Aşkın Şehri Konya | Ceymax Official

preview_player
Показать описание
Konya, Türkiye’nin en büyük ili ve en kalabalık altıncı şehridir. Şehir 31 ilçeden oluşur. Bu ilçeler; Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkpınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak’tır.

Konya Coğrafyası
Konya şehrinin yüzölçümü 39.000 km²’dir. Türkiye’nin en geniş ilidir. Orta Anadolu yaylası üzerindedir. Konya’da karasal iklim etkilidir. Yazları kuru ve sıcak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçer.

Konya Nüfusu
Konya nüfusu, 2021 yılı verilerine göre bir önceki yıla nazaran 26.997 artarak 2.277.017 olmuştur.

Konya Ekonomisi
Konya için kullanılan “tahıl ambarı” kimliğinin yanına “sanayi şehri” kimliği de eklenmiştir. Konya’nın önemli özelliklerinden birisi de, sanayisinin belli tür ürünlere dayanmayıp oldukça geniş bir sektörel alanda üretim yapıyor olmasıdır. Konya 130 ülkeye ihracat yapmaktadır. 2013 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne girmiştir. Şehrin, Türkiye’nin ticari faaliyetlerine etkisi önemli ölçülerdedir. Tarımsal üretim, sanayi faaliyetlerinin gelişmesi, nüfus potansiyeli ticaret faaliyetleri için şehri önemli bir Pazar haline getirmiştir. Türkiye’nin orta noktasında sayıldığı için Türkiye’nin bütün illeri ile kolayca ticaret sağlayabilmekte Konya. Tüm bu özellikleri ile Türkiye’nin ekonomisine katkısı büyük ölçülerdedir.

Tarihin Merkez Noktalarından Biri Konya
Ekonomik açıdan Türkiye’nin gelişmiş kentlerinden biridir Konya. Tarihsel zenginlikleriyle de önem taşıyan Konya, dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük’ü de içinde bulundurur. Çatalhöyük 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Şehir aynı zamanda Anadolu Selçukluları’nın ve Karamanoğulları’nın başkentliğini de yapmıştır.

Konya aynı zamanda Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden birisi ve Anadolu Kaplanları’ndandır.

Şehrin futbol takımı Konyaspor’dur.

Şehrin yöresel yemekleri etliekmek, bamya çorbası, Mevlana böreği, yağ somunu, tirit, Konya pilavı, fırın kebabı ve sac arası’dır.

Konya şehrinin önemli simgelerinden biri Mevlana Müzesi bir diğeri Çift Başlı Kartal’dır.

Konya aynı zamanda Aşıklar Bayramı ile ünlenmiş bir şehirdir. Aşıklık geleneğini sürdüren halk ozanları tarafınca Anadolu’nun her yerinden katılarak sanatlarını icre ettikleri Aşıklar Bayramı ilk defa 7-9 ekim 1966 tarihinde kutlanmış ve o tarihten bu yana devam ettirilmiştir.

Konya Gezilecek Yerler

Mevlana Müzesi, Konya denince akla ilk gelen yerlerden biri. Bügun müze olarak kullanılan Mevlana Dergahı’nın yer, Selçuklu Sarayı’nın Gül Bahçesi’yken, Sultan Alaeddin Keykubad tarafından Mevlana’nın babası tarafından Sultanü’l-Ulema Bahaeddin Veled’e hediye edilmiş ve Sultanü’l-Ulema vefat ettiği vakit türbedeki bügunkü yerine defnedilmiştir. Bu gül bahçesine yapılan ilk defin olmuştur. Mevlana’nın 17 Aralık 1273’teki ölümünün ardından oğlu Sultan Veled, Mevlana’nın mezarının üzerine türbe yaptırmak isteyenlerin isteğini kabul etmiştir ve Kubbe-i Hadra yani yeşil kubbe denilen dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine Mimar Tebrizli Bedrettin’e yaptırılmıştır. Mevlevi Dergahı ve Türbe 1926’da Konya Asar-ı Atika Müzesi olarak hizmete başladı ardından müzenin adı Mevlana Müzesi olarak değiştirildi.

Müzenin avlusuna Dervişan Kapısı denilen kapıdan girilir. Müzeye girişinizin ardından ise sizi çok kıymetli eserler karşılar.

Mevlana ve Mevleviliğe ait eseler, el yazması kitaplar, levhalar, kandiller, musiki aletleri bu kıymetli eserlerden bazılarıdır. Mevlana’nın Sandukası, Mevlana’nın Mezar Örtüsü, Mesnevi, Nisan Taşı müzede bulunan diğer kıymetli eserlerden.
Рекомендации по теме