Θεόφιλος / Η Ωραία Αδριάνα - Τhe painter Theophilos / Pretty Adriana

preview_player
Показать описание
Θεόφιλος ο Μυτιληναίος(1870-1934). Μυτιλήνη, Σμύρνη, Πήλιο. Εκεί άφησε τα χνάρια του ο λαϊκός ζωγράφος που, στην εποχή του ακαδημαϊσμού και της ξενομανίας, ζωντάνεψε καμβάδες, τοίχους και κεραμεικά με τα λαμπερά χρώματα της ελληνικής φύσης, με σκηνές της αγροτικής και αστικής καθημερινής ζωής, με γιορτές κι εθνικά κατορθώματα. Για λίγους παράδες, ή και για ένα πιάτο φαί...Μετά θάνατον σπουδαίος και διεθνώς, χάρη -κυρίως- στον εκδότη- κριτικό τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ. 14 δημιουργίες του εμφανίζονται εδώ, ολόκληρες ή αποσπάσματά τους.
Συλλογή "Ζωγραφιές απ' τον Θεόφιλο" (1974).12 τραγούδια σε μουσική Νότη Μαυρουδή και ποίηση Άκου Δασκαλόπουλου, εμπνευσμένη απ' τις ζωγραφιές του. Ερμηνεία: Αλεξάνδρα (Κυριακάκη), Γ. Μουφλουζέλης, Χ. Γαλανός. Επανέκδοση σε cd:1996. 1. H Ωραία Αδριάνα.
Η απόδοση στα αγγλικά είναι πειραματική και στοχεύει βασικά στην καλύτερη οικειοποίηση του τραγουδιού στο διεθνές κοινό του ΥΤ. Ευχαριστώ τον φίλο Γ.Α. για την καθοριστική του συμβολή σ' αυτό. Πάντως κρατήθηκε το μέτρο και η ομοιοκαταληξία, ώστε να ακολουθεί τη μουσική και στα αγγλικά...

Τheophilos (Hatzimihail). (1870-1934). Major folk greek painter, lived in Lesvos, Smyrne, Pilion. In his painting the naif meets the byzantine tradition and the bright greek sky covers heros peasants and dudes...
The LP "Pictures of Theophilos", an inspiration out of this painting, (1974, reed. 1996) is a wonderful work of the composer Notis Mavroudis and of the poet Akos Daskalopoulos. Beautiful Adriana is interpreted by Alexanrda.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Όλος ο δίσκος ένα όνειρο, ένα ποίημα, μια ζωγραφιά!!!!

Lefteris
Автор


σ΄ευχαριστώ κορίτσι μου να ζωγραφίζεις συνέχεια!

conniei
Автор

This is a very beautiful video.
Thanks for your translation of Beautiful Adriana

nujij
Автор

Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ήταν μείζων λαϊκός ζωγράφος της νεοελληνικής τέχνης.Κυρίαρχο στοιχείο του έργου του είναι η ελληνικότητά του και η εικονογράφηση της ελληνικής λαϊκής
παράδοσης και ιστορίας.
Θεωρείται πως γεννήθηκε το διάστημα 1867–1870 στην Βαρειά (προάστιο της Μυτιλήνης).Ο πατέρας του, Γαβριήλ Κεφαλάς, ήταν τσαγκάρης ενώ η μητέρα του, Πηνελόπη Χατζημιχαήλ, ήταν κόρη αγιογράφου.Σε νεαρή ηλικία επέδειξε μέτριες σχολικές επιδόσεις, αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ζωγραφική, πάνω στην οποία απέκτησε βασικές γνώσεις δίπλα στον παππού του.
Η ζωή του ήταν πολύ δύσκολη εξαιτίας του κόσμου που τον χλεύαζε, επειδή κυκλοφορούσε φορώντας την παραδοσιακή φουστανέλα.Σε ηλικία 18 ετών εγκατέλειψε το οικογενειακό του περιβάλλον και εργάστηκε ως θυροφύλακας στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης.Εκεί έμεινε για μερικά χρόνια, πριν εγκατασταθεί στον Βόλο, το 1897, αναζητώντας ευκαιριακές δουλειές και ζωγραφίζοντας σε σπίτια και μαγαζιά της περιοχής ενώ σήμερα σώζονται τοιχογραφίες που πραγματοποίησε εκεί.Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Πήλιο.Προστάτης του εκείνη την περίοδο, ήταν ο κτηματίας Γιάννης Κοντός, για λογαριασμό του οποίου, ο Θεόφιλος πραγματοποίησε αρκετά έργα.Η οικία Κοντού αποτελεί σήμερα το Μουσείο Θεόφιλου.Εκτός από την ζωγραφική του δραστηριότητα, ο Θεόφιλος συμμετείχε στην διοργάνωση λαϊκών θεατρ.παραστάσεων στις εθνικές γιορτές και την περίοδο της Αποκριάς, όπου κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, άλλοτε ντυμένος σαν Μεγαλέξανδρος, με τους μαθητές σε παράταξη μακεδονικής φάλαγγας, και άλλοτε σαν ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, με εξοπλισμό και κουστού­μια που έφτιαχνε ο ίδιος.
Στην Μυτιλήνη επέστρεψε το 1927.Παρά τις κοροϊδίες και τα πειράγματα του κόσμου, συνεχίζει να ζωγραφίζει, πραγματοποιώντας αρκετές τοιχογραφίες σε χωριά, έναντι ευτελούς αμοιβής, συνήθως για ένα πιάτο φαΊ και λίγο κρασί.Πολλά από τα έργα του αυτής της περιόδου έχουν χαθεί, είτε από φυσική φθορά είτε εξαιτίας καταστροφής τους από κατόχους τους.
Στην Μυτιλήνη, τον συνάντησε ο καταξιωμένος τεχνοκριτικός και εκδότης Στρατής Ελευθεριάδης (Tériade).Στον Ελευθεριάδη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η αναγνώριση της αξίας του έργου του Θεόφιλου αλλά και η διεθνής προβολή του, που ωστόσο σημειώθηκε μετά το θάνατό του.Με έξοδα του Ελευθεριάδη ανεγέρθηκε επίσης το 1964 το Μουσείο Θεοφίλου στην Βαρειά - Μυτιλήνης.Τα έργα του υπέγραφε συνήθως χρησιμοποιώντας το επώνυμο της μητέρας του, ενώ το μοναδικό έργο που φέρει το κατά κόσμον όνομά του, έχει υπογραφή «Έργο Θεόφιλου Γαβριήλ Κεφαλά» και είναι μια εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο σκευοφυλάκιο του Ι.Ν Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου.
Ο Θεόφιλος πέθανε παραμονές του Ευαγγελισμού τον Μάρτιο του 1934, από τροφική δηλητηρίαση.Ένα χρόνο αργότερα, έργα του εκτέθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου ως δείγματα της δουλειάς ενός γνησίου λαϊκού ζωγράφου.


theofilos
Автор

@mavrothalassa Σ' ευχαριστώ! Eκ των υστέρων είδα και το δικό σου...
΄Αρτια παρουσίαση των έργων και γλυκύτατος ο παραδοσιακός σκοπός...:)

obliqueS
Автор

Εξαιρετικό βίντεο, για ένα Αθάνατο τραγούδι... Κι αυτό ο Νότης Μαυρουδής το μελοποίησε?
Θεόφιλος, Μαυρουδής, Άκος Δασκαλόπουλος... αμέριστος θαυμασμός για μιά Ελλάδα λαμπερή μέσα στους αιώνες...

OCEANQUEEN
Автор

@worldcitizen08 'Οπως το λες! Πλούσια μέσα στην απλότητά τους...Αχ Αγγελική, η πατρίδα πουλήθηκε φτηνά!

obliqueS
Автор

@fotsleukada Φίλε σ' ευχαριστώ...να είσαι και να περνάς καλά! :)

obliqueS
Автор

@neomonastiri Nα που έπρεπε να κάνω κι εγώ ένα κλιπ για τον Θεόφιλο για να ανακαλύψω το δικό σου!!! (ας είναι καλά τα μηχανάκια του ΥΤ....! ) :)
Εξαιρετικό το τραγούδι που επέλεξες και συνδύασες πολύ εύστοχα και μάλιστα, ομολογώ, μου σύστησες...
Μπράβο σου!
Να είσαι καλά...

obliqueS
Автор

@doctormarkon δόκτωρ, χαίρομαι που περάσατε από δω και που σας άρεσε! :D Eχαριστώ!

obliqueS
Автор

@oblique0S
ειμαστε ολοι μια ομαδα ...ο ενας συμπληρωνει τον αλλο κι εκει κρυβεται η μαγεια ..
:)

NeomonastiriBlogspotGr
Автор

Καταπληκτικό, τί να σου πώ, έπαθα πλάκα. Χίλια μπράβο. Ένα μαγικό ταξίδι που ξεχειλίζει απο ευαισθησία. Αισθάνομαι ντροπή για τα δικά μου άτεχνα βίντεο. Μακάρι να παραδώσεις κανα σεμινάριο να το παρακολουθήσουμε. Και πάλι μπράβο.

able