1. İtalya-Etiyopya Savaşı: 1894-1896

preview_player
Показать описание
Siyasi birliğini oldukça geç sağlaması nedeniyle sömürgecilik yarışında geri kalan İtalya 19. Yüzyılın sonuna doğru bu açığını kapatmak üzere Etiyopya'yı kolonileştirmek istedi. Ancak Etiyopyalıların özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını savunmasıyla iki ülke arasında bir savaş çıktı. Tarihe Birinci İtalyan-Etiyopya (Habeş) Savaşı olarak geçen bu savaşla İtalya'nın sömürge rüyaları sona eren İtalya sadece Eritre'yle yetinmek zorunda kaldı.

#Afrika #Habeşistan #Sömürge

00:00 Savaşa Giden Yol
04:57 Tarafların Durumu
06:34 İlk Çatışmalar
07:47 Adwa Muharebesi
10:58 Sonuçlar ve Değerlendirme
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

böyle bir meydan muharebesini kazanmak elbette çok şerefli Afrika için

muhammedturkmen
Автор

Etiyopya Avrupalılar tarafından sömürgeleştirilememiş tek Afrika ülkesidir. Diğer Afrika ülkelerinin resmi dilleri İngilizce, Fransızca, Portekizce gibi Avrupa dilleri iken Etiyopya'da hiçbir Avrupa dili resmi dil değildir. Bu, Etiyopya için büyük gururdur. 🇪🇹🇪🇹 👏👏👏

kristinaherrera
Автор

eline sağlık kardeşim diğer tarih kanalları bilinen olayları anlatırken sen bilinmeyen cevherleri ortaya çıkarıyorsun böyle devam et seviliyor ve izleniyorsun :D

Aras-emnz
Автор

Saygı Değer Administer Şahsen Yapımınız Bilgi Yönünden Detaylı Ve Çarpıcı Ayriyeten Sizlerden Afrika Boer İngiliz Savaşlarınıda İnceleme Yayınını Hazırlamısınız ... Şimdiden Emeğinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Kaliteli Özgün Ve Farklılığını Artığı İçerikli Yayınların Devamını Canı Gönülden Dilerim...

mehmedgundogdu
Автор

Ellerine sağlık gerçekten güzel bir video olmuş, harita ve birimlerle desteklenen görseller anlatımı etkileyici kılıyor

gugauhuyar
Автор

Çok başarılı olmuş. 2 savaşı da bir an önce bekliyorum :)

xOkeanosL
Автор

Oreste Baratieri: Abi ben zaten bisikletle geldim.

Eline sağlık kral. Senden bu video yapmanı önceden istemiştim yaptın ve harika yaptın teşekkür ederim:)

MucizatTevarih
Автор

Emeklerinize sağlık, başarılarınızın devamını dilerim.

furkan
Автор

fransa almanlar tarafından ispanya sınırına kadar işgal edilmişken italyanlar fransızlara alplerde kaybettiler hatta 9 fransızın 5000 italyanı durdurduğu bir savaş bile yapıldı pont saint lois savaşı

corsaribeyrolles
Автор

Süper bir video olmuş dostum, bayıldım videoya, eline sağlık abi

egekzldag
Автор

8:40 Rasputin demeni bekledim:)
Video güzel olmuş bu arada eline sağlık.

manwe
Автор

Elinize sağlık, yine çok iyi bir video olmuş, videolarınızı büyük bir ilgi ve beğeniyle takip ediyorum. Etiyopya iç savaşı hakkında da bir video yapar mısınız?

kristinaherrera
Автор

2. Etiyopya-İtalya savaşı gelsin. <3

Empina
Автор

Hocam şu yeni konuya giriş başlıklarında araya daktilo sesi veya bir efekt koyarsanız çok daha güzel durur

Arda.
Автор

Dosta korku, düşmana güven veren italya

fatihsolmaz
Автор

İtalya Avusturya egemenliğindeyken, İtalyan burjuvazisi, bağımsızlıkla elde ettiği milli pazardan çok daha geniş bir alanda ticaret imkanına sahipti. Hemen hemen aynısı Macaristan için de söylenebilir. Bir Macar aristokrat "Avusturya diye bir şey olmasaydı, onu keşfetmek gerekecekti" demiştir. Oysa Almanya böyle bir sorun yaşamıyordu. İtalya ve Macaristan'a göre çok daha geniş ve nüfuslu bir ülkeydi ve bağımsızlıkla millileşen pazarından memnundu. İtalya içinse bağımsızlık, hammadde ve ihracat pazarlarına erişim sorununu da beraberinde getirdi. Sömürgecilik mücadelesine atılmasının temel nedeni buydu.

Sömürgecilik ve emperyalizm sanıldığı gibi hırs ve burnu büyüklükten kaynaklanmıyor. Bir endüstriyel sistem, özellikle kurulu olduğu ülkenin iç pazarının tüketebileceğinden daha yüksek kapasiteye sahipse, yakın dış pazarlara erişmek zorunda. Eğer erişim garanti altına alınmazsa yatırım da zayıf kalır, ülkeye sermaye çekmek de zorlaşır. Kalkınmanın kesintisiz devamı buna bağlıdır. Sanayileşen tüm ülkeler aynı sorunu yaşıyor. Nitekim Almanya da çok geçmeden yarışa katılacak, ama çok büyük bir günah işleyerek yapacak bunu. Hinterlandını dışarıda değil Avrupa'da kurmak gibi. Daha önce Fransızların denediği gibi. Bütün bu iç dinamik bizi nereye götürüyor? Avrupa'nın bir hapishaneden ibaret olduğu gerçeğine. Batıda Atlantik duvarı var, İngiltere kıtanın ne Kuzey ne de Güney Amerika'ya ne de Atlantik üzerinden gidilebilen bir başka yere açılmasına asla izin vermez. Bunun için herkesle defalarca savaştı. Britanya işgal edilemez (Iron Maiden; Demir Bakire, Adanın ünvanı budur) Bunu anlayan kontinental güç güneye baktığında Kuzey Afrika kıyısını görür. Yarım düzine kadar şehir, ve dar kıyı şeridinin altında uzanan insansız çöl. Aljer, Tripolis, Sirte, İskenderiye...hepsi bu. İtalyanlar için bile ancak başlangıç olabilir. Ama fazla zamanı olmayan, İngilizlerin bölücü baskısına karşın kıtayı geçici olarak birleştirmeyi başarmış hareketler buradan sonuç çıkaramazlar. Anadolu'yu katetmek ve oradan Ortadoğuya oradan Umman'a ve Okyanusa açılmak yüzyıllar sürecek belirsiz bir yol olduğuna göre geriye tek alternatif Urallara kadar uzanan, Mackinder'in Heartland dediği alan kalıyor. Kıta Avrupası bir bütün olarak hareket ettiğinde Manş kıyılarında biraz dolaşıp boyunun ölçüsünü aldıktan sonra mutlaka Rusya'nın kapısını çalacaktır. İşte beli orada kırılır ve yenilip süklüm püklüm eve geri döndüğünde, işini bitirmek için ittifakını hazırlamış İngilizleri karşısında bulur. Napolyon'a ve sonrasında Hitler'e de olan buydu. Bugün Ukrayna meselesinde ABD-İngiltere ittifakının AB'yi sürmeye çalıştığı cephe ve travmatik deneyimiyle Almanya'nın ayak diremesi böyle anlaşılmalı.

İtalyanlar Mussollini'ye kadar işi iyi idare ettiler. Ama faşizm, yeteneksiz, cahil, ayaktakımı kadroları getirdi. 1.Dünya Savaşı'ndaki İtalya dengeyi gerçekten etkileyen bir askeri güçtü. 2.Dünya Savaşı İtalyası ise bir şakaydı.

Eğer emperyalizme girişecekseniz, uzun vadeli planlama ve yatırım gerekiyor. Faşistler ise tıpkı diğer devrimciler gibi herşeyin bir insan yaşamı içinde olup bitmesini talep ediyorlar. Roma bir günde kurulmadı. Herkes altınızı oymaya çalışırken doludizgin genişlemek iyi bir fikir değil oysa. Sindire sindire yiyeceksiniz. Her seferinde bir lokma...çiğneyebileceğiniz kadar. O koca göbekli imparatorluklar böyle kuruluyor.

emrekoseoglu
Автор

Rif savaşı ve Battle Of Annual (ispanyol ağır yenilgisi) gelebilir bence

turkgucuylonce
Автор

Bir tarih bölümü mezunu olarak videonuzu çok beğendim.

Elinize emeğinize sağlık

omerberksrakaya
Автор

Abi dft tarih kanalı gibi kaliteli videolar yapıyorsun emeğine sağlık 1 milyon abone umuduyla 👍

mehmetsalih
Автор

Addis Ababa. Adaba değil. Güzel bir çalışma olmuş. Teşekkürler.

acigercek