MOGLENITSAS RIVER LOADING

preview_player
Показать описание
Ο Μογλενίτσας (ή Αλμωπαίος) είναι ποταμός της Μακεδονίας στην Αλμωπία της Π.Ε. Πέλλας. Παλιότερα διέσχιζε τμήμα της πόλης της Αριδαίας. Σήμερα δίπλα σε τμήμα του ποταμού υπάρχει η λεγόμενη παραποτάμια περιοχή της πόλης της Αριδαίας. Συγκεντρώνει τα νερά που καταλήγουν στο λεκανοπέδιο της Αριδαίας από τις πλαγιές του Βόρα και ρέει νότια ανάμεσα σε χαμηλά υψώματα, δημιουργώντας ένα μικρό φαράγγι. Στο παρελθόν κατέληγε στη λίμνη των Γιαννιτσών και μέσω της λίμνης τα νερά του κατέληγαν στον ποταμό Λουδία. Με τα αποστραγγιστικά έργα όμως που πραγματοποιήθηκαν το 1930 για την αποξήρανση της λίμνης, η κοίτη του εκτράπηκε και καταλήγει πλέον στον ποταμό Αλιάκμονα κοντά στο χωριό Κουλούρα της Ημαθίας.[1] Οι κυριότεροι παραπόταμοι του Μογλενίτσα είναι οι Μπέλιτσας (Ασπροπόταμος) και Κόζιακας (Πορόι). Άλλοι χείμαρροι και ρέματα είναι οι Τοπλίτσας (Θερμοπόταμος), Μπέλλα-Βόδα, Γκολέμας, Ξηροπόταμος, Λυκόστομος και Στρώνιτσας (ή Ξεροπόταμος ή τσαγάκι στο χωριό Προφήτη Ηλία). Ο ποταμός προσφέρεται σε κάποια σημεία του για δραστηριότητες όπως ράφτινγκ και καγιάκ.
Η Σκύδρα, είναι κωμόπολη του νομού Πέλλας και έδρα του ομώνυμου δήμου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, έχει πληθυσμό 5.686 κατοίκους, ενώ είναι χτισμένη στη μέση ενός εύφορου κάμπου με μέσο υψόμετρο περίπoυ 40 μ., απέχοντας 15 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, την Έδεσσα. Αποτελεί σημαντικό αγροτικό κέντρο της περιοχής με σημαντική φρουτοπαραγωγή (κυρίως ροδακινοπαραγωγή), κονσερβοποιία και μεταποιητική φρουτοβιομηχανία.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και έως το 1926, η Σκύδρα ήταν ένα μικρό χωριό γνωστό με το όνομα «Βέρτικοπ». Αυτό το όνομα προέρχεται από την Τουρκική ή Σλαβική γλώσσα και σημαίνει «Στριφοχώρι». Ονομαζόταν δε έτσι εξ αιτίας ενός ποταμού (σημερινός Εδεσσαίος ποταμός) ο οποίος πήγαζε από την Έδεσσα και περνούσε από τα εδάφη του Βέρτικοπ το οποίο ήταν κτισμένο γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Στα 1924 ο πληθυσμός της Σκύδρας ανήλθε σε 2.500 κατοίκους, σύμφωνα με τα αρχεία της Κοινότητας. Από την απογραφή η οποία έγινε στα 1928 μπορούμε να πούμε ότι στη Σκύδρα διέμεναν 3.723 κάτοικοι. Η Κοινότητα της Σκύδρας συμπεριλάμβανε τα παρακάτω χωριά: Άνω και Κάτω Λιποχώρι, Μαυροβούνι, Ριζό, Σεβαστιανά, τον συνοικισμό των σκηνιτών Σκύδρας και την Κοινότητα του Προφήτη Ηλία. Κατά τη διάρκεια 1929-1931 οι γειτονικές κοινότητες αποσπάστηκαν από τη Σκύδρα με εξαίρεση το Μαυροβούνι το οποίο αποσπάστηκε στα 1954.

Ο Δήμος της Σκύδρας προήλθε από εθελούσια αναγκαστική συνένωση έξι κοινοτήτων το 1989. Οι Κοινότητες αυτές ήταν οι Κοινότητες της Σκύδρας, Λιποχωρίου, Μαυροβουνίου, Νέας Ζωής, Ριζού και Σεβαστιανών. Το 1999, μετά την εφαρμογή του Ν. 2590/97 Ι. Καποδίστριας, ο Δήμος Σκύδρας αποτελούνταν από 11 Δημοτικά διαμερίσματα με 13 οικισμούς και είχε γύρω στις 16.660 εγγεγραμένο πληθυσμό, ενώ ο μόνιμος πληθυσμός είναι γύρω στις 15.654 (G94/Β/6-6-2002ΦΕΚ) σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Με το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011, οι δύο προϋπαρχόντες Καποδιστριακοί Δήμοι Σκύδρας και Μενηίδος, συνενώθηκαν και δημιουργήθηκε ο σημερινός Δήμος Σκύδρας. Η έκταση του δήμου είναι 239,525 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 20.188 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Ενώ η πυκνότητα πληθυσμού του 84,28 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Έδρα του Καλλικρατικού δήμου, ορίστηκε η ομώνυμη κωμόπολη, Σκύδρα.

Αποποιούμαι οποιαδήποτε μορφή ιδιοκτησίας και νόμιμη κατοχή πνευματικών δικαιωμάτων στην μουσική

#air3s #drone# #cinematik #greece #dji #skydra#pella#makedonia #aerialphotography #travel #foryou #foryoupage #travelphotography #travelvlog #drone #aerialphotography #travel # drone #foryou#hellas #highlights #viral #greece #dji #makedonia #cinematik ##dronefootage#aerial#skydra#
Рекомендации по теме