Αλέξανδρος Μολφέσς με Αστάρτη

preview_player
Показать описание
Πλευρά Α. 1. Νύχτα 04.08, 2. Ξεκίνημα 04.08 , 3. Ζήσαμε 06.15, 4. Αναδιοργανώνομαι. 02.23, 5. Μεταμόρφωση 05.57
Πλευρά Β. 1. Παρακμή 03.57, 2. Ησυχία, ασφάλεια και τάξη 02.38 3. Απεναντινή μου σκέψη 02.22 , 4. Εχθές το απόγευμα 02.45, 5. Στον Αέρα 02.49, 6. Τέρμα οι σεισμοί 04.04, 7. Φεύγουν οι μέρες 02.44 , 8. Παρουσίαση μπάντας 01.08
Art work μακέτας ΑΣΤΑΡΤΗ Δημήτρης Παπαϊωάννου
Αλέξανδρος Μολφέσης Τραγούδι / κιθάρες / συνθεσάιζερ
Παντελής Καραγεώργης πιάνο / Strings
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης ντραμς
Δημήτρης Χαραμόπουλος μπάσο / φωνές
Ντάνι Συρίγος κιθάρα
Η Αστάρτη άρχισε ως ιδέα στις αρχές του 1980 από τον συνθέτη, τραγουδοποιό, κιθαρίστα και τραγουδιστή Αλέξανδρο Μολφέση. Τα πρώτα σέσιον έγιναν στο υπόγειο στουντιάκι του Μάκη Αχλαδιώτη στο Χαλάνδρι, οποίος έπαιξε και κιθάρα. Ο Ηλίας Αχλαδιώτης στα τύμπανα κι ο Τάκης Χαραμόπουλος στο μπάσο. Όλα τραγούδια και μουσικές του Αλέξανδρου Μολφέση ο οποίος έπαιξε κιθάρες, πλήκτρα, μεταλόφωνο κι έκανε τις φωνές, ενώ τις πρώτες ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις έκανε ο Χρήστος Ζορμπάς που έπαιξε και πιάνο.
Το αποτέλεσμα αυτών των ηχογραφήσεων - που διασώζονται σε 2 60άρες κασέτες - αποτέλεσε τροφοδότη τόσο για το υλικό που επεξεργάστηκε η τελική σύνθεση της "Αστάρτη" όσο και για το άλμπουμ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΩΝΑ (2020) του Αλέξανδρου Μολφέση.
Στην συνέχεια το σχήμα διαμορφώθηκε. Στα τύμπανα πέρασε ο Φώτης Μάρκου, στην κιθάρα ο Ντάνι Συρίγος, στο μπάσο παρέμεινε ο Τάκης Χαραμόπουλος ενώ επρόκειτο να συμμετέχουν ο Γιώργος Κορακάς (τραγουδοποιός και πιανίστας) και ο Δημήτρης Αντωνάτος (κιθάρα). Οι δύο τελευταίοι δεν προσχώρησαν τελικά στο σχήμα και οι πρώτες πρόβες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 80 με το αρχικό κουαρτέτο.
Για τις πρόβες νοικιάσαμε ένα παλιό χασάπικο στον Χολαργό, το οποίο και επενδύσαμε με αυγοθήκες για την απαραίτητη ηχομόνωση. Όταν ο ντράμερ μας, αποφάσισε να αποχωρήσει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ο φίλος και πιστός ακόλουθος της μπάντας Κωστής Βίνερ, μου σύστησε τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη (ντραμς) και τον Παντελή Καραγεώργη (πιάνο) οι οποίοι μετά από μια σύντομη οντισιόν, μπήκαν στην μπάντα.Το τελικό σχήμα δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1980, όπου ξεκίνησαν πυρετωδώς οι πρόβες για την πρώτη εμφάνιση της ΑΣΤΑΡΤΗ στο Κολέγιο Αρρένων του Παλαιού Ψυχικού τον Μάρτιο του 1981 που οργάνωσε ο Μιχάλης Τσιγώνης. Το crash test πήγε καλά και το συγκρότημα συνέχισε να δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς. Στα 10 περίπου κομμάτια του Μολφέση προστέθηκαν κι ακόμα 2 του Παντελή Καραγεώργη για την επόμενη εμφάνιση της μπάντας στο Κολέγιο Θηλέων της Αγίας Παρασκευής τον Μάιο του 81.Η μουσική μου ήταν κατά βάση ποπ, αλλά με ροκ ύφος και πολλά progressive στοιχεία. Ακόμα και jazz επιρροές άρχισαν να διαφαίνονται, στις ενορχηστρώσεις και μάλιστα πολύ πριν ο Παντελής ασχοληθεί σοβαρά με την jazz.
Στην συναυλία στο Κολέγιο Θηλέων, που διοργάνωσε επίσης ο Μιχάλης Τσιγώνης προστέθηκε ακόμα ένα μέλος στην μπάντα, ο φίλος μου Νίκος Σιφάκης που έπαιξε ηλεκτρικό πιάνο Fender Rhodes.
Τους επόμενους μήνες ο Αλέξανδρος έφερε κι άλλα νέα τραγούδια και οι πρόβες συνεχίστηκαν σε κανονικό ρυθμό καθώς προέκυψε η ηχογράφηση του πρώτου δίσκου της ΑΣΤΑΡΤΗ η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 81.
Ένας φίλος μιας φίλης μας υποσχέθηκε ότι θα χρηματοδοτήσει το εγχείρημα, κι έτσι ξεκινήσαμε ηχογραφήσεις στο στούντιο του Κυριαζή στα Πατήσια. Ηχογραφήσαμε 12 δικά μου τραγούδια καθώς ο Παντελής αρνήθηκε να κάνουμε κάποιο δικό του. Εκτός από τη ΑΣΤΑΡΤΗ έπαιξαν ο Ηλίας Αχλαδιώτης (ντραμς) η Όλγα Κουταλίδου (φλάουτο) ο Γιάννης Παπάς (βιολί) και ο Νίκος Σιφάκης (ηλ. πιάνο). Οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν αλλά ο φίλος της φίλης δεν εμφανίστηκε για να πληρώσει το στούντιο κι έτσι η μπομπίνα με τα τραγούδια έμεινε για πάντα εκεί και φυσικά ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε...
Ό,τι σώζεται από κείνες τις ηχογραφήσεις είναι κάποια απ' τα τραγούδια που είχα πάρει σε κασέτα για να τα ακούσω στο σπίτι και να δω αν χρειάζονται διορθώσεις.
Το κλίμα στη μπάντα είχε αρχίσει να γίνεται βαρύ.
Επιπλέον ο Κωνσταντίνος κι ο Παντελής - που τελείωναν το λύκειο - ετοιμάζονταν για σπουδές στο εξωτερικό, ο Ντάνι επρόκειτο να ασχοληθεί με τη δουλειά του πατέρα του, ο Νίκος επίσης είχε μπει στο Πολυτεχνείο και το μυαλό του ήταν πλέον στις σπουδές του,
και τέλος ο Τάκης Χαραμόπουλος, ετοιμαζόταν να σπουδάσει γραφιστική. Ο μόνος που είχε αποφασίσει να συνεχίσει στην μουσική ήταν ο Αλέξανδρος κι έτσι το "Αλέξανδρος Μολφέσης & Αστάρτη" που γράφτηκε στην αφίσα της αποχαιρετιστήριας συναυλίας τους, ήταν ενδεικτικό.
Η αποχαιρετιστήρια συναυλία, ορίστηκε για τις 25 Σεπτεμβρίου 1981 στις 7.00μμ στο θέατρο Σμαρούλα. Μαζί με 4 νέα τραγούδια που είχα ετοιμάσει, παρουσιάσαμε όλο το υλικό του δίσκου που παρέμενε (και παραμένει) στα συρτάρια του στούντιο, με συμμετοχή όλων των μουσικών που έλαβαν μέρος στις ηχογραφήσεις, συν την προσθήκη ενός ακόμα πληκτρά, του Θοδωρή Δαρμάρου.
Η ΑΣΤΑΡΤΗ διαλύθηκε αμέσως μετά την αποχαιρετιστήρια συναυλία, παρά την επιτυχία που γνώρισε.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Βλέποντας όλα αυτά τα όργανα δεν μπορώ παρά να θυμηθώ εκείνη την εποχή που όταν βλέπαμε μία Les Paul «στοίχειωνε» τα όνειρά μας και στο καλύτερο που μπορούσαμε να βάλουμε τα χέρια μας ήταν κάποια Stratocaster ενός φίλου. Όχι πως τα καλά όργανα κάνουν και τον καλό μουσικό - αλλά όσο να το κάνεις δίνουν μια άλλη ώθηση στη δημιουργικότητά σου.

Περασμένα, όχι και τόσο ξεχασμένα :)

radio