Ekmeklerini taştan çıkarıyorlar

preview_player
Показать описание
Zonguldak'ın Ereğli ilçe merkezine 40 kilometrelik mesafesiyle en uzak ve en yüksek konumdaki 30 haneli Velidağ köyünde oturanlar, uzun yıllardır ekmeğini taş sactan çıkarıyor. Köyde kalan son ustalar Rıza Aydoğan (53) ve Şaban Özmen (50), atalarından kalma mesleklerini yaşatmaya çalışıyor.

Ereğli'ye 40 kilometre uzaklıktaki ormanın eteklerinde kurulan Velidağ köyünde oturanlar, uzun yıllardır geçimlerini taş sac yapımıyla sağlıyor. 30 haneli köyde, gençler çalışmak ve eğitim görmek için ilçe merkezi ve farklı şehirlerde yaşamını sürdürürken az sayıdaki köylülerden birkaçı halen bu mesleği gelecek nesillere aktarıyor. Köyün tek geçim kaynağı olan taş sac yapımı, hiçbir teknolojik imkanlardan yararlanılmadan tamamen el emeğiyle yapılıyor. Araçların bile ulaşamadığı dağlardan kazma ile saatlerce yontularak çıkarılan daire şeklindeki yüzlerce kiloluk 30 santimetrelik daire şeklindeki taşlar, ardından tarım aracıyla köye indiriliyor.

TAŞ SACLAR 7 AŞAMADAN GEÇİRİLİYOR

Taşlar, ustaların elinde yedi aşamada çekiç ve benzeri aletlerle işlenerek taş sac haline dönüştürülüyor. Adeti 100 liradan satışa sunulan taş saclar, ekmek, gözleme, bazlama gibi hamur işlerinin yapımında kullanılıyor. Köyde yaşayan Rıza Aydoğan (53) ve Şaban Özmen (50), son ustalar olarak dedelerinden kalan mirası sürdürmeye çalışıyor. Sabah erken saatlerden itibaren tarım aracıyla ormanlık alana giden Aydoğan ve Özmen, ardından yürüyerek ulaştıkları taş ocaklarında, saatlerce çalışıp yüzlerce kiloluk taşı çıkarmak için çalışıyor.

'EKMEĞİMİZİ TAŞTAN ÇIKARIYORUZ'

Taş sacı yaparak eşi, kızı ve 3 torununa bakan Rıza Aydoğan, mesleği 12 yaşında dedesinden öğrendiğini söyledi. Zor bir meslek olduğunu belirten Aydoğan, "Geçimimizi taştan sağlıyoruz. Günde bir taş yapıyoruz. Ondan 100 lira kazanıyorum. Emekli maaşım bin 300 lira. 3 toruna bakıyorum. Ekmeğimizi taştan karşılıyoruz. Bir taşı bir günde çıkarıyoruz. Evde bunun işçiliği var. Yedi aşamadan geçtikten sonra sac halini alıyor. Satılıyor ama artık ustası kalmadı. Son ustalardanız artık biz. Şu anda yeni yetişen gençlerden usta yok. Bizden sonra meslek kapanacak. Çocuklar dışarılarda çalışıyor. Herkes geçim kaynağında. Bundan artık kazanç elde etmekte zorlaştı. Bunları sobada kullanıyorlar. Evlerde ocak yapıyorlar. Bazlama, ekmek yapıyorlar. Güveç te yapıyorlar. Bu meslek köyde kaç yıldan beri yapılıyor bilen yok. 30 haneli köy. Çok eskiden beri bu yapılıyor. Kazma ve bilek gücüyle bu işi yapıp ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz. Belki saatlerce uğraşıyorsun sonra taş kırılıyor ve olmuyor. Olmazsa o gün boşa çalışmış oluyorsun. Baştan başlıyorsun. Belki 1 yıl daha yaparım bende bırakırım." dedi.

Evli ve 3 çocuk babası Şaban Özmen de bir taşı kazmayla saatlerce yontarak çıkarabildiklerini söyleyerek, "Bir taşı çıkarmak bir gün sürüyor. Çocukluğumuzdan beri yapıyoruz bu işi. Bizde son ustalardan sayılırız. Ekmeğimizi bundan çıkarıyoruz. Zor bir meslek. Bizden sonra yapan olmaz. Benim iki oğlum var bu mesleği bilmiyor. Bizden sonra da herhalde yapan olmaz." diye konuştu.

'KÖYÜN GEÇİM KAYNAĞIYDI'

Köyde daha önce 15 yıl muhtarlık yapan Muhterem Özmen de babasının taş sacı yaparak 5 çocuğunu büyüttüğünü söyledi. Dedelerinin, hatta onların babalarının da bu işi yaptığını anlatan Özmen, şöyle dedi:

"Babam öleli 25 sene oldu. Bu meslekle 5 çocuğuna baktı. 4 oğlum taş ustalığı yaptı. Şimdi 1 kardeşim bunu yapıyor. Velidağ köyünün geçim kaynağı budur. Günde bir saç yapıyorlar. Sırtlarına sarıp karda köye götürdükleri zamanlar oluyordu. Bu işin tarihini de bilen yok. Şu tarihte başlanmış diye bilen yok. Babamın dedesi bu işi yapıyordu. Ben 1983'te maden ocağında işe girdim. Ondan önce ben de yapıyordum. Köyün geçim kaynağı bu iş."

'EKMEĞE LEZZET VERİYOR'

Közle ısınan daire şeklindeki metal sobanın üzerine işlenen taş sacda gözleme yapan Hacer Özmen, yiyeceklerin daha lezzetli olduğunu söyledi. Köyde her evin taş sac kullandığını anlatan Hacer Özmen, "Benim babam bu taşlardan ekmeğimizi çıkarıyordu. Bu taşları satıyordu, bizim geçimimizi sağlıyordu. Bizim geçim kaynağımız bundan. Bunla yufka yapıyoruz, serme gözleme yapıyoruz. Her şeyi yapıyoruz. Yemekler de yapıyoruz. Bunun ekmeği daha lezzetli oluyor. Öteki saclardan daha iyi oluyor bunun üzerinde yiyecekler." diye konuştu. #haber #gündem #sondakika
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bu röportajı veren kıymetli Rıza abimiz vefat etmiştir. Çocukluğumdan beri tanıdığım bu güzel insanlar hep mücadele içinde sadece karnını doyurmak ve çocuklarının istikbalini garanti altına alabilmek adına hep yoklukla çalıştılar.
Rıza abiyi bildim bileli çalışmış ailesine hizmet etmiş bir gün yakınmamıştır. Herkese karşı güler yüzülü ve yardım sever olmuştur. Dilerim gittiği yerde ruhu huzur bulmuştur.
Son röportajı veren Muhterem abimiz ise köyümüzün bir dönem muhtarlığını yapmıştır. Kendisi de güler yüzlü ve iyi yürekli bir abimizdir.
Üreten insan her daim kıymetli ve değerlidir. Yaptıkları bu iş nesillere örnek olacak bir mücadelenin
Kişinin kendine inanamasında bir yol bir harita gibidir.
Geçmişinden örnek almayan gelecek nesiller de var olamaz..
iyi ki bu güzel yürekli insanlar hayatlarımıza değmiş…
Talip olana muazzam bir ders niteliğinde bir anlatı…
Düşünüp araştırıp mini bir belgesel tadında önünüze getirenlere selam olsun …

mehmetakyuz
Автор

Mükemmel çalışma olmuş.Çok severek izliyoruz böyle videoları.

veysel
Автор

Allah emeklerinizi kazancinizi arttirsin helal kazanc

ukisalim
Автор

İşte en iyi bereketli ekmek parası arın teri bilek gücü emeğineze sağlık

feruduncan
Автор

Rıza dayim allah rahmet eylesin mekanı cennet toprağı bol olsun. El fatiha

doganm
Автор

Yüzü güleç kalbi temiz işte ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz diye bir söylem varya gerçeği burada işte kolay gelsin

mehmetduygu
Автор

En iyi hayat bu abilerin yaşadığı hayat belki az kazanırlar belki çok yorulurlar ama buna değer

bunyaminmete
Автор

Bizde var bu taş saclardan. Bu sacların üzerinde pişen sağlıklı, lezzetli oluyor tabi. Bartın/Kurucaşile nin köyünde çıkarılıyor. Bu video nereye ait bilmiyorum ama. Meşakkatli iş, Allah kolaylık versin.

lilyum-ayshe
Автор

Sadece tas saci nasil siparis veririz yanitlarmisiniz

meralkurnaz
Автор

Merhaba ekmek taşı ve mangal sacı kdz ereğli velidağ köyünde yapılıyor

muzeyyenkaraali
Автор

Selamun aleyküm Allah'ın rahmeti üzerine detaylı bir şekilde ulaşmak için link veya adres koyarmısınız.

mohammadalfazzi
Автор

Ne büyük emek bir de kıymeti bilinse alın terinin karşılığını alabilse bu emekçi insanlar.zamana yenik düşmesi bu zanaatlar . devlet sahip çıksa farkındalığı arttırmak için destek verse çaba gösterse.

gokhangundogan
Автор

normalde onun her kestiği topakdan 3 tane taş çıkar freze ile işlense

aspcoder
Автор

Kolay gelsin mangalı taş alma istiyorum yardımcı olurmusunuz

mahmutbakar
Автор

Sayın büyüklerim Allah sizlere güç kuvvet versin inşallah

eroldegirmenci
Автор

Yakında Bartın'da olacağım bu taşın yapıldığı köyü bilen varsa gittiğimde bizzat ustamdan 10 tane almak istiyorum Trabzonda akrabalara verecem ve yurtdışına götürecem Bartın'da daha önce bu taşın üzerinde pişen ekmeği yedim cok lezzetti sağlıklı

omerkaradeniz
Автор

Kardes banada lazim size nasil ulasirim

sefikucmak
Автор

100 lira değil 1000 lira diceksin ustam

sahinkandemir
Автор

Abi hep bitiyor bu meslekler; Eğercilik, Semercilik, Taşcılık, Oymacılık, insanların zamanında ekmek yediği alalâde insanların yaktığı bu meslekleri yarın birgün okullarda öğretecekler yeri gelecek para ile öğretecekler. Üniversitelerde ders olarak görülecek. Yazık çok yazık

hureyre.bin
Автор

Etmecedin abla bu kadar güzel pişirmeden sonra damarını tıkayan sana yağı sürüp yiyon sana yağının molekülleri bildiğin PLASTİK miş öyle duydum bi bakıve

inciakoglu