerji üretimini araştırmak için kurulmuş bir organizasyon.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Kursa gitmek yerine, kendim erken kalkıp kendim ders çalışıp kendim kendime öğrenci, kendim kendime öğretmen oluyorum. Aralarda molalarda seni izlemek kadar güze birşey yok. Barış abi iyi ki varsın :)

CristianoRonaldoxr
Автор

Hiç siyaset konuşmadan böylesine etkili toplumsal mesajlar verebilmen çok, çok hayret edilesi ve saygı duyulası. Bu mesajları duyup anlamaya çalışacak bir toplumun ve devletin de olması dileğiyle...

arifsen
Автор

Yine nasıl bağlamışsın olayı, Barış Özcan. Şu hikaye anlatıcılığını keşke eğitim fakültelerindeki derslere de sokabilsek, müthiş bir öğretme yöntemi...

aydankaplan
Автор

Her zamanki gibi aşırı farkındalık kazandıran bir video olmuş teşekkür ederiz. Bu çalışmaya katkı sağlayan ülkelerden biri olmamızı çok isterdim. Şuan enerji mühendisliği 1. Sınıf öğrencisiyim. Video sanki yüzüme bir su çarptı. Ciddi anlamda etkilendim. Emekleriniz için çok teşekkür ederiz... Ben de var olan gücümü, enerjimi kullanıp hepimiz için emek vermeye çalışıyorum ve daha fazlasını yapmak istediğime adım gibi eminim

mio
Автор

Birleştirmenin, ayrıştırmaktan ne denli üstün olduğunu çok güzel bir örnekle anlatmış. Bütün olumsuzluklara rağmen iyi ki seninle aynı zamanda yaşıyorum dedirten insanlardan biri. Barış Ōzcan

bulentustabasi
Автор

Ülkede tek konuşulan dolar, zam, ekonomi ve yurt dışına gitme gibi konularla meşgul olsada bizi böyle dünyada neler olup bittiğini ve
Gelecekte bizi neler karşılayacağını anlatan en iyi kanalımız .Teşekkürler.

raifDM
Автор

Şu adam nekadar güzel anlatıyor hiç sklmadan izliyorum bir saniyesini gecirmiyorum

bilalazdr
Автор

Halihazırda lisans öğrencisi bir bireyim ve şunu öğrendim ki biz Türkiye olarak ilgili her kesimiyle üniversitenin ne demek olduğunu ne işte yaradığını neler yapması gerektiğini bilmiyoruz. Öğrenememişiz demek isterdim ama öğrenmeye niyetimizin olduğunu da sanmıyorum. Teşekkürler Barış abi herşeye rağmen.

TheMEGAMAPER
Автор

Hayata bakış açımı değiştirmeden direkt olarak bir bakış açısı katıyorsunuz işte ''bir platformun nasıl daha iyi kullanabilirim?'' sorusunun cevabı sizsiniz iyi ki varsınız @Barış Özcan

Yahyoyka
Автор

Barış Bey ITER projesini neredeyse başladığından beri takip ediyorum. Türkiye'de bu projeden çok az insanın haberi var maalesef. Ben bir Türk mühendis olarak ücret almadan bile çalışabilirim bu projede. Proje başlangıcında bunu denedim ama sadece ortak ülkelerden başvuru kabul ediyorlardı. Amerika ve Çin e göre yanıbaşımızda olan böylesi bir projede olamayışımız çok üzücü. İç siyaset, dini konular, bireysel kompleksler ve bilim dışı uğraşlara o kadar çok zaman ayrılıyor ki ülkemizde bu türden bilimsel gelişmeleri hızla kaçırıyoruz maalesef. Umudumuz gençlerimizde ama bazı şeyleri bireysel olarak başarmak mümkün değil. Bu projede çalışamamak konusunu bireysel olarak aşamadım mesela maalesef. Bir kere bu sıcaklığa dayanabilecek bir plazma üretilmesi bile başlı başına bir başarı aslında. Umarım başarılı olur da Dünya kurtulur. Biz yine para verip satın almak zorunda kalsak da bu da bir şey. Ne yapalım.

turkerunal
Автор

Görseller ne kadar emek verildiğini gösteriyor, güzel yorumları sonuna kadar hakediyorsun Barış abi. Tebrikler...

ahmetcaliskan
Автор

Kaliteli ve faydalı videolarınla başarılı bir kanalın var.

mralicontent
Автор

Sabah barış Özcan izlemek kadar güzel birşey yok şu dönemde

havocbruh
Автор

İzlerken düşündüren, düşünürken cevaplamaya çalıştığımız tam anlamıyla muhakeme gücünü geliştiren bir numaralı kanal. Kendime küçükte olsa bir şeyler kattığıma inandığım Pazar kahvaltısının en verimli halisin Barış Özcan hep var ol.

eslemekici
Автор

Bu bölümün finali gerçekten muhteşem olmuş, emeği geçen herkesin eline, zihnine sağlık.

soneryapici
Автор

Dünya üzerinde bana göre iki tip insan vardır. Birincisi günü nasıl geçiririm diye düşünen veya buna mecbur bırakılan diğeri ise bilimle ilerleyen son günlerinde dahi bilimle insanlığa ışık tutan.

keremengin
Автор

Birleşimi ve bütün olma bilincini ne güzel örnekleyerek mesaj verdiniz.. elbette birleşmek, ayrışmaktan daha güçlü…

puandorg
Автор

Ürettiğiniz içeriklerin kalitesi hiç şüphesiz tartışılmaz. Bize bu gibi önemli içerikleri derleyip, pişirip önümüze koyduğunuz için size sonsuz minnettarım Barış abi. Başarılarınızın devamını dilerim.

mazlumsahin
Автор

" -- Bu işler öyle kişilerle AİLELERLE değil ülkelerle yapılır. "

metarender
Автор

Türkiye keşke böyle fikirlere açık olsa her ne kadar ekonomik olarak muazzam bir konumda olmasak da bu gibi yatırımlara verilecek para her zaman vardır ve geri dönüşü muazzam olacaktır bize lazım olan Türkiye'yi bu gibi parlak fikirlere teknolojik ve bilimsel gelişmelere açık hale getirecek bir yönetim sistemidir halkımız da umarım gerekeni yapar

theclayburton