Mars Yüzeyinin Altındaki Suyu Kullanabilir Miyiz?

preview_player
Показать описание
Kızıl gezegenimiz Mars, uzun süredir yaşamın izlerini aradığımız bir yer. Mars'ın geçmişinde yüzeylerinin nehirler ve okyanuslarla dolu olduğunu da yüzeydeki kanallar, deltalar sayesinde biliyoruz. Günümüzde ise Mars yüzeyinde donmuş suya rastlıyoruz. Peki ya sıvı su? Mars InSight aracı gerçekten Mars'ın altında büyük bir su rezervuarı mı buldu?

Metin Yazarı & Kurgu & Seslendirme: Kemal Cihat Toprakçı

☄️ Videoyu beğendiyseniz "beğen" butonuna basmayı ve kanala "abone" olup, düşüncelerinizi "yorumlar" kısmında belirtmeyi unutmayın! Astrapera'ya Türk Lirası veya Dolar ile maddi destekte bulunabilir ya da Youtube Katıl üyelerine özel ayrıcalıklardan faydalanabilirsiniz!

☄️Web sitemizi ziyaret et:

☄️ Astrapera sosyal medya hesaplarını takip et!

📚 Kaynaklar ve Referanslar:

📷 Görseller ve Medya:
NASA's Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab
NASA, ESA, CSA, STScI
NASA/JPL-Caltech
ESA

#mars #uzay #astronomi
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Video içeriklerimizi devam ettirebilmek adına desteğinize ihtiyacımız var. "süper teşekkür" veya "katıl" ile destekte bulunabilirsiniz.

Astrapera
Автор

Oh be! Gündemden uzak, rahatlatıcı hoşuma giden bildirim. Şimdiden teşekkürler Astrapera, antidepresan gibi geldin. Sevgiler.

Gzins
Автор

Rusya'da bulunan 12 kmlik delik açılana kadar o derinliklerde su bulunması beklenmiyordu. Şimdiyse başka bir gezegende derinlerde su bulunduğu tespit edilebiliyor. Umarım bu keşifler hem gezegenimizin derinliklerini hem de Mars'ı anlamada faydalı olur. Emeğinize sağlık bu güzel video için

Agolaylay
Автор

Mars yüzeyinin altındaki suyu kullanma potansiyelimiz vardır, ancak bu, bazı teknolojik zorlukları beraberinde getirir. Mars’ta su, genellikle buz veya tuzlu su formunda bulunur. Bu suyun kullanılabilmesi için birkaç şey yapılması lazım
Öncelikle, suyun bulunduğu bölgeler tespit edilmeli ve suya ulaşmak için sondaj ya da kazı yapılmalıdır. Elde edilen su büyük olasılıkla tuzlu ya da kirli olacaktır, bu nedenle arıtma sistemleri gerekecektir. Arıtılan su, depolanmalı ve daha sonra içme suyu, tarım veya başka amaçlar için kullanılabilir hale getirilmelidir. Tüm bu süreçler, yüksek miktarda enerji gerektirebilir, bu yüzden Mars’ta enerji sağlamak da önemli bir unsur olacaktır.
Başarıyla gerçekleştirildiğinde, Mars’taki bu su kaynakları, insan yerleşimi ve uzun süreli yaşam için kritik bir kaynak haline gelebilir.

Agent_
Автор

Yine çok güzel bir bilimsel yayın.Teşekkürler

eventHorizon..
Автор

Teşekkürler Kemal Cihat Toprakçı🙏🏻
Mars'ta bulunan araçlardan çekilen gerçek fotoğrafları bizlere aktarman ve altına araçların adlarını bile yazman, en ince detaylara özen gösterdiğinin kanıtı. Teşekkür ediyorum.
Video ve tema harika. Anlatım, ses tonu, müzikler kusursuz.

Mars'ın 11-20 km altındaki varsayımsal suyu bilemem ama Astrapera, YouTube Türkçe Astronomi iletişiminde elmas değerinde 👏🏻👏🏻

kagannasuhbeyoglu
Автор

Mars ve jüpiteri izleyerek yaptığım orion nebulası fotoğraf çekimimin sabahına böyle güzel bir video... Teşekkürler!

ahmetege
Автор

Terranot adında bir bilimkurgu kavramı var. Bence bu kavramın açıklanması izleyiciler için faydalı olacaktır. Atmosferin ötesinde uzay boşluğu vardır. Yeni teknolojiler sayesinde uzay boşluğuna yolculuk edebiliyoruz ve iletişim uydularını uzaya gönderebiliyoruz. Benzer şekilde yerkabuğunun ötesinde elektriksel boşluk vardır. Elektriksel boşluğa yolculuk etmek de mümkündür. Bilimkurgu filmlerinde uzay boşluğuna yolculuk edenlere astronot, elektriksel boşluğa yolculuk edenlere terranot adı verilmektedir.

Jeofizikçi
Автор

bu gezegenlerde yeraltı şehirleri kurup yaşamak mümkün olmaz mı böylece yapay bi atmosferde olur ve kaybolup gitmez radyosyon vsden

isademira.k.a_godofanimation
Автор

Eline sağlık, mars videolarını özlemiştik

ahmetbozkurt
Автор

Bu su gerçekten ulaşılabilir ve değerlendirilebilirse ileride turizm amaçlı ve özellikle mars sıcağından bunalan halk için güzel alabalık çiftlikleri ve mesire yerleri yapılabilir.

turkogluturk
Автор

Herşey yok olmuş olsa bile radyoaktif birşey bulunmalı ki umut olsun ... Ya var gizleniyor ya da o teknoloji yok bulunamıyor....eski de olsa Atmosferi olan suyu olan bir gezegende nasıl hayat olmaz ....

niyazigul
Автор

Atmosferin kaybından dolayı yüzeyden kopan/buharlaşan su gezegeni terk ettikten sonra nasıl bir yol izliyor. Yeni adresi neresi oluyor? Vardığı bir yer oluyor mu? Yolculuğu ne kadar sürüyor? Su, kendini oluşturan hidrojen ve oksijene ayrılıp mu uzay boşluğunda ilerliyor.. çünkü uzay boşluğundaki düşük sıcaklıkta sıvı formda su veya katı formda buz olarak gezegenler arasında rastlanmıyor sanırım.

Dünya ile Mara arasındaki (tam orta noktasındaki mesafe) uzay boşluğunda, o boşlukta herhangi bir elemente rastlamak mümkün mü? Binde bir oranında hidrojen veya oksijen veya başka bir şey..

Dünyadan 100km yükselince uzay başlıyor kabul edilse bile 200 300 km'de bile giderek incelerek dünyadan parçalara/örneklere rastlanabileceğini okumuştum yanılmıyorsam.. bu nerede son buluyor.. boşluk ve hiçlik nerede başlıyor? Hiç elemente rastlamamak?

Ve ilk sorumu tekrarlayayım, Mars'ın kaybolan suyu nereye gitti, gezegeni terk eden su nereye yol aldı?

ilkkanalim
Автор

Acaba Mars'ın ikinci baharı bizim sayemizde mi gelecek? Gelecek heyecan verici.

acimatriyarka
Автор

By yılki ay tutulması ası hakkında bir video olurmu?

Worssss
Автор

Hemen sevinmeye başlayanlar var Balkanlara bile gidemeyen ama Mars'a dair sondaj arıtma tarım enerji fikirleri veren arkadaşlara şimdiden teşekkür.
Ama Mars apayrı bir gezegen ve dünya ile hiç bir benzerliği yok sismik dalgalar ile dünyanın yer kabuğunun altında olanları az çok tahmin ediliyoruz çünkü en derin ulaşabildiğimiz yer 12 km'ye yakın çok sıcak olduğu dışında hiçbir bilgiye sahibi değiliz.
Mars yüzeyinin altında olanları bu yüz yılda bile öğrenmeyiz çünkü mevcut teknolojimiz yetersiz sismik dalgalar ile yüzeyin altında su bulduk tezine gelir ise bir çalılıktan gelen ses ile çalının içindekini tahmin etmeye benzer bilim halla çok yetersiz ama Mars'ta oksijen yaratmanın bir yolunu yapay zeka çözdü marsta çok fazla bulunan bir gazı arıtma yolu ile oksijene dönüştürme yolu var sadece gerekli Tesis ve tesisleri kurmak yeterli oksijen varsa suda olur. Kilometrelerce derinlerde varlığı bile kesin olmayan ve çıkarılması ciddi emek ve enerji isteyen bir maceraya gerek yok Atmosferinde bulunan %95 karbondioksiti tıpkı bitkiler gibi oksijene dönüştürmek mümkün üstelik
Nasa daha önce bunun testini başardı testi yapan keşif aracının ismi de Perseverance'dir

marqosgeneral
Автор

Abi içeriklerin çok güzel seni çok seviyorum ❤

ardamain
Автор

iyiki bu kanal ve bu tarz kanallar var yoksa karanlıktan bi anlık aydınlanamayacağız❤

KemalALKIN
Автор

Değerli hocam videolarınız yeni gördüm çok başarılı hemen abone oldum. Casper C550 leptop kullanıyorum bu ölçekteki bilgisayar için önereceğiniz uzay simülasyon programı varmı acaba? ❤ solar system vs gibi. Çok meraklıyım 🙏

smsm
Автор

Abi 2025 te gökyüzünde hangi gezenler gökyüzünde görülebilicek videosu gelsin

guldenbalkiskam