Αθανασάκη: «Η κλασική φιλολογία όπως τα ελγίνεια μάρμαρα»|Εκπαιδευτικά τιτιβίσματα|Cultural Vibes

preview_player
Показать описание
Αθανασάκη: «Η κλασική φιλολογία όπως τα ελγίνεια μάρμαρα»|Εκπαιδευτικά τιτιβίσματα|Cultural Vibes #Culturalvibes #εκπαιδευση #Αθανασάκη #Πανεπιστήμιο Κρήτης #uoc #university #Elginmarbles #Koukakis #interview

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Λουκία Αθανασάκη συζήτησε με τον Δημήτρη Κουκάκη στην δεύτερη εκπομπή «Εκπαιδευτικά τιτιβίσματα» για την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και λατινικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την σημασία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην διδασκαλία, την ποιότητα του ελληνικού πανεπιστημίου, καθώς και για την πρόσληψη του κλασικού πολιτισμού από την σημερινή δημόσια σφαίρα και δη την πολιτική.

✅Social Media

Η απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων αποκλειστικά στο Cultural Vibes και την εκπομπή «Εκπαιδευτικά τιτιβίσματα» από την Λουκία Αθανασάκη.

👀ΔΕΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ Cultural Vibes, πατώντας ΕΔΩ:

Τα χρονικά σημεία του βίντεο είναι:

00:00 Εισαγωγή
00:17 Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της κ.Αθανασάκη και τα μαθήματα που θα διδάξει
5:04 Επιστρέφοντας στο παρελθόν...Η απόφαση για τις φιλολογικές σπουδές
11:45 Εκπαιδευτικό σύστημα 1975 vs 2023: Ο τρόπος εισαγωγής στο πανεπιστήμιο και η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών
18:17 Η σημασία των αρχαίων ελληνικών: Τα ελγίνεια μάρμαρα, ο Β 'Παγκόσμιος πόλεμος και το επίπεδο των φοιτητών σήμερα
32:22 Κλασική φιλολογία και νέες τεχνολογίες
38:59 Η χρήση της προβολής παρουσίασης και της πύλης για την ελληνική γλώσσα στην διαδικασία της διδασκαλίας
51:22 Η πρόσληψη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σήμερα: Το παράδειγμα της αριστείας στον πολιτικό λόγο
57:34 Η φράση, το απόσπασμα από την κλασική γραμματεία που έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη της κ.Αθανασάκη.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Συγχαρητήρια Δημήτρη, πολύ επίκαιρα θέματα και σημαντικά για την κλασσική γραμματεία!!! Θα επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στο πρόβλημα προσοχής και παρακολούθησης των φοιτητών αλλά και των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το αρνητικό και ίσως δυσάρεστο γεγονός είναι ότι με το πέρασμα των χρόνων έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον για τα αρχαία ελληνικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο διδασκαλίας τους, ο οποίος απωθεί τα παιδιά απ' τη διαδικασία να μελετήσουν αρχαία ελληνικά κείμενα. Ένα παράδειγμα εξ' αυτών είναι ότι δίνεται έμφαση στην ακριβής αυτολεξεί μετάφραση, στα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα και λιγότερη στα ερμηνευτικά και πραγματολογικά, ενώ έχει αποδειχθεί ότι η μέθοδος της "κατά λέξη" μετάφρασης έχει λίγο πολύ καταρριφθεί διότι σε πολλά κείμενα (ποιητικά) δεν εξυπηρετείται ως προς την κατανόηση του κειμένου αλλά πολύ περισσότερο η "ελεύθερη" μετάφραση η οποία να προσδίδει τη νοηματική αυτοτέλεια του κειμένου. Αυτό ίσως ενθάρρυνε παραπάνω τους μαθητές στο να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους και να επιχειρήσουν να μεταφράζουν και να επεξεργάζονται τα κείμενα χωρίς να διστάζουν να κάνουν λάθη διότι μέσα από επαναλαμβανόμενα λάθη οδηγούνται στα σωστά μονοπάτια της γνώσης. Αρκετές φορές τυγχάνει να ακούω από διάφορους που φοιτούν στο σχολείο τη φράση ότι "άλλο είναι τα Αρχαία και άλλο τα Ελληνικά" κάτι το οποίο μας προβληματίζει διότι μας δίνουν να καταλάβουμε ότι αντιμετωπίζουν τα Αρχαία Ελληνικά ως μία ξένη "νεκρή" γλώσσα δίχως να 'χουν σκεφτεί ότι η νέα ελληνική γλώσσα είναι γέννημα και θρέμα των Αρχαίων Ελληνικών.

giorgoskokkinakis