Çocukluk Travmalarından 7 yöntemle Nasıl Kurtulursun?

preview_player
Показать описание
İhmal edilmis bir çocukluk yasadiysaniz ve bu sizde travmalar oluşturuyorsa, simdi bir yetişkin olarak kendinizi nasil tamir eder, nasil iyilestirirsiniz?

Peki duygusal ihmalkarlik yasadigimizin farkina nasil variriz?

Duygularimizin ihmal edildigi, onemsenmedigi bir ortamda yetişmek, bizim de zamanla duygu ve düşüncelerimizin, kimliğimizin onemli olmadigina inanma seklinde kendisini göstermeye baslar.

Ve bu durum zamanla, bizim karsilastigimiz farkli durum ve olaylarda cogunlukla kendimizi sorgulamamiza, sucluluk hissetmemize ve kendimize guvenmekte zorlanmamiza sebep olur.
Ic guvensizlik nedeniyle, insanlari hayatimiza almaktan fazlasiyla cekiniriz, cunku insanlarin bizimle alakali ne düşündükleri ile alakali surekli kaygi yasariz.

Büyüme çağında duygusal ihtiyaclarimizin giderilmemesi, bizim sağlam bir dayanak noktamizin olmadigina inandirir.
Buna ilaveten, kim oldugumuzu anlamak ile alakali, ne istediğimizle alakali, değerini bilmekle alakali surekli bir kargaşa mucadele içerisindeyken buluruz kendimizi.

Duygusal ihmale ugramis kisiler, çoğu zaman bu durumu tecrübe ettiğini bile farketmez. Neden derseniz, cunku bu tarz ihmalkarlik, aciktan degildir, yada kasitli degildir o nedenle yillarca farkında olmayabilirsiniz.

Duygusal olarak çocuklarını ihmal eden birçok ebeveyn, cocuklarinin butun fiziksel ihtiyaclarini giderirler. Tabiri caizse, seni ac birakmadik, acikta birakmadik mentalitesine sahiptirler. Hatta dışarıdan da gozlemlediginde insanlar bu tarz ebeveynleri harikulade ebeveynler zannederler. Boyle bir anneyle, babayla yasadigin icin ne kadar sanslisin diyenler cikabilir.
Bu video da duygusal ihmalkarlık açtığı yaraları nasıl iyileştirebileceğinden bahsettim.

Videoda bahsettiğim “kendine yeniden ebeveynlik yapabilme” linki

Kendine iyi bak.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Tam olarak dediğiniz gibiydim fiziksel ihtiyaçlarım karşılanmış ama annem hiç bir duygusal ihtiyacımda sırtımı sıvazlamamıştı. Geceleri uyumuyordu ve öğleden sonra 2 gibi uyanıyordu, her zaman onu bekliyordum. Bunların üstüne devamli yüzü asıktı, babamla ilgili sorunları sürekli bana anlatırdı, simdi neden yaptın dediğimde e ben kiminle dertleşecektim dedi. Ve 28 yaşımda doğum yaptığımda, doğum yaptığım günde bile öğleden sonra 3 gibi uyanıp hastaneye geldiğinde aslında hiç annem yokmuş gibi hissettim. İşe ona sınır koyarak başladım. Bana karşı çok talepkardı maddi olarak ve bende hep onu mutlu etmeye çalışıyordum, bunu bıraktım. Simdi kendi çocuğum için her zaman güne erken başlayıp, Güler yüzle sohbet ederek başlıyorum, gün içinde stresimi kontrol edemediğim olduğunda da ondan özür diliyorum

ozgetr
Автор

Şu çocuklarınıza zamanında güzel muamelelerde bulunun, ruhlarında yaralar açmayın ...Hayat zaten zor tonlarca yükte siz olusturmayın.. Yapayalniz hissetmesinler, defalarca ama defalarca Allah'a bana bunları anne baba diye vereceğine keşke beni öksüz gönderseydin dünyaya demesin... Kendi dertlerine dert eklemesin, destek olmak bi tarafa köstek olmayın, gölge etmeyin.... Çocukluktan gençlik aşamasına geçemeden yetişkinlik evresine geçip kendi ruhunun yarasını sarmayla uğraşmasın.Evlenmekten korkmasın... Çoğalmak zorunda değilsiniz(iyi davranmayacağınız çocuğun dünyaya gelme sebebiyeti olunacağına hiç evlatları olmasın), heleki bedel ödetircesine çocuğunuza kendi kötülüğünüzün, kötü oluşunuzun cümrünü çektirmeyin... Sonra siz yaşlanmayacak mısınız elbetteki yaşlanacaksınız, o çocuk yaptığınız her kötülüğü zihninde tutacak. Siz istediğiniz kadar yaşlandığınız için yumuşayın zaman zaman.Karşınızdakinin aklı kıt olmadıkça farketmeyecek mi? Size sırf Allah için iyi davranacak ama asla asla asla sizi sevmeyecek... Siz beni seviyor zannedeceksiniz o Allah'ı sevdiği için iyi davranacak sizi sevdiği için değil... Zaman gelecek sizin yüzünüzü bile görmek istemeyecek. Ama yanınızda duracak bakımınızı yapacak, gönlünüzü hoş etmeye sizi sevindirmeye çalışacak ama sizi sevmeyecek... Dünyada yaptıklarınızın bedelini sizi sevmeyerek ödetecek, gerçi böyle anne babaların pekte umurunda olacağını düşünmüyorum... Yaşlanıp elden ayağa düşünce baksın da yeter kafasında olacakları için. Tıpkı ruhunuzu sömürmeleri umurlarında olmadığı gibi ...

omermusab
Автор

Yureginize saglik zeynep hanim cok faydali oldu.ben babasini erken kaybetmis 5 cocuklu bir ailenin tekne kazintisiyim annem kelimenin tam anlamiyla yok gibiydi onunla evde oldugumda tek basima gibiydim diger kardesler erken yasta evlendi öz bakimimi annem ablamlara yıkardi onlarda kendi aralarinda birbirlerine yikmaya calisirdi herzaman yüktüm, kendi basimin caresine bakmaya calisirdim
duygusal olarak zaten tektim.ergenlik sonrasi yasafigim.yine sıkintili bir surec sonrasi okb çikti ama o zamanlar neyim oldugunu anlamiyordum, aslinda hep varmis yetiskinliktede ara ara olurdu.30 lu yaslarda birkac olayin ustuste gelmesi ile okb artti ne oldugunu bilmiyordum ama artik köseye sıkısmis gibiydim kendim ustesinden gelemiyordum terapiye basladim ve kendi icimdeki yolculukta baslamis oldu 3 yil sürdü o donemde hayatimda farkli turlu problemler ustuste geldigi icin uzun surdu sanirim.simdi iyiyim nelerin bana kotu geldigini biliyorum gecmisten gelen nelerin beni boyle yaptiginida.yasadigim sucluluk duygularini aşmayi ogreniyorum .kendi icinde ustesinden gelemediginiz sorunlar oldugunda psikolojik destek almaktan kacinilmamasi gerekiyor toplumda bunu ihmal ediyoruz disimiz agridiginda kendimiz iyilestiremiyorsak ruhumuz agridigindada kendimiz yetmeyebiliriz bir ışik tutan birinin olmasi gerekebilir.geriye baktigimda cok daha erken yaslarda psikolojik destege ihtiyacim varmis.o yuzden sizlerin yaptiginiz yayinlar farkindalik icin cok onemli.sahsen benim farkindaligim olsaydi hic degilse kendimdeki sorunu 20 li yaslarda farkedip cozmeye calisirdim.

tubaozturk
Автор

Özet isteyenler buyrun😌:
Çocuklukta duygusal ihmale uğramış kişiler yetişkinlikte bunu nasıl anlar:
 • Zamanla kendinin önemsiz olduğuna ikna olur
 • Kendinden şüphe duyar ve suçluluk hisseder
 • İç güvensizlik oluşur ve insanları hayatına almaktan çekinir
 • Başkalarının kendi hakkında düşündükleri çok önemli hale gelir ve sağlam bir dayanağı olmadığına inanır
 • Kim olduğunu ne istediğini sorgular hale gelir
 • İlişkilerinde tacize maruz kalabilir (duygusal / psikolojik)

Bunu netleştirmek için şu soruları kendine sorabilirsin:
 • Daima insanları memnun etme çabası içinde misin?
 • Diğer insanların söyledikleri ya da düşündükleri seni kolayca incitir mi?
 • İçine atıp sürekli duygularını tanımlayamadığın için bastırır mısın?

Peki çözümü nedir,
7 yöntem:
 • Duygularınızı gözlemleyin. Her gün bunu yapın ve kolay olanlarla işe başlayın. Yorgun, üzgün, canı sıkkın gibi...Öz benliğini keşfe çıkın.
 • Duygularınızı tanımlama kelimeleri olmadan tanımlayın. Örneğin, heycanlıyım yerine içim kıpır kıpır gibi.
 • İhtiyaçlarınızın farkına varın. Bunu tespit etmek için vakit ayırın. İnsanların ihtiyaçlarını gözlemleyerek, bu şekilde farkına varabilirsiniz.
 • Özbakım. Hangi alanlarda kendinizi ihmal ettiğize bir bakın. Mesela uyku sorunu, yeme sorunu, yardım isteyememe, bunlar var mı? Ve en önemlisi iç yolculuğunuza çıkın.
 • Kendinize özenli ve nezaketli olun. Eğer en baştan beri böyle davranılsaydı bize nasıl olurduk, bunun listesi yapın.
 • Destek ve yardımı kabul etmek. Güvenilir insanlarla destek networkü oluşturun, bağ kurun.
 • Sağlıklı sınır koymak. Hayır demek kötü bir şey değil.

Tavsiye Kitaplar:
Unavailable Father
Emotionally Absent Mother

sekilay
Автор

Bir ailenin çocuğunu ihmal etmesi kadar üzücü birşey yoktur bana göre çünkü bunu insan kaç yaşına gelirse gelsin unutamıyor.Ben küçükken annem babam okul döneminde çok ilgisizlerdi ve bu benim çok zor durumlara düşmeme sebep oldu.

fadimeoz
Автор

Sanki ben size anlatmışım siz de bu videoyu yapmışsınız.
Acı gerçekler... Yüzleşecegim...
Teşekkürler

araba.sevdasi
Автор

"Gerçek ben" i ben de tanımıyorum Zeynep hanım diğer insanlara nasıl anlatabilirim,
Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim, harika bi anlatımınız var, Allah razı olsun, gönlünüzden geçen ne varsa hayırla karşılaşın inşallah🥰

haticefeyizi
Автор

Çok baskıcı bir baba, pasif sosyal fobili bir anneden doğma hassas olan o kız benim :((

merve
Автор

Bu cömert paylaşım için teşekkürler Zeynep Hanım

peling
Автор

Sabahtan bu saate kadar içimde ne olduğunu tanımlamaya çalışıyordum kendimi dinledim ama bir türlü tanımlayamadım, tevafuken videonuzu açtım sanki yüz yüze seansta kendimi anlatmışım da siz de bana çözüm yollarını anlatıyormuşsunuz gibi hissettim videonun sonunda o kadar çok rahatladım ki hemen ağlamaya başladım.iyi ki varsınız Zeynep Hanım💛

nurf.
Автор

Evet yalnız olmadigımi biliyorum fakat artik bitsin bu durumlar düzlüge cikalım.

dalin_baby
Автор

Reklam degil. Geecekten insanlara sifa olsun diye cekilmis .Tesekkurler.

ozlemsamur
Автор

Allah razı olsun çok faydalı oldu bende kendimi tanıma yolculuğuma kızım olduktan sonra başladım onunla birlikte büyüyorum sanki bende elhamdülillah. İlk nevzat tarhanın kitaplarından duygularımı farketmeyi öğrendim kontrol etmeye çalıştım bir süre bunu pratik ettim fakat o dönem sınırlarının aşırı aşılmasından diye düşünüyorum ayarlarım kısa devre yaptı ve önceki halimden daha geride buldum kendimi pes etmedim tabii çünkü kitaplarım vardı bana iyi gelen tekrar okumalarıma ağırlık verdim ve yine yeni bir kapı açıldı eft tekniği travmalarımı tesbit edip onları olumladım elhamdülillah çok şeyleri aştığımı düşünüyorum takıntılarım korkularım büyük ölçüde geçti ailemle ilişkim eşimle çocuğumla ilişkim daha sağlıklı huzursuzluk halim ciddi anlamda azaldı. Videodan hareketle ihtiyaçlarıma ve sınırlarıma yeterince sahip çıkmadığımı farkettim önce bunları belirleyerek onlara sahip çıkmak için elimden geleni yapıcam bu benim kendime borcum kendimi gerçekleştirebilmem ve Allah'ın rızasını muhabbetini kazanabilmem için. Size sorum olacak biz sınırlarımıza sahip çıkarken yakınımızın sınırlarına giriyorsak burda ne yapmalıyız çakıştığı noktalarda ne yapmak gerekir?

merveakyuz
Автор

Hayır demek hic kolay degil bana bu travmalari yasatan aileme demek cok zor. Hayir dedigin an 'bu sozleri duycagima yok olsaydim' denilcek kadar cok kırılıyorum. Diger insanlar yaralamaz hayir derim ama aileye bunu demek imkansiz olarak goruyorum.

bktsbfu
Автор

Ne ruhsal nede fiziki ihtiyaçlarımızı görmediler ve sürekli asalanarak büyüyen bir çocuktum aile asalayinca bakımsız da olunca dışardaki insanlarda sürekli asaliyor dediğinizde de beterim

melihindunyasi
Автор

COkca psikolog dinleyen biri olarak soylemeliyim ki Çok çok kıymetli bilgiler.❤tesekkurler

meryemsaglam
Автор

Annem cocukluk travmalarimin bası.kendince merhametli ama cogu zaman gök gürültülü.ama bana.erkek kardesim cok guzel anlatir cocuklugunu.dövülüp yağmurlu havada sokağa atılmiıgım var.Herşeyi psikolojisinin bozuk olmasina bagkıyor.benden önce 3 tane kız evlat kaybetmiş.bence benim yaşamam ondan bi travma olmuş.bu acı anılardan benim bahsetmem her zaman yasaktı.ima da bile bulunamam.Yillardır ara ara patlamalarla ilişkimiz devam etti.ben 27 yasına geldim 20 gün önce 2.bebegimi, kızımı kucagıma aldigim gece hastane odasinda en agır psikolojik işkencesine maruz kaldım.sabahı aglayarak ve ameliyTlı oldugim halde ayakta gecirdim.inledim inledim agrıdan ama yattı uyudu.ertesi gün benimle gelecekti eve.ben kibarca eve git ve dinlen dedim.odayi terketti agladi.günlerce ko uşmadom.ve baktimki beni onu evime istemememle sucluyir.bagıra cagira neler yaptigini o gece anlattim.hatirlamadi güya.şakaydı dedi.agladi özüler dikedi.ama ben lohusaligimin en büyük travmasını yaşadim.cok agladim çok agrılarim oldu.Şimdi konusuyoruz.Acıyorum ona.Neticede annem ve bunu degiştiremem.ama eskisi gibi olmaz asla

Bence
Автор

Merhaba Zeynep hanımcım, sizi daha önce TX’dan ve artık istanbul’dan takip ediyor ve size gönülden minnetimi duamı şükranlarımı iletmeyi vefa borcu hissediyorum. Gerek Amerika’da gerekse Türkiye’de faiş fiyatlı seminerlerde edinilebilecek hayat değiştiren değerde bilgilerinizi bizlerle paylaşarak, bir çok insanın ruh sağlığına ışık tutarak pozitif değişimlere sebep olduğunuz için size çok teşekkür ederim Allah razı olsun💐🤲🏻💞

aishanory
Автор

Zeynep hanim cok tesekur ederim cok ilham vericiydi..Her insan az çok yaşamıştır bu duyguları yada ilerki yaşlarında yaşar eşinden yaşar çocuklarından yaşar çok önemli bi konu ama çoğu doktor deginmiyor ve Çocuklukta ne yasadiysa onu yaşatıyor aileler, ama artık zamanımız hata kabul etmez bi çağa geldik ve kendimizi gercekden bu konularda çok gelistirmali bize kötü davrana bundan kırıldım bu yapdigin hiç doğru değil diye rahatlıkla diyip tepkisini umursamamaliyiz cünki iyi insanlar her zaman çok değerlidir ..Çocuklarımızı kendimizi olsun cevremizdekilerin cocuklari olsun 1 güzel cümle bile ayatini guzellestirir, ihmal etmeyelim.Yapilan her iyilik mutlaka geri gelir iç enerji olarak mutluluk vicdan rahatlığı olarak..

mho
Автор

Allah razi olsun dinlerken hep evet tam bu Benim dedim ve sanki beni bAna anlatiyodunuz ama yinede kendime soyle uykulari my demektense bu video yu suan buna gondereyin cok faydasini gorur deyip kendimi es gectigimi ve yine kendimi Yok sayip baskalarinin mutlulugu icin ugrastihimi farkettim nezaman kendine deger verip bende varim diyen oz saygisi oz deger veren biri olucam 😔

emineeekaya