Erkunt Traktör Tarihi : Zeynep Erkunt Armağan'ın Kurduğu Yerli Traktör Erkunt'un Başarı Serüveni

preview_player
Показать описание
Erkunt Traktör Sanayii A.Ş, 12 Eylül 2003 tarihinde sanayici bir babanın kızı olan, iktisat mezunu ve aynı zamanda amatör bir yelkenci olan dünyanın ilk ve tek kadın traktör üreticisi Zeynep Erkunt Armağan tarafından Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesinde, tamamen yerli sermaye ile kurulur.

Aslında şirket ilk etapta traktör üretimi gerçekleştirmez, Almanya ve İsviçre'de başarılı projelere imza atan Türkiye'nin en yetenekli mühendislerinden Mümin Erkunt tarafından kurulan Erkunt şirketi, 1953 yılında Türkiye'de genel bir dökümhane ve kalıphane olarak faaliyete başlar ve 1955'te dökümün yanı sıra aynı zamanda parça işleme fabrikası haline gelen firma, 1959 yılında döküm parçalarının işlenmesine yönelik yatırımlara başlar ve NATO standartlarına uygun atık su borularının üretimi gerçekleştirir ve 8 yıllık büyümenin ardından 1961 yılında bir anonim şirket haline gelir.

1994 yılında Türkiye’de meydana gelen ciddi mali krizden sonra, ortaya konulan hedefler doğrultusunda daha çok üretimde ihtisaslaşma yoluna gidilir. Ve 1996 yılında Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesin’de 2.döküm fabrikası açılır. Mevcut Türk traktör sektörü büyük bir arenadır ve tarım, önemli bir milli gelir kaynağı olduğundan, 30'dan fazla farklı traktör markasının kendi haklarını korumak için birbirleriyle rekabet etmesi şaşırtıcı değildir. Böylesine zorlu ve hızla büyüyen bir pazara sadece iki modelle giriş yapan firmanın başarısı, esas olarak Türk çiftçilerinin temel problemlerinden biri olan yüksek yakıt tüketiminin çözülmesine dayanır ve böylece liste başı maliyetlerini azaltarak tüm Türk çiftçileri için yeni bir dönem başlatır.

Yurt içindeki başarılarını uluslararası düzeye taşımak isteyen firma, ihracat markası ArmaTrac'ı piyasaya sürerek ilk ihracatını Bulgaristan'a gerçekleştirir ve böylece 17 ülkede yer alan bayileri ile yurt dışında da hızla büyümesini devam ettirir. 2008 yılında oluşan ekonomik kriz nedeniyle firma 2009 yılını kayıp yıl olarak görür, bu yıl aynı zamanda Ford şirketinin geliştirmiş olduğu ve diğer firmaların Ford şirketi ile var olan iş ilişkilerini korumaları ve yeni projelerde yer almasını sağlayan Q1 Kalite Yönetim Sistemi’nin uygulanmaya başlandığı yıl olur ve tüm planlar 2010 yılı için yapılır.
Ayrıca denizcilik sektöründe de faaliyet gösteren SISU firması içinde çalışan Erkunt Traktör, firmanın özel isteği üzerine 2008 yılında üretimde kural ve düzenlemelere uygunluğunu kontrol ettirerek Lloyd’s Register onaylı üreticiler listesine eklenir.

2012 yılında Türkiye'nin ilk 110 beygir gücünde yerli tasarım traktörü üretilir. Üretimde Erkunt tarafından lisans altında üretilen Perkins motorları, Deutz motorları, Carraro şanzımanları ve ZF şanzımanları dahil olmak üzere bir dizi tedarikçinin ana bileşenleri kullanılır. Traktörler sipariş üzerine üretilir.Erkunt Traktör ayrıca Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek sınırlı sayıda üretimi olan krom aksamlı dış tasarımı, lüks kabini, deri iç kaplaması, nubuk tavan döşemesi, multimedya ekranı, akıllı yol bilgisayarı, ön ve arka kamerası ve UV filtreli siyah camı ile Haşmet 110 Limited Edition traktörünü’de kullanıcılarına sunar.

Türkiye’nin yakıt tasarrufu noter onaylı yerli traktörü Erkunt traktör, Kısmet, Bereket, Nimet, Servet, Kıymet, Kudret ve Haşmet isimlerini verdikleri traktör serileri ile 58 ile 125 hp arasında çok farklı modelleri piyasaya sunarak pazarın güçlü markalarından biri olur. Bu modellerden bazılarını örnek gösterecek olursak, Kısmet 58, Bereket 65 Lüks, Nimet 70 Lüks, Servet 85 Lüks, Kıymet 90 Lüks, Kudret 100 Lüks, Haşmet 110 Lüks, Hasret 125 Lüks ve son olarak Kuvvet 130 Lüks’ü sayabiliriz. 2017 yılında Hintli çok uluslu araç üretim şirketi olan (M&M kısaltmalı) Mahindra & Mahindra firması tarafından satın alınan şirket, Erkunt ve ArmaTrac markaları altında hala Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapanın yanı sıra, JCB, MAN, Ford ve Deutz gibi markalar için motor blokları, silindir kapakları ve şanzıman kutuları yapar. Son zamanlarda çıkan Erkunt Misket Traktör modeli de sayabiliriz.

Türkiye’nin yakıt tasarrufu noter onaylı yerli traktörü Erkunt Traktör hikayesi başlıyor. #arabahikayeleri #erkunttraktör #traktörvideoları #erkunt #efsanearaclar #erkunttrakt
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Sevgili arkadaşlar kanala abone olarak destek olursanız çok sevinirim. Ayrıca yorumlarınızı ve beğenilerinizi eksik etmeyin lütfen : )
Adım adım gelişim göstermeye çalışıyorum, desteğinizi esirgemezseniz daha çok motivasyon sağlayabilirim :)

Efsane.Araclar
Автор

Tesekurler erkunt çifcinin gucü 2016dan beri erkunt cuyuz

CihanİbrahimKızıl
Автор

Gerçekten çok iyi, özellikle de modellerin isimlendirmeleri aşırı derecede ilgimi çekti

BirYerBirAraba
Автор

Erkunt traktör hakkında güzel ve bilgilendirici bir video olmuş.👏👏👏

zagorzagor
Автор

Güzel bir bilgilendirme olmuş. Teşekkürler, devamı gelsin lütfen.

tabletcidede
Автор

Kabin harici 4 silindirli carraro şanzımanlı olanlarda ciddi bir memnuniyet var

askarotomatiksanzman
Автор

2008 den 2018 e kadar 10 sene bayiliğini yaptım. Şirket maddi sıkıntı içine girmişti. bayilerin teminatlarını karşılık gösterip kredi çekmişlerdi. Sıkıntılarını görünce bayiliği bıraktım. bir kaç ay sonra da hintlilere satıldı. Zeynep erkunt hanımın şirkette hiç ortaklığı kalmadı. şuan şirket tamamen yabancıların elinde. ZF şanzuman ve perkins motorun 2017 yılında terk edilerek carraro şanzuman ve sonalika motora geçmesi yurt içi pazarda düşüşünü getirdi. ilk 3 den 6-7'ye kadar düşüldü.

SALDIRIHAN
Автор

Bazı firmaların Uzel ve Erkunt gibi yerli firmalar korkulu rüyası oldu..uzelin iflası Erkunt un bi kısmının satılması hiç hoş olması yinede erkunta başarıları diliyoruz..zeynep hanıma da Allah rahmet eylesin olunur bizi çok üzdü.. inşallah yeni ürettiği motorla birlikte tamamen tekrar bize ait hale gelir

omerarpat
Автор

Evet bu marka kesinlikle hintlilerden geri alınmalı.bütün motor ve makine parçaları nı üreten firmaya dünya çapında yerli yani kendimize ait motor üretmek yakışır.

ibrahimylmaz
Автор

Keşje kendi yerli motorlarınıda üretselerdi

mehmetozkan
Автор

Sıfırdan başarı hikayesi traktörun yakıt konusunda o kadar iyi değil Perkins motor saglam ama yakıt konusunda cimri değil zamanında Uzel traktör de böyleydi

hasannamdar
Автор

Çok pahall indirsinler vallahi taksi yerine onu kulanacağlm .cidiyim

irfankocdar
Автор

Yerli sermaye ile kurulldu ama simdi hindistan ın oldu yazik oldu erkunta çok yazik

omerkemer
Автор

Bana bi tane hediye vermeniz. Olmasada malyetine verin

irfankocdar