Fortul Morții: Istoria Terifiantă a Închisorii Jilava

preview_player
Показать описание
𝐃𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫ă 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐠𝐢𝐜ă 𝐚 𝐅𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟏𝟑 𝐉𝐢𝐥𝐚𝐯𝐚 - 𝐮𝐧 𝐬𝐢𝐦𝐛𝐨𝐥 𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚! 🎥 În acest documentar captivant, te invităm să te alături istoricului Lucian Vasile pentru un tur aprofundat al uneia dintre cele mai sinistre închisori politice din perioada comunistă. Fortul 13 Jilava nu este doar o clădire; este un loc de amintire pentru milioanele de români care au suferit în timpul unei dictaturi brutale, un spațiu în care speranța și umanitatea au fost adesea distruse.

𝐂𝐨𝐧𝐭𝐞𝐱𝐭 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜:

Fortul 13 Jilava a fost construit în 1880, inițial ca parte a unei rețele de apărare pentru București, la ordinele regelui Carol I. Cu trecerea timpului, această fortificație militară a fost transformată într-o închisoare, devenind un loc emblematic pentru represiunea politică și pentru brutalitatea sistemului comunist. Aici, în perioada 1945-1989, aproximativ 150.000 de deținuți politici au fost privați de libertate, subiecți ai unei tiranii care nu a avut milă.

𝐂𝐞 𝐯𝐞𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢 î𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐭𝐮𝐫 𝐯𝐢𝐫𝐭𝐮𝐚𝐥:

𝟏. 𝐈𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐅𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢: 𝐏𝐨𝐚𝐫𝐭𝐚 Î𝐧𝐭𝐮𝐧𝐞𝐜𝐚𝐭ă 𝐚 𝐑𝐞𝐩𝐫𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢

𝐒𝐜𝐞𝐧𝐚𝐫𝐢𝐮 𝐝𝐞 𝐬𝐨𝐬𝐢𝐫𝐞:Află despre modul în care deținuții erau primiți, printr-o poartă ce simbolizează începutul suferinței. Discutăm despre brutalitatea primirii, interogatoriile inițiale și ritualurile umilitoare.
𝐑𝐞𝐳𝐨𝐧𝐚𝐧ț𝐚 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢:Cum această poartă a devenit un simbol al neputinței și fricii pentru cei care pășeau înăuntru.

𝟐. 𝐂𝐚𝐦𝐞𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐃𝐞𝐭𝐞𝐧ț𝐢𝐞: 𝐔𝐧 𝐒𝐩𝐚ț𝐢𝐮 𝐚𝐥 𝐆𝐫𝐨𝐚𝐳𝐞𝐢

𝐂𝐨𝐧𝐝𝐢ț𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐮𝐦𝐚𝐧𝐞:Vizionăm și discutăm despre dimensiunile înguste, întunericul și mizeria în care erau ținuți deținuții. Aflăm despre suprapopulare și lipsa igienei.
𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐨𝐫𝐚𝐥𝐞:Istoricul Lucian Vasile va povesti despre dilemele etice și morale ale celor care au supraviețuit și despre impactul psihologic al detenției.

𝟑. 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐏𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥ă: 𝐀𝐫𝐞𝐧𝐚 𝐒𝐮𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧ț𝐞𝐢

𝐏𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐧𝐞𝐮𝐢𝐭𝐚𝐭:Aici, deținuții își petreceau orele de exerciții, un spațiu ce devenea, adesea, martor al bătăilor brutale și umilințelor publice.
𝐄𝐜𝐨𝐮𝐥 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐠ă𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫:Vom explora cum curtea a devenit un loc de bătăi și execuții sumare, lăsând în urmă o istorie marcată de durere.

𝟒. 𝐓𝐮𝐧𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐢𝐫𝐞: 𝐏𝐨𝐚𝐫𝐭𝐚 𝐒𝐩𝐞𝐫𝐚𝐧ț𝐞𝐢 ș𝐢 𝐃𝐞𝐬𝐜𝐮𝐫𝐚𝐣ă𝐫𝐢𝐢

𝐒𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐨𝐠𝐚𝐫𝐞:Detalii despre metodele de tortură folosite și impactul lor asupra psihicului deținuților. Aici se desfășurau interogatoriile brutalice, ce provocau traume durabile.
𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐞ț𝐮𝐢𝐫𝐞:Mărturii ale celor care au scăpat de aceste teroare, dar care poartă în suflet amintiri îngrozitoare.

𝟓. 𝐏𝐨𝐯𝐞ș𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐒𝐮𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐞ț𝐮𝐢𝐫𝐞: 𝐕𝐨𝐜𝐞𝐚 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 î𝐧𝐝𝐮𝐫𝐚𝐭

𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐢𝐮𝐫𝐢 𝐜𝐮 𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐞ț𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢: Voi prezenta mărturii ale celor care au reușit să supraviețuiească, despre luptele lor pentru libertate și despre prietenia născută în spatele gratiilor.
𝐀𝐦𝐢𝐧𝐭𝐢𝐫𝐢 𝐧𝐞î𝐧𝐠𝐫𝐨𝐩𝐚𝐭𝐞:Cum amintirile celor care au suferit ne pot ajuta să înțelegem prezentul și să ne formăm un viitor mai bun.

𝐑𝐞𝐟𝐥𝐞𝐜ț𝐢𝐞 ș𝐢 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐞: Î𝐧𝐯ăță𝐦𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢

𝐈𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧ț𝐚 𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢:Vom discuta despre importanța de a nu uita aceste evenimente și cum ele ne influențează societatea de astăzi.
𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧:Încheiem cu o discuție despre responsabilitatea noastră de a păstra memoria celor care au suferit și de a ne asigura că astfel de atrocități nu se vor repeta.

Alătură-te nouă pentru a explora istoria complexă și dureroasă a Fortului 13 Jilava. Fiecare piatră, fiecare zid și fiecare mărturie aduce la lumină lecții valoroase despre curaj, speranță și umanitate în cele mai întunecate momente.

𝐋𝐢𝐧𝐤𝐮𝐫𝐢 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐞:
✦ Facebook Lucian Vasile

Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:

Ținem să reamintim că aceste materiale sunt făcute de către echipa Giuclea din resursele proprii, din plăcerea de a promova, conserva și arăta istoria noastră, a românilor.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Felicitari pentru acest reportaj-documentar!

FranciscZetus
Автор

Impresionant! Urmăresc cu interes! Felicitări pentru ce faceți!

adrian_podar
Автор

Acestea le spuneti
Astep raspuns
Seară bună

ionandrei
Автор

Am cercetat zona de executii, , , , si acum o vad, 😢😢😢

ionandrei
Автор

Unde se faceau executarile condamnatilor, , , ati fost acolo ??
Eu stiu locul (sute de tablite10 pe6)nr.la dosar, initiala si data executiei

ionandrei
Автор

Mama. Ce atmosfera sinistră trebuie sa fie acolo. Nu stiu daca l-am vaxut vreodată pe Giuclea asa crispat si incomod. E complet de înțeles.

mansonnanson
Автор

Am vizitat facut paza la fortul 13+toate posturile de la inchisoarea Jilava

ionandrei
Автор

Am vazut si bustul maresalului alaturi de un munte de(papuci, bocanci, adidasi)care fumegau zi si noapte

ionandrei
Автор

Acoperisul de la fortul 13 e ca un crater de vulcan (conic)betonat

ionandrei
Автор

A fost nevoie de cerere la ANP pentru a vizita fortul?

zbandrei
Автор

J-de incaperi in are se presupunea ca va exista personal militar care sa deserveasca tunuri, arme, aparare in caz e atac, in care sa se si depoziteze armament, munitie, provizii apa, samd. Si tot sunt prea multe ca sa se fi putut folosi vreodata.

crazylegs
Автор

Asta se întâmplă în zilele noastre în Rusia! Vezi cazul Navalnîi. Toți care fac jocurile Moscovei (nu numai AURolacii și șoșocarii), își doresc să ne întoarcem la acel tip de regim și la aceste consecințe ale sale! Imnul nostru național devine din ce în ce mai actual!

ceahlaumaster
Автор

Fort tip 1: Fort 1 Chitila și Fort 3 Otopeni / Fort tip 2: Fort 2 Mogoșoaia și Fort 13 Jilava (Structura: pentagonală modificată față de tip 1). Ambele tipuri forturi sunt construite dupa planurile inițiale ale generalului Brialmont [forma pentagonală]. Restul de forturi sunt adaptate si readaptate conform "necesitatiilor de ordin financiar". Am fost intr-un tur la mai multe forturi :)

FranciscZetus
Автор

Interesant ce a spus la final: ca in puscarie au fost uniti, iar dupa 89 s au despartit, chiar certat. Asemenea ca in pilda celor 10 leprosi care vietuiau impreuna si dupa vindecare, 9 au mers in cetate si unu s a intors la Hristos..

madasmadas