Nu vă place să fiți dezamăgiți? Vă place în schimb să vă distrați? Ce înseamnă asta?

preview_player
Показать описание
În ediția de azi a emisiunii PalaDAY, sociologul Mirel Palada vă arată cum înțelegerea limbii și a cuvintelor sale ne poate ajuta să pricepem mai bine societatea. Urmînd îndemnul lui Constantin Noica, Palada face analiza a două cuvinte semnificative pentru ce se întîmplă în România zilelor noastre. Concluzia nu e îmbucurătoare. Dar Palada îndulcește amăreala ei cu niște glume de final. Ghinion.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Sunt pt prima oară 'aici' şi-mi pare interesant ceea ce prezentați . Felicitări pt noul ce-l aduceți şi mulțumiri pt mai vechiul ascultat ieri! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace sufletul Tatălui Dumneavoastră!...

gabriellamehedin
Автор

Poate cu astfel de emisiuni mai trezește și romanul din somnul sau ! Respect pentru munca depusa

carmenduca
Автор

Amuzant. Asta m-a dus cu gîndul la una din puţinele discuţii pe care le-am avut cu dumneavoastră. Mai mult un monolg ... :) Ţin minte că m-am simţit aşa de mic şi nesemnificativ la finalul ei. Şi m-am simţit aşa doar de două ori în viaţă .M-am dus acasă şi am pus mîna pe DEX şi pe un dicţionar de neologisme încercînd să desluşesc sensul unor cuvinte din discuţia avută, să pot da un sens celor auzite. În timp ce descopeream sensul unor cuvinte noi şi noi sensuri pentru cuvinte pe care le credeam cunoscute, ultima a cam durut, mi-am dat seama, cu amărăciune, că pentru fiecare din noi sfera cunoaşterii depinde atît de mult de bogăţia în sensuri a bagajului lingvistic stăpînit. A fost o recunoaştere a unor limite dar şi o uşurare.

eduardioanungureanu
Автор

Distracție, petrecere, (Pe Trecere), la înmormântare.Pe vremuri, chiar și azi la înmormântare uni se distrează .

horeaprodan
Автор

Bunà seara, dezamàgit, acest cuvânt poate fi tradus prin "désabusé" "avoir perdu ses illusions", (pierdut iluziile sale) şi dupà cum vedem şi în francezà se poate aplica acestà analizà de doublà negație...oare nu este natura omului de a fi obtimist? " Ou des jeux et du pain" et la vie est passé...

taby
Автор

Buna ziua si va multumim pentru podcast. Nu stiu cum pot sa intru in dialog cu dumneavoastra, asa ca o sa scriu aici ce mi-a trecut prin cap ascultandu-va. Este un demers impulsiv, care degajeaza niste tensiuni acumulate. Pentru mine este, deci, cu siguranta benefic, desi sunt constient ca sansele sa cititi ce scriu pe aici se apropie de zero. Daca ma pun, in schimb, in locul dumneavoastra, nu cred ca este potrivit sa intri in dialog cu unul ca mine, asa ca, daca serviti, va invit sa o faceti cu sare si piper - i.e., nu luati prea in serios ce scriu pe aci.

Nu imi permit sa va dau sfaturi, dar, permite-ti-mi, va rog, in primul rand ca, intr-un spirit de impartasire, sa va invit sa luati in considereare posibilitatea de a face un canal de youtube separat. Dupa cum chiar dumneavoastra am impresia ca ati mentionat (zic "am impresia" pentru ca este posibil sa fi proiectat si nu sa fi auzit), fiecare limbaj induce un fel de a gandi (de unde si vorba "de atatea ori esti om cate limbi stii"). Cred ca aceasta constrangere, de a fi si mai singur, intr-un fel, in fata audientei, e parte din saltul pe care l-ati facut deja. Aceasta singuratate suplimentara cred ca a ajutat diversi oameni intru infrangerea unui trac cauzat de teama de esec. E chestie de smerenia plutasului care se trezeste in ocean. Youtube a fost mai demult pentru cei care exploreaza si impartasesc metode de folosire a tehnologiei, deci cred ca you're missing out on that experience daca nu va cufundati intr-ansa. Chestia asta poate v-ar permite sa va cautati audienta direct. De asemenea, mai multe canale sunt mai reziliente la cenzura decat unul singur. De asemenea, cred ca mai multe canale care se referentiaza reciproc tind sa creasca mai repede si mai mult decat unul singur si mare. De asemenea, cred cu putere ca o asociere care are in fundatie si un pic de independenta este o premisa pe care se poate construi mult mai sanatos. De asemena, daca va faceti un patreon separat diversificati un pic sursele de venit, ceea ce da si mai multa rezilienta.


Acum, sa revin la motivul care a declansat impulsul mea de a interveni. In limba franceza (pe care nu o cunosc foarte bine) la "dezamagit" se pare ca se zice "déçu". Daca te uiti in dictionar, afli ca intelesul e similar cu cel din romana (déçu = Qui a éprouvé une déception, qui a subi une situation inférieure à ses attentes.), deci are legatura cu niste asteptari neindeplinite. Daca urci in ierarhia etimologica, afli ca e participiul de la "décevoir", al carui inteles arhaic (ca si "deceive" in engleza), in mod amuzant, are un inteles exact opus termenului din romana, insemnand "a pacali". Pe de alta parte, daca mai urci un nivel etimologic, cica vine din latina, de la "decipere" (care pun un pariu pe care am sanse mari sa il pierd ca e radacina si pentru "decipher"), care, la randul lui, e o forma a lui "decipiō", care, mai departe vine de la dē- +‎ capiō. capiō inseamna a captura, a lua, a prinde, iar prefixul dē-, e folosit pentru a denota opusul radacinii prefixate. Pana la urma, deci, a fi dezamagit inseamna tot a te elibera.

Acuma, dincolo de placerea de a corecta o greseala, chiar si asumata prin constientizarea si recunoasterea lipsei justificate de interes in a investi timp si efort intr-o cercetare a carui rezultat ar fi doar posibilitatea de a pretinde un pic de pedanterie suplimentara, trebuie sa recunosc ca punctul dumneavoastra de vedere, asa cinic cum e, spune o poveste adevarata, desi incompleta (the devil is in the details, nu). Ne place sa fim mintiti, ne place sa ne mintim. Chestia asta nu trebuie vazuta neaparat tot timpul caustic, chiar daca uneori ajuta. Cred, pe de-o parte, ca ne-am sinucide toti daca nu am avea acest mecanism de aparare care permite oricarui om sa spuna despre sine ca este un om onest si sa continue sa incerce dupa un esec. Ai nevoie de anestezic in operatie ca sa nu mori de durere. Dar si anestezicul functioneaza pentru ca zace intr-ansul un pic de adevar. Astfel, cred, pe de cealalta parte, ca oamenii sunt fundamental buni. Am impresia ca in 1984-ul lui Orwell nenea care e personaj principal moare atunci cand intelege ca puterea este capacitatea de a face rau (cartea mai continua un pic dupa). Asta e o decizie. Si sa crezi ca oamenii sunt buni e un leap of faith si cred ca, pe termen lung, o sa iti fie mai bine (si tie si celor din jurul tau) daca te comporti ca si cum afirmatia asta ar fi adevarata, chiar daca, pe termen scurt, ti se va dovedi, de multe ori, contrariul. Sa crezi in ceva e magic. Sa ai un sens e o minune. Cred ca prosternarea este reactia normala in fata miracolului existentei. E bine sa poti sa fii mirat, sa zici UAU. Sa elimini sensul e o crima. De aia, in momentul in care distrugi ceva magic, special, fragil si idealist e uneori si pacat, nu doar sanatos. De aia doare dezamagirea. Pentru ca nu doar te-ai amagit, ci ai facut ceva magic, iar chestia aia s-a prabusit.

Si am si o intrebare. Eu nu prea inteleg total chestia cu consumul de produse simbolice. Adica imi place sa ma distrag. Uneori am nevoie de asta. Alteori e rau ca folosesc asta ca sa aman sau evit sa confrunt ceea ce ar trebui confruntat, deci e un fel de lasitate. Intrebarea e cum se deosebeste de un demers in care incerci sa te educi, ca, totusi, citind ce a scris altu' sau ascultand ce a zis altu' explorezi, nu? Care e criteriul prin care faceti dihotomia fata de educatie? Ascultare activa/pasiva? Intentia? Actiunile care urmeaza? Emotia? Starea?

Nu stiu de ce insist sa scriu eseuri in comentarii pe youtube. Cred ca altceva n-a fost.

bogdanbudescu
Автор

Un nasol și eu domnule Palada...Pe viitor...toate clipele trec...Daaa...in franceză? Mulțumim!

gigabresug
Автор

Din imn ni se trage!!!Acesta fiind inspirat dintr un bocet din, ,maramu,, Trezește române din somnul tău de atât Laszlo din Timișoara

ladislautoth
Автор

sondaje...sa stim si noi cum stam...sa ni se puna oglinda

radudiaconu
Автор

Tot respectul d-le Palada, nu știți cât de mult contează pentru mine să pot urmării ceva de calitate pe YouTube !Dar dați-mi voie să vă spun că Interpretarea semnificațiilor celor două cuvinte ( dezamăgit, distracție ) este subiectivă după părerea mea, chiar dacă urmează o logică etimologică, matematică perfectă !Dar cel mai tare mă deranjează faptul că atribuiți românilor ca o caracteristică aceste interpretări și nu cred că aveți dreptate !Limba română este foarte bogată în nuanțe și te poți “păcăli” sau “distra “!😀👍

florinflorian
Автор

Mai nou sinteti si prof de filologie?Ramineti pe dom. politic

anonimus
Автор

mai erau si bancurile cu pliznot sau pliznau, in Africa. mai misto al doilea banc

radius
Автор

Sociologic vorbind, cât credeti ca mai rezista oamenii din occident la sărăcirea lor artificială din cauza războiului?

decebalbocu
Автор

a bambili =a lua prin invaluire (verb care vine din....de unde vrea el)

auricamusat
Автор

Total gresit, dezamagit are sinonim pe deziluzie deci, tai dez si ai iluzie, care te duce cu gandul la a visa, a spera, deci este pozitiv in sensul ca suntem visatori, speram, deci atunci cand cineva ne dezamageste, inseamna ca ne taie iluzia, speranta si deci in concluzie suntem deziluzionati, dezamagiti …iti place unghiul din care privesc eu?😅Eu cred ca e mai aproape de realitate…imi place emisiunea asta cu sensul cuvintelor romanesti …draga Mirel se pare ca esti cam confuz😁..

simonavasilescu