Κύπρος 1974-2024. Το τραύμα της εισβολής | CNN Greece

preview_player
Показать описание

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η Κύπρος αναζητά ακόμη το δρόμο που οδηγεί στη συμφιλίωση και την επανένωσή της. Η κοινωνία της Κύπρου σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτή του 1974, ωστόσο εξακολουθεί να ζει με το τραύμα της εισβολής.

Το CNN Greece ταξίδεψε στην Κύπρο για να καταγράψει αυτή την «περίεργη κανονικότητα» του να ζει κάποιος σε μια διχοτομημένη χώρα, τον τρόπο που οι δυο κοινότητες προσπαθούν να συμβιώσουν, αλλά και το πού βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα.

Συναντήσαμε τους πρωταγωνιστές της τελευταίας ιστορικής διαπραγμάτευσης σε μια εξομολόγησή τους για το αν μπορεί να υπάρξει κοινό μέλλον για τις δυο κοινότητες, ταξιδέψαμε στα κατεχόμενα και στην περίκλειστη Αμμόχωστο και είδαμε πώς γίνεται η καταπάτηση της ελληνοκυπριακής γης με την ανοχή του ΟΗΕ.

Μπήκαμε στη νεκρή ζώνη, όπου ο χρόνος σταμάτησε στο 1974 και καταγράψαμε τι σημαίνει «παγωμένη σύρραξη», είδαμε πώς η οικονομία καταργεί σταδιακά τα οδοφράγματα και την προκατάληψη και συναντήσαμε ανθρώπους από τη νέα γενιά, που μέσα από την εργασία τους και το προσωπικό τους παράδειγμα προσπαθούν να ξεπεράσουν το τραύμα και να φέρουν πιο κοντά της δυο κοινότητες.

Έρευνα, παραγωγή: Κώστας Πλιάκος
Content Director: Σοφία Μαυραντζά
Κάμερα: Λευτέρης Παρτσάλης
Μοντάζ, audio post production: Λευτέρης Ξάνθης
Art director: Γρηγόρης Κολλάρος
Design: Κωνσταντίνα Ιωάννου
Development: Γιάννης Μακροστάμος, Νίκος Στροφιλιάς
Motion Designer: Βασίλης Κακουλαντωνάκης
Quality Assurance: Kλεομένης Βάρλας
Μουσική: Pixabay, Αρχείο Μ.Ι.Ηλία
Βοηθοί παραγωγής: Ράχμε Βεζίρογλου, Θωμάς Καλλής
Αρχείο: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Associated Press, UNFICYP, Home for Cooperation

Ευχαριστούμε τους:
Νικόλα Κυριακίδη, Σταύρο Παπαγεωργίου, Μουσείο Κυπριακού Αγώνα, Φυλακές Λευκωσίας, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου, Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου

Ακολούθησε μας:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

English captions please...It will be great if non-Greek speakers can watch and understand this.

neophytosvroullides
Автор

Θα ήταν καλά να είχατε και Αγγλικούς υπότιτλους ετσί ώστε και αλλές χώρες να ενημερώνονται για το θέμα αυτό. Πολύ ωραίο αφιέρωμα ούτως ή άλλως.

siatastic
Автор

I wish you had an English caption. As a Turk, I really wonder about what the Greek side thinks about Cyprus

atakank
Автор

Υπάρχουν 5 ψηφίσματα του ΟΗΕ να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο. Και το δημοψήφισμα υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
Η υποκρισία και η αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας είναι εν μέρει υπεύθυνη για την κατάσταση στην Ελληνική Κύπρο μας.

whitegardenia
Автор

🥲🥲🥲🥲🇸🇾🇸🇾🇸🇾🇸🇾🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇨🇾🇨🇾🇨🇾🇨🇾 Λυπάμαι πολύ δύσκολα να ξαναγυρίσει άλλη μισή Κύπρος αγαπάω Κύπρο δυστυχώς τα πολιτικά παιχνίδια Ο λαός δεν θα μάθαινε ποτέ Ο Τάσος ο Παπαδόπουλος όταν είπε το όχι είχε απόλυτο δίκιο σήμερα 20 χρόνια σχεδόν μετά 15 χρόνια πόσο είναι όλοι τούρκοι θα αγόραζα ναι μέσα στην άλλη μισή Κύπρο και σε 20 χρόνια από τώρα δεν θα υπήρχε ελληνισμός πάντα με τη βοήθεια των ξένων δυνάμεων καθώς η Τουρκία είναι δυνατό σύμμαχος για την Αμερική και όπως καταλαβαίνετε για Αμερική είναι δυνατόν σύμμαχος για την Αγγλία και καταλαβαίνετε

ahmadorestisabdeen
Автор

Κύριε Λορδε. Είστε λάθος. Όταν ένα κορίτσι παντρεύτη μη φροσφυγα τα παιδιά της δεν θεορουνταν πρόσφυγες το οποίο τώρα εδώ κ κάποια χρινια δεν ισχιει

zacharoulachristofidou
Автор

Δυστυχώς, ιδιαιτέρως στη σύγχρονη ιστορία και εποχή, σε αντίθεση με τους αρχαίους χρόνους όπου η βία και ο πόλεμος ήταν κάτι σύνηθες και κύριο μέσο ζωης και νοοτροπίας, υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις ξεκάθαροι και φανεροί υπαίτιοι. Μακάρι σε πολλές περιπτώσεις να ίσχυε το δόγμα "και οι δύο έχουμε λάθος και πρέπει να τα βρούμε", αλλά εδώ, όπως και στο Παλαινισταικο, δεν ισχύει. Και δεν ισχύει διότι υπάρχει κατάφορη παραβίαση, εισβολή και εγκλήματα πολέμου απο τη μια πλευρά. Για να μη μιλήσουμε και για τους Άγγλους. Εννοείται πως και η ελληνική - κυπριακη πλευρά, χρησιμοποίησε πολλές φορές βία, έκανε εγκληματικές παραλείψεις και δράσεις και προκάλεσε η ίδια κατά ενα βαθμό την επερχόμενη εισβολή και κατάληψη. Η μεγάλη εικόνα όμως δείχνει μια ιμπεριαλιστική δύναμη, που επιβάλλεται σε ένα κομμάτι γης, λόγω της ύπαρξης μιας μειονότητας της, παραβιάζει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και λειτουργεί ωσάν νεοαποικιακή δύναμη πάνω σε αυτό το έδαφος. Το ίδιο πάνω κάτω με κάποιες επιμέρους διαφορές, συμβαίνει και τα παλαιστινιακά εδάφη. Συνεπώς, δεν υφίσταται εδώ το δόγμα " έχουμε και οι δύο άδικο και ολα ισα και όμοια". Η αρχή της συζήτησης πρέπει να γίνει στη παραδοχή των εγκλημάτων και της κατοχής, και ύστερα, με αυτό το πολύ σημαντικό εφαλτήριο, να συζητηθούν τα σπάργανα ενός ενιαίου κράτους με δύο κοινότητες, που όμως θα ναι ελεύθερο και θα έχει το δικαίωμα να αυτοδιατίθεται . Δυστυχώς χωρίς αυτή τη παραδοχή, δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι αληθινό και δίκαιο. Όλα τα άλλα είναι προς κατανάλωση. Φυσικά και ο κάθε άνθρωπος Τουρκοκυπριος ξεχωριστά, δε θεωρείται υπαίτιος για κάτι που έκαναν ορισμένοι πρόγονοι του, όμως όταν έχει την πεποίθηση ότι έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο και οτι φταίμε και οι δύο εξ' ίσου, είναι ιστορικά, πολιτικά και εντελώς αντικειμενικά λανθασμένη αντίληψη.

mlcwjjf
Автор

Το τραύμα της πραξικόπημα και τα συνέπειες της.

nonamenoname
Автор

Η Κύπρος να μεινει στην Κύπρο ως ανεξαρτητο ολόκληρο κράτος

effieligouri
Автор

The consequences of the crime of EOKA B will persist for a very very long time. Only when the Turks return Constantinopoli to the Greeks, Cyprus will be what it was before 1974.

Aaqe
Автор

Ούτε σε 50 χιλιάδες χρόνια δεν θα λυθεί

alexisprotopapas
Автор

Ως νέος Κύπριος σας συγχαίρω για την παραγωγή σας. Αμερόληπτη και μελετημένη. Το status quo είναι απαράδεκτο και ελπίζω πραγματικά σε μια ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων κάτω από ένα ομοσπονδιακό κράτος, οθούμενη από την ανοιχτόμυαλη νεολαία που δεν κουβαλάει τις πληγές του παρελθόντος.

neophytosvroullides
Автор

Eoka enosis makarios karamanlis helen sampson ve sonuç

cileklisut