Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για τα θαλάσσια σύνορα και η ελληνική σπόντα

preview_player
Показать описание
Το Ισραήλ θα λάβει γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας του Λιβάνου περιγράφει τη «μόνιμη» επίλυση των θαλάσσιων διαφορών

========

Ισραήλ και Λίβανος κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία, λύνοντας τις διαφορές τους για τα θαλάσσια σύνορα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ανοίγοντας έτσι και το δρόμο στην Κύπρο για επιτάχυνση της εκμετάλλευσης των πόρων ανοικτά του νησιού. Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς θα ελέγχεται από το Ισραήλ και αυτό του Κανά, που βρίσκεται πιο βορειοανατολικά, από το Λίβανο.
Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, με βάση την οποία ορίζονται τα θαλάσσια σύνορα και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) Ισραήλ και Λιβάνου στην Μεσόγειο έχει ως σκοπό να αποτελέσει οριστική λύση στην πολύχρονη διαμάχη τους, σύμφωνα με προσχέδιο που ήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters. Θα τεθεί σε ισχύ μόλις Λίβανος και Ισραήλ αποστείλουν επιστολές στις ΗΠΑ στις οποίες θα δηλώνουν επισήμως ότι κατέληξαν σε συμφωνία, με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει τότε και στους δύο επισήμως ότι η συμφωνία βρίσκεται σε ισχύ.
Την ημέρα κατά την οποία οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στη σχετική ενημέρωση, οι δύο χώρες θα στείλουν ταυτόσημες συντεταγμένες για τα όρια των ζωνών τους και των συνόρων τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η Ουάσιγκτον θα παράσχει γραπτή εγγύηση για τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, δήλωσε την Τρίτη πηγή που εμπλέκεται στην πλευρά του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις.
Ολόκληρη η περιοχή της διαμάχης θα θεωρηθεί ως λιβανέζικα ύδατα, σύμφωνα με τον χάρτη που υπέβαλε ο Λίβανος το 2012, μέχρι τη γνωστή γραμμή 23, όχι το εκτεταμένο τρίγωνο που ζήτησε ο Λίβανος στα τέλη του 2020, γνωστό ως γραμμή 29. Επιπλέον, το Ισραήλ θα λάβει δικαιώματα από τα έσοδα της TotalEnergies από το πεδίο Κανά, η οποία έφτασε από τα λιβανικά ύδατα, σε ολόκληρη την επίμαχη περιοχή και στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ και η γαλλική εταιρεία θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μια παράπλευρη συμφωνία για την προστασία των ισραηλινών οικονομικών συμφερόντων, στην οποία το Ισραήλ θα πληρώνεται ανάλογα με το μέρος του κοιτάσματος φυσικού αερίου. Η Total δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει την ανάπτυξη του Κανά μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ.
Την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών χαιρετίζει η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «H Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, μέσω και των διαμεσολαβητικών προσπαθειών των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του Ανώτατου Συμβούλου για Ενεργειακή Ασφάλεια Άμος Χοχστάιν (Amos Hochstein)», αναφέρεται.
Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, η συμφωνία: θα συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων.
«Ως εκ τούτου αποτελεί παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής», σχολιάζει.
Καθίσταται σαφές από την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, πως η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου μπορεί να τεθεί ως βάση σε μετέπειτα διαπραγματεύσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, απέναντι σε μια αναθεωρητική Τουρκία, που απώτερος σκοπός της είναι τα ενεργειακά, οικονομικά και γεωπολιτικά κέρδη στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε περισσότερα:

Κεφάλαια:
0:00 - Εισαγωγή
0:18 - Είδηση

----------------
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
-----------------
--------------
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Σιγά τη δύσκολη συμφωνία. Τραβάς μια κάθετη γραμμή προς την ακτή και είσαι έτοιμος. Κι ένα παιδί του δημοτικού μπορεί να το κάνει. Το μπέρδεμα είναι μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβύης. 🙂

theatisgr