Fethullah Gülen'in Ölümü ve Cemaatin Geleceği

preview_player
Показать описание
Karizmatik liderliğin sona erişinin bağlıları üzerindeki etkisine ilişkin bir çözümleme.
a. Çözülme ve öbekleşme
b. Cemaatten cemiyete evrilme veya marjinalleşme
c. Karizmatik liderlikte düşüncelerin değil, duyguların aktarımı (karizmanın simgeleşmesi)
d. Yadsıma, Yansıtma, Bastırma, Yüceltme, Kabullenme.

Not: Söyleşileri sürdürebilmek için desteklerinizi bekliyoruz, lütfen kanalımıza "abone" ve "üye" olmayı unutmayınız!

Katıl butonu için:

Düzenli dersler için:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Birinci sınıf bir çözümleme. Umarım tüm taban denebilecek duygusal bağı kalmış veya kalmamış kişilere ulaşır, dinleme fırsatı bulurlar. Bunun için elimden geleni yapacağım. Çok teşekkür ederim, bu konulardaki çözümlemelerinizi çok değerli buluyorum. Temennileriniz inanılmaz derecede, bu ülkede kimseden duyamayacağımız kadar, değerli. Dikkate alınmasını dilerim.

fatihakdemir
Автор

Sizi dinlemek bir nimet ve ayricalik. Tesekkur ederim.

melekdirim
Автор

Ne güzel bir konuşma, ne güzel bir çözümleme, irdeleme. Rahmetli babanızın "Ínsanını hayvanına öldürme"' sözü de muhteşemdi.

bilgigaznepoglu
Автор

Mükemmel bir çözümleme sayenizde dinlemiş olduk, hele “Dindar bilinç” terimi tam manası ile hem İÇLEM hem de KAPLAM ‘ı yönünden eksiksiz bir kavramdır. Emeğinizden dolayı çok teşekkür eder, dimağınıza ve yüreğinize sağlık dilerim

mehmetdogan
Автор

Feedback 1: Ortalama bir mensup olmasam da bende rahatlama oldu Dücane Bey.

Zihinsel olarak uzun zamandır kopmuştum. Ama demek ki hala duygusal ve bilinçdışı bir boşalmaya ihtiyacım varmış. Ve evet tam olarak gelen his ulaşılamaz olan hedeflerin peşinden koşmanın, dini mükemmelliyetçiliğin anlamsızlığı ve özgürlük hissiydi.

Feedback 2: Çok sevdiğim bir arkadaşım var. Uzun bir aradan sonra çok alakasiz bir yerde tesadüfen karşılaştım. Çölde devesini kaybeden bedevi gibi sevindim. O da sevindi. Ama 1 gün sonra görüşmek istemediğini söyledi. Anlayışla karşıladım.

Çünkü zaman zaman geçmişimi hatırlatan herşeyi ben de silmeye çalışıyorum.

Her zamanki gibi yaklaşımınızla size yakışanı yaptınız. Beklentimi boşa çıkarmadınız.

mahmuthavai
Автор

Benim için zor bir günun gecesinde ilk kez dinledim sizi. Isminizi yıllardır bilirdim ama 15 yıllık öğretmen ve kısmen de akademisyen olarak ilk kez yakından tanıdım diyebilirim. Hiç ara vermeden, su içmeye bile kalkmadan, dikkatimi dağıtmamaya özen göstererek dinledim. Çok yerinde, tutarlı, doğru tespitler. Tabi ki bunu bütünlüğü koruyarak dinledikçe farkettim. Umarım zihni değişiklik ve sorgulama dışında realiteye dönüşecek değişiklikler de olur. Teşekkür ederim.

ve.be.
Автор

Satrancı severim. Satrançta en kuvvetli taş vezir olarak kabul edilir. Değeri sayısal olarak 8 kabul edilir. Ondan sonra kale (5), ondan sonra fil ve at (3). Piyonun satrançta sayısal değeri 1 dir.
Evet en kuvetli taş vezirdir. Çünkü her yöne 8 er kare hareket kabiliyeti vardır.
Satranç bana şunu öğretti. Her ne kadar piyonun değeri 1 olsada, satrançta kazancı yada kaybı belirleyen birinci faktör piyonlardır. Eğer bir kimse piyonlarını iyi kullanırsa diğer taşların hareket kabiliyeti ona göre artar. Piyonunu iyi kullsnamayan oyuncunun ne veziri, ne kalesi nede at ve fili işe yarar.
Bunu hayata uyarlarsak, toplumda önemli mevkilerde olmayan fertleri birer piyon olarak düşünürsek şu sonuca varırız. Bir devlet halkını hem ahlaki hemde zihinsel iyi eğitmezse, ona iyi yaşam olanakları sağlamazsa, onu piyon gibi 1 görürse, bu devletin ne siyaseti, ne ordusu ne de ekonomisi bir işe yaramaz. Eninde sonunda kaybetmeye, yıkılmaya mahkumdur.
Bireyi güçlendiren, ona değer veren, onun kabileyetlerinden faydalanan toplumların geleceği aydınlıktır

HalitKalkan
Автор

Mesele şu: İnsanlar herkesin kendileri gibi düşünmesini isterler mi? Bunun cevabı bence genellikle evetdir. Eğer bu düşünceler kurumsallaşmışsa, bu "evet" çok daha güçlü bir evetdir. Toplumsal denen hareketlerin hepsi yine bütün herkesin onlar gibi düşünmesini ister ama bunu dayatacak bir gücü olmayınca tabi uğraşmaz. Büyüyünce o kudret ve gücü kendinde görmeye başladı mı daha da yayılmak, daha da çok kontrol mekanizmaları kurmak ister ve bunun yolu siyasi yetkiden geçer. Bu yüzden herkesi ikna etmek isteyen bunda fazla ısrarlı olan, hayatını buna adayan düşünce şekilleri ve ideolojiler politize olmak zorundalar. Genellikle de daha sert, dogmatik ve acımasız olurlar çünkü gerçekleri kati ve cihanşümuldur. Lyotard'ın deyişiyle bu Metanarrative'ler eleştiriye açıklık, müsamaha falan kaldırmaz; bunun rolunu kısa bir zaman için oynarlar ama sonra maske düşer.

postyoda
Автор

Uyumadan dinledim ve çok rahatladım Dücane cündioglu dinlerim ardından savaş genç dinlerim ve beni çok bilgilen diriyor lar 🎉❤

hayatabaglan
Автор

Başlığa bakınca ölüm haberinden birkaç saat sonra çekilmiş iki saati geçkin bir konuşma videosunda hoca ne demiş diye çok merak ettim :) Her kelimesi yerli yerinde bir konuşma olmuş. Bu kadar kapsamlı ve zor bir konu ancak böyle serum gibi kısa başlıklar hâlinde öz anlatilabilirdi. Bu videonun konu başlıkları üzerinden cumhuriyet, devlet, tarikat, cemaatler ve sosyolojisi üzerine konuşmalar, açılımlar bekleriz. Sanki önceden üzerinde düşünülüp kafada oturtulmuş, acil durumda da öne alınmış bir konuşma:) ki öyleyse de ayrıca taktire şayan! Zekaniza, dimağnıza bir kez daha şapka çıkardım hocam. Umarım konunun birinci dereceden muhatabı olan (hem cemaat hem hükümet taban ve tavanları) hatta sekuler ve kemalist cemaatler! önyargısız bir şekilde dinlerler.

umiterzurumlu
Автор

Teşekkürler. Seviyeli, vicdanlı, akıllı, insani bir yayın olmuş.

nurullahozturk
Автор

Benim gibi bilgi seviyesi düşük kişiler için anlaması kolay, verimli bir yayın oldu.bu yayından yeteri kadar faydalandım.var ol hocam

mustafamuratcay
Автор

Sayın hocam, yıllarca cemaatin içinde yer almış biri olarak bu sohbetiniz için size minnettarım. Kahraman zaten ölmüştü, sadece resmiyet kazandı. Bana öğrettikleri oldu elbette, ama bir kişiye tamamen bağlanmak çok yanlış. Şimdi düşününce, özgürlüğümü neden bir başkasının ellerine teslim ettiğimi daha iyi anlıyorum. Bu yanlış bir karar olsa da, bir yandan da kaybettiğim bir şeyi bulmuş gibi hissettim ve sevindim. Özellikle bahsettiğiniz o bilinçsel rahatlamayı kesinlikle yaşadım.

Öncelikle birey olduğumuzu hatırlamalı ve kendimizi iyi tanımalıyız. Zaman gibi kıymetli bir şeyi, kendimizi geliştirmeye ve bireysel özgür düşünceye yatırım yapmaya harcamalıyız. Sohbetiniz, iki arkadaşın yan yana oturup samimi bir şekilde konuşması gibi kalbimize ve zihnimize iyi geldi. Dediğiniz gibi, biz bu toprakların insanlarıyız, uzaydan gelmedik. Eğer ortada bir enkaz varsa, lütfen herkes içindeki insanı, hayvana boğdurmasın.

serdarcanm
Автор

10 yıldır neredeyse tüm videolarınızı izledim. Sizi izlemek felsefe ve tarih okumaya beni teşvik etti. Neticede şu an bir çok görüşünüze katılmıyorum. Ama sizi seviyorum. Severek izlemeye devam ediyorum. Teşekkürler.

HarisSavas
Автор

Cündioğlu'nun analizini ve Said Nursi'nin kendi beyanlarını (Konuşan Yalnız Hakikattir 1952) birlikte değerlendirdiğimizde daha nüanslı bir yaklaşım gerekiyor. Her ikisinin de tamamen haksız olduğunu söylemek zor. Şöyle ki:

1. Tarihsel Bağlam:
- Said Nursi'nin söylemlerini ve eylemlerini dönemin şartları içinde değerlendirmek gerekir
- İslami hareketlerin siyasetle ilişkisi o dönemde çok hassas bir konuydu
- Said Nursi'nin beyanları hem içten hem de stratejik bir savunma olarak okunabilir

2. Siyaset Kavramının Tanımı:
- Cündioğlu'nun bahsettiği "siyasallık" ile Said Nursi'nin reddettiği "siyasete alet olma" farklı kavramlar
- Toplumsal bir hareketin dolaylı siyasi etkileri olması ile aktif siyasi hedefler gütmesi aynı şey değil

3. İdeal-Pratik Gerilimi:
- Said Nursi'nin ilkesel duruşu ile hareketinin pratikte aldığı şekil arasında farklar olabilir
- Bu farklar hareketin özünü tamamen değiştirdiği anlamına gelmez

4. Farklı Okuma Biçimleri:
- Cündioğlu sosyolojik bir perspektiften bakıyor
- Said Nursi ise hareketin iç mantığını ve manevi boyutunu öne çıkarıyor
- Bu iki bakış açısı birbirini tamamen dışlamak zorunda değil

Bu konuda tek yönlü bir sonuca varmak yerine, farklı perspektiflerin katkılarını dikkate alan daha kapsamlı bir değerlendirme yapmak daha doğru olacaktır.

nurcular
Автор

sormaya “biliyor olduğunuzu varsayarak soruyorum” diye başlamanız çok tatlı :) 40:39

nazlcanbuy
Автор

İster tarikat olsun, ister cemaat olsun, organize olmuş islami topluluklara, siyasal islamcı tanımı doğru bir tanım.

sahingunduz
Автор

Sayın Hocam, çok çok çok tesekkürler;ibretle dinledim...Ömrünüze bereket.

sirinaydin
Автор

Esenlikler hocam. Vicdanlı, yol gösterici, aydınlatmaya yönelik bilgilerle, ne oldu ve ne olmalıyı çok güzel özetlediniz. Yani aydın insana yakışanı yaptınız. Din ve kafatası mantalitesinin sona ermesi umuduyla.... Teşekkürler.

Moto-Man-Lockman
Автор

Genelde tr tarafından Gülenin ölümü ile ilgili yapılan hic bir yoruma cevap verme karşılık yetiştirme derdine düşmedim. Ancak bir tek, muhalif de olsa Güleni sevmese de içinde küfür hakaret olmayan, aksine fikir, düşünce, üslup ve nezaket bulunan bir çözümleme olduğu icin son derece değerli bulup saygı duyuyorum, her düşüncenize katilmasam da...

aslayapma