Wanneer is suiker wél gezond?

preview_player
Показать описание
Suiker heeft een slecht imago. En dat is jammer, want suiker is niet altijd slecht. Scheikundige Marthe Walvoort (Rijksuniversiteit Groningen) legt het uit.

Meer wetenschap? Check:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ik dacht dat ik al alles hiervan wist, en wat blijkt.... toch weer van alles geleerd! Dankjewel.

jetskegoudswaard
Автор

Top dat jullie dit delen. Zo kan iedereen ongeacht studie achtergrond dit toch mee krijgen. Dank!

cabo
Автор

Serieus interessant en wat een goede uitleg!

jensleeuw
Автор

Worden lange ketens van glucose/fructose juist geen koolhydraten genoemd ipv vezels? ik dacht altijd dat vezels juist de onverteerbare koolhydraten waren (zoals cellulose), en niet de langzaam verteerbare.

MailmanCornetto
Автор

In minuut 7.30 wordt amylose een vezel genoemd. Is dat wel juist?

maartenvanhoorn
Автор

Goede uitleg ik wist al veel vanuit sport en fitness ik ben 56 en nog steeds top fit het zelfde als vet en eiwit alles in de juiste vethouding

hermanschijf
Автор

Mooie video, ben zelf ook bezig om bewuster te worden van mijn suikerinname per dag en algemeen gezond leven. Dit komt goed van pas!

fabialorent
Автор

Op het schoolbord heeft ze incomplete moleculen getekend, die een andere brutoformule hebben dan glucose en fructose. In plaats van -CH2OH heeft ze op een aantal plekken -OH getekend.

koenth
Автор

9:20. Begint ze te praten over haar Expertise. Voor die tijd worden er wat achterhaalde 'feiten' en ideeën verteld van de voedingsleer uit de jaren 70. Maar ik raad je aan wel het stukje over haar onderzoek te kijken!

Impossibleshadow
Автор

wanneer je een afwijking aan je cpt2 gen hebt dan kan je bepaalde vetzuren niet verteren en zal je dus meer op basis van suikers i.p.v. vetten moeten leven. Dus dan is suiker gezond :)

jo-han
Автор

13:20 waarom wordt er niet verteld hoe dat suiker heet? Is dat L-fucose?
Ik worstel al jaren met mijn darmen na de herhaaldelijke buikgriep, en ik zou dit suiker willen proberen. Wie weet, helpt dat.

forisma
Автор

Dank! Duidelijk uitgelegd! Maar hoe zit het met de suikers in echte imkershoning? Goed of slecht?

geritmoll
Автор

Alle appels zijn zover doorgekweekt dat ze stijf staan van suiker... Net als tomaten en paprika's... Het draait alleen maar om alles zo lekker mogelijk te maken zodat er meer van verkocht wordt... Zo jammer!

Stuitrbl
Автор

Hoe kan het dan dat je je zo slecht voelt als je heel snel veel suiker eet?

sjak
Автор

Ik kan niet tegen schoolborden, krijg vreselijk kippenvel. Waarom geen whiteboard?

lienbijs
Автор

Maar zijn ook alle suikers zoet? Want een boek smaakt niet écht lekker 😂

daniellekats
Автор

Deel 2

Dit effect is vooral te zien bij diabetes, maar ook prediabetes en lichtere vormen van insulineresistentie zorgen voor versuikering als het chronisch wordt van aard. (Dit kan aangetoond worden met een HbA1c test. In het kort wordt de versuikering van rode bloedcellen gemeten, en is een gemiddelde voor de "suikerbelasting"  over de laatste 3 maanden..  Een waarde tussen 4.7 en 5.5% is optimaal).

Daarnaast worden deze hoge bloedsuikerniveaus vaak gevolgd door een overcompensatiereactie waarbij te veel insuline wordt geproduceerd (hyperinsulinemie). Deze bloedsuikerdip wordt ook wel hypoglycemie (of hypoglykemie) genoemd.

In een suikerdip kun je je moe, lusteloos en depressief voelen en dit kan er voor zorgen dat er flinke ‘cravings’ ontstaan naar ongezonde zoete zwaar bewerkte snacks bestaande uit suiker, vet, zout en veel calorieën.

Daarom is een voedingspatroon voor mensen die insulineresistent zijn makkelijker vol te houden wanneer de gekozen maaltijden de bloedsuiker maar langzaam verstoren en er geen bloedsuikerschommelingen optreden.
Bekend met de term "hangry"? Misschien duidt dit ook op werkelijke verslaving..

Goed, ik denk aangetoond te hebben dat iets méér dan een beetje suiker en geraffineerde koolhydraten wel degelijk een probleem vormt. Er spelen grote financiële belangen. Suiker is goedkoop, het werkt verslavend, zorgt voor enorme problemen in volksgezondheid, is NIET essentieel voor het lichaam, maar wordt nog steeds gepromoot in de schijf van vijf, door het voedingscentrum. Het verhoogt de winsten van de voedingsindustrie.

Jaren geleden werd vet tot volksvijand nr 1 verklaard, op basis van uitermate zwak, en zelfs gemanipuleerd onderzoek. Ik zal hier nu niet op ingaan. Intussen is bekend dat verzadigde plantaardige en dierlijke vetten ABSOLUUT GÉÉN INVLOED HEBBEN OP GEZONDHEID. Ze zijn onschadelijk. Dat kan niet gezegd worden van meervoudig onverzadigde vetten. De in de reclame gezond genoemde plantaardige vetten (koolzaad, raapzaad, zonnebloem, katoenzaad en arachideolieën) worden snel ranzig  (dwz: oxideren snel, vergelijk met het donker worden van een doorgesneden appel of roesten van een spijker). Dat komt omdat ze heel graag met zuurstof reageren. Deze oliën worden ingebouwd in celwanden en daardoor gaat het lichaam ontstekingsreacties vertonen. De oliën zijn helemaal niet natuurlijk, ze zijn behandeld met oplosmiddelen zoals hexaan, daarna met sterke loog (natriumhydroxide), geënterd (door koude zijn wasachtige stoffen onttrokken), behandeld bij zeer hoge temperaturen, ontgeurd, etc

Verzadigde vetten hebben (bijna) geen ontstekingsreacties. Roomboter, reuzel, kokosolie, avocado olie en olijfolie zijn gezonde vetten.
Transvet is een industrieel vet dat altijd vermeden moet worden! Het ontstaat door "harden" van gedeeltelijk onverzadigde vetten met waterstof onder hoge druk/temperatuur.

De opgewekte angst voor vet heeft geresulteerd in de "light" en vetarme producten. Omdat vetarm slecht smaakt, worden suikers toegevoegd....

Goed, ik zei al dat dit een lang verhaal zou worden.
De grote trend in de welvaartsziekten wordt in feite veroorzaakt door drie factoren:
*Insulineresistentie
*plantaardige, meervoudig onverzadigde industrieel bewerkte vetzuren
*een overdaad aan omega 6, dat óók ontstekingsbevorderend werkt

De gevolgen zijn obesitas, leverziekten, problemen met hart en bloedvaten, nierziekten, prostaatproblemen en ook diverse soorten kanker (kanker lééft op suikers!).

Nog een weetje: glucose en vitamine C lijken wel wat op elkaar als je naar de chemische opbouw kijkt. Elke cel heeft een toegangspoort voor het toelaten van glucose en vitamine C. Er is een concurrentie tussen deze twee. Raad eens wat er gebeurt als er veel glucose in je bloed zit.... Juist! Vitamine C delft het onderspit, het komt onvoldoende in de cellen. Zeker als je weinig vitamine C binnenkrijgt (bijvoorbeeld de voorgeschreven 60 milligram, dit is 0.06 gram per dag) leiden we feitelijk aan een laaggradige vorm van scheurbuik.
Zeelieden op zeilschepen kregen te weinig vitamine C waardoor hun tanden uitvielen, kregen onderhuidse blauwe plekken en gingen uiteindelijk dood aan inwendige bloedingen. De reden is, dat vitamine C nodig is om collageen aan te maken. Dit is de "wapening" die onze bloedvaten sterk en elastisch houdt.
Wat betekent onze laaggradige chronische scheurbuik? De bloedvaten die onder de hoogste (bloed)druk staan en veel bewegen, gaan het eerste scheurtjes vertonen. Welke zijn dat? De kransslagaders van het hart. Het lichaam probeert de zaak te repareren met plakkerig materiaal en te versterken met calciumhoudende afzettingen.
Dit, en de laaggradige ontsteking veroorzaakt door insuline, suikers en meervoudig onverzadigde vetzuren zorgen voor talloze hartinfarcten en herseninfarcten. Dit alles heb ik niet zelf verzonnen en ook hiervoor zijn stapels literatuur aan te dragen. Het oude bakerpraatje over goede en slechte cholesterol begint steeds meer terrein te verliezen. Cholesterol is cholesterol en onmisbaar voor zoogdieren. Onze celwanden en hersenen bestaan er voor een groot deel uit en het is noodzakelijk voor aanmaak van vitamine D3 en andere hormonen.

Alzheimer: geheugenverlies en persoonlijkheidsverandering. Alzheimer wordt ook wel diabetes 3 genoemd. Ook de hersenen kunnen insulineresistent worden. Ze krijgen te weinig brandstof en delen gaan geleidelijkaan afschakelen.
Symptomen zijn:
 Je hebt last van geheugenverlies, en dit heeft invloed op je dagelijkse leven en sociale interacties.
Je hebt moeite met het uitvoeren dagelijkse taken.
Je kunt regelmatig spullen niet terugvinden
Je hebt moeite met het verwerken van informatie en het vellen van een oordeel op basis van deze informatie.
Jijzelf of je omgeving merkt een plotselinge verandering in je persoonlijkheid en/of gedrag.

Dit alles kan ik onderbouwen met medische literatuur en grote aantallen deskundigen op YouTube. Het is triest dat dit vaak goed opgeborgen, voor velen onbekende informatie is. De overheid, voedings- en medische industrie, vaak nauw verbonden door institutionele beleggers, hebben klaarblijkelijk géén belang bij verspreiden van deze kennis. Met Google en YouTube is echter veel kennis op te sporen. Kijk eens bij Robert Lustig, Jason Fung, Paul Mason, zoek naar sugar, metabolic syndrome, insulin resistance. Ikzelf haak af als men direct over medicijnen begint, alleen voeding is een echte oplossing van de oorzaak. Ikzelf doe dit nu door een keto-dieet..

Oh ja.... Afvallen! Heel kort: zolang er insuline wordt aangemaakt kun je je vetreserves niet aanspreken! Insuline is de grendel die de vet-kluis gesloten houdt, dat is het geheim... Calorie in, calorie uit is niet de alles omvattende sleutel.

Dus: zolang er geraffineerde koolhydraten en suikers in je lijf komen, KAN ER NIET AFGEVALLEN WORDEN!
Dit is een oeroud mechanisme.. vetreserves gaven vroeger  de doorslag tussen leven en dood. Zolang je aan vruchten en koolhydraten kon komen, hoe weinig ook, was er geen hongersnood en kon je niet bij je vetreserves.  Het mechanisme bestaat nog steeds in de tijd van supermarkten.
Veel proteïnen eten? Het lichaam kan deze ook omzetten naar glucose.. Vetten zoals roomboter maken niet vet. In die zin ben je dus niet wat je eet.. ;)
Keto dieet werkt voor het afvallen, dat is mijn eigen probleem.. Ik val teveel af en moet voor extra energie zorgen met avocado, ei, roomboter, brie etc. Dat lukt gelukkig aardig.
Als je gezonder wilt leven en van je ziektebeelden af wilt, zul je gezonder moeten eten. Helaas is 90% van de supermarktschappen dan niet meer interessant voor je. Doe je eigen research! Leer over intermittent fasting, keto. Oh ja, dit is niét bedoeld als medisch advies, raadpleegt uw arts!

rredding
Автор

Suiker is (in deze moderne tijd) dus veel vaker níet dan wel gezond. In de zin van domweg teveel suiker bij de meeste mensen, met als gevolg ook vele welvaartsziekten bijvoorbeeld.

wimmaas
Автор

Ketchup meer suiker dan cola.
Maar ik drink geen fles ketchup van 0, 5 liter per dag. Cola drink ik helemaal niet.

wimphilipsen
Автор

Ik maak me zorgen over die onnatuurlijke suikers in moedermelk. Wat doen die waar we later last van krijgen? De meeste studies van poedermelk duren hooguit een paar maanden tot een jaar. Wat je er op je 20e of 80e misschien van krijgt, dat merken we later dan wel.

someoneoutthere