İznik Gölü alarm veriyor: Su kıyıdan 30 metre çekildi

preview_player
Показать описание
İznik Gölü alarm veriyor: Su kıyıdan 30 metre çekildi

Mevsimsel kuraklık ülkeyi tehdit etmeye devam ediyor. Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynaklarından İznik Gölü'nde su çekilmesi meydana geldi.

Haberin tamamı için:

#İznik #Göl #Kuraklık #iklim

• Bildirimleri aç
• Ulusal Kanal'a destek olmak için ➤ KATIL

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bu yaz hepimizin yaşadığı günlerce süren aşırı sıcaklar, açıkta kalan tüm su kaynaklarımızın kurumasına yol açıyor. Böyle doğal göllerimiz ya da İstanbul'a su sağlayan barajlar da aşırı buharlaşma ile kuruyorlar. Artık bu yeni koşullara göre suyumuzu yer altında devasa alanlarda depolayacak mühendislik yapıları inşa etmeliyiz.
En basitinden DSİ'nin yapımını arttırdığı "yer altı barajları" ile birlikte eski Bizans dönemindeki sarnıçlar gibi şehirlerde her evin altında su depoları zorunlu tutulmalı. Yağmurlar ani ve sele yol açacak şiddette yaşanıyor. Boşuna denize akıp gidiyor, sonraki aylarda susuzluk yaşıyoruz.
Evlerde çatıdan akan yağmur suları apartmanların bahçelerinin altındaki depolarda biriktirilir. Kurak mevsimlerde kullanma suyu olarak geri çekilir.
Bugün halen Topkapı sarayının bahçesinin altında Bizans dönemi su sarnıçları bulunuyor. Doğal olarak biriken suyu çekip bahçe sulamakta kullanıyorlar.

İBB gibi belediyeler parklarda arıtılmış su kullanıyorlar, yine de bu su da denizlere gidiyor. Oysa parklar insan yapımı düz alanlar, altlarına yeraltı barajları yapılabilir. Yer altı barajlarında basitçe killi zemin üstüne toprakla doldurup suyun o alanda tıpkı doğal yeraltı suları gibi birikmesi sağlanıyor, masrafsız şekilde buharlaşmadan etkilenmeyen su biriktiriliyor.
Bunu parkların altında yapmak biraz daha masraflı olsa da, şehirler için çim ve ağaçları sulamada kullanılanın büyük kısmının tekrar tekrar kullanılmasını sağlayacaktır.

Yağmurun sel olup boşuna denize akmasına ve aylarca aşırı sıcaklarda kuraklığa karşı acilen bireysel, belediyelerce ve devlet olarak sınırsız sayıda proje ortaya çıkarmalıyız. Susuzluğu hem biz insanlar hem de çevremizdeki tüm canlılar çekiyoruz. Bunları hep okullarda ya da TV'de kamu spotu olarak öğreniriz. Su bol olduğu sürece duyduklarımız bir kulaktan girip diğerinden çıkardı, bugün susuzluk ve kuraklık var, iş başa düşüyor. Teknolojimiz var, dünyada iş yapan mühendislerimiz ve inşaat şirketlerimiz var. Tek gereken, iradeyi ortaya koyup insanları doğru amaca yönlendirecek isimlerde.

selcuksumengen