Γιώργος Καραμπελιάς: Συμφέροντα πολεμούν τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα από τον... 18ο αιώνα

preview_player
Показать описание
Στη συνένετυξή μας (07-03-2023) ο συγγραφέας, εκδότης και ιστορικός ερευνητής κάνει μία αναδρομή στη διαχρονική υπονόμευση των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα από...καταβολής νέου ελληνικού κράτους.

Ο ρόλος των συμφερόντων ήδη από τα πρώιμα χρόνια του νεότευκτου κράτους υπήρξε καταλυτικός για την αποτροπή ανάπτυξης ολοκληρωμένου σιδηροδρομικού δικτύου καθώς οι καραβοκύρηδες της εποχής που συνέδεαν με τα πλοία τους τις διάφορες περιοχές της χώρας έβλεπαν το τραίνο ανταγωνιστικά.

Στην πρόσφατη περίοδο ανταγωνιστής του σιδηρόδρομου υπήρξε η ανάπτυξη του οδικού δικτύου και οι μεγάλες κατασκευαστικές για τον ίδιο λόγο με αποτέλεσμα η Ελλαδα να μείνει με λειψό και σχεδόν ανύπαρκτο σχέδιο σιδηροδρομικής διασύνδεσης.

Η αντίληψη αυτή είναι στρεβλή καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι αναγκαία συνθήκη ανάπτυξης και για προφανείς εμπορικούς λόγους και στο πλαίσιο ενός σοβαρού σχεδίου αποκέντρωσης, αλλά και από γεωπολιτική σκοπιά.

Και εντέλει ο σιδηρόδρομος είναι συμπληρωματικός των άλλων δικτύων λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά στον οικονομικό και εμπορικο τομέα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
PERSONAL INTERVIEW - REPRODUCTION IS NOT ALLOWED

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

μπραβο στον κο Καραμπελια βαθυστοχαστος τολμηρος και αληθινος

vivianvryt
Автор

Έτσι ακριβώς σκεφτήκαμε όλοι...θα μπορούσε να ήταν τα παιδιά μας, οι αγαπημένοι μας, ακόμα κι εμείς οι ίδιοι στο μοιραίο τρένο! Ελπίζουμε κάτι να αλλάξει...
ΥΓ. Ακούγοντας τις συνεντεύξεις των διασωθέντων νέων πίστεψα ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα, δεν χάσαμε όλες μας τις αξίες, έχει μείνει σπίθα κρυμμένη στις στάχτες!

nikolinaspourgitaki
Автор

Ένα μεγάλο μπράβο στον κύριο Καραμπελιά για το θάρρος της γνώμης του και ένα μεγάλο ευχαριστώ που ανοίγει το θέμα των εμποδίων που βάζουν οι εφοπλιστές στα έργα υποδομής της χώρας. Αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα. Δρόμοι, σιδηρόδρομοι, υποθαλάσσιες οδικές σήραγγες για να ενωθούν νησιά μεταξύ τους ή και με την ηπειρωτική Ελλάδα, δίκτυο μικρών αεροδιαδρόμων ή ελικοδρόμιων, υδροπλάνα.

Για το εάν είναι δύσκολο ή εύκολο να έχουμε σοβαρά έργα υποδομής ένα παράδειγμα. Τα Νησιά Φερόε. Στην μέση (σχεδόν) του Ατλαντικού Ωκεανού και δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Με υποθαλάσσιες οδικές σήραγγες συνδέονται όσα νησιά κατοικούνται. Ας αναλογιστούμε πόσο πιο εύκολα κατοικήσιμα θα ήταν κάποια νησιά που εποφθαλμιά η Τουρκία εάν μπορούσες να μετακινηθείς οδικώς από και προς αυτά. Μεγάλο θέμα με προεκτάσεις πολλές. Ακόμα και στην πολιτική των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι αγωγοί μειώνουν την χρήση των πλοίων.

koukiasnikolaos
Автор

Μπράβο κ. Καλαρρυτη. Πτωματοφαγα. Όπως τα λέτε. Επ ουδενί δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Ο εχθρός καραδοκα. Όλοι μαζί συντεταγμένοι και στα εσωτερικά και στα εξωτερικά θέματα. Προέχει η επιβίωση μας ως κράτος.

Stavroulatzachrista
Автор

Δε πιστεύω, να αλλάξει τίποτα δυστυχώς ...έτσι θα πάει ....Μόνο με κρεμάλες στο Συνταγμα θα αλλάξουν τα πράγματα ... Αλλιώς μη περιμένετε τίποτα .
Στα άλλα που είπε ο κ.Καραμπελιας συμφωνώ απόλυτα .

dobrichanos
Автор

Γειά σου Λάμπρο. Ευτυχώς έχουμε εσένα και ελάχιστους άλλους ( σε έχουμε σαν μόνιμο και κυριότερο, μαζί με τον Γιώργο Σαχίνη ) να ενημερωνόμαστε καθημερινά από τα βίντεο σου πολλές φορές με αλήθεια, ειλικρίνια, για το τι ακριβώς συμβαίνει. Σε ευχαριστούμε για άλλη μία φορά. Φυσικά ευχαριστούμε και όλους τους καλεσμένους σου, γιατί δεν είναι τυχαίοι... ίσα ίσα, κορυφαίοι!

kogkoko
Автор

Καιρός να αλλάξουν τα πάντα. Όλοι και όλα.

spirosmourikis
Автор

Αν ειναι δυνατον να πιστεψουμε οτι θα μιλαμε για πριν και μετα εποχη.ΟΧΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ

fofiv
Автор

Κε Καλλαριτη ήμουν διοικητικός υπάλληλος στον ΟΣΕ μέχρι τον Απρίλιο του 2011 όταν και έφυγα εθελοντικά με τις μετατάξεις του 2011. Μετατάξεις που υποτίθεται ότι θα συνέβαλαν στην εξυγίανση του Οργανισμού. Έχει δίκιο ο Κος Καράμπελας σε αυτά που ανέφερε, το κακό άρχισε βασικά την δεκαετία του 1990 με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Τι έγινε λοιπόν; Έσπασαν τον ΟΣΕ σε διάφορες εταιρείες, τον ιδιοτικοποθησαν και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα. Θυμάμαι όταν ξεκίνησε η κατασκευή της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου προβλεπόταν και η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής πάνω σε αυτήν με απώτερη κατάληξη την Ήπειρο. Αλλά, εν μια νυκτί βγήκε ο τότε Υπουργός (ο Λαλιώτης αν θυμάμαι καλά) και είπε ότι ΔΕΝ θα κατασκευαστεί σιδηροδρομική γραμμη!! Το περιμέναμε βέβαια γιατί γνωρίζαμε όλοι ποιοι δεν θέλουν σύγχρονο σιδηρόδρομο στην Ελλάδα. Και ποιοι είναι αυτοί; Μα πρώτοι και καλύτεροι οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, αυτοί έβαλαν το χεράκι τους και σταμάτησε το δίκτυο και της Πελοποννήσου. Έχουν και τα κοινώς κονέ ιδίως με την Ν.Δ. πασίγνωστο αυτό. Συνεχίστε έτσι.

ΚυριάκοςΤσουκαλας-μφ
Автор

Συμφωνώ απόλυτα με τον Κο. Καραμπελια. Εγώ θα πρόσθετα επί πλέον, ότι οι διαδικασίες είναι οι αιτίες που σχετίζονται απόλυτα με το πρόβλημα της νοοτροπίας και της σάπιας κουλτούρας που καλλιεργήθηκε, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια μετά την μεταπολίτευση.

aliverios
Автор

Μάλλον θα είναι τα ίδια συμφέροντα που θέλουν να βγάλουν το αέριο αλλά όχι το πετρέλαιο.

kastorasrider
Автор

Παιδιά ο ΟΣΕ είχε ΤΡΕΙΣ και όχι μόνο 1 άπειρο σταθμάρχη στη βάρδια. Οι 2 παλιοί θεώρησαν μαγκιά να φύγουν 1 νωρίτερα από το πόστο τους και ο επιθεωρητής αντί να τους ελέγχει πετούσε χαρταετό

dhmossedios
Автор

Το πολιτικό σύστημα είναι υπάλληλοι ξένων συμφερόντων. Πατρίδα, Ελλάδα, Ελληνισμός, Επανελληνισης, Αρχαία Γραμματεία, άγνωστες έννοιες για τους λάτρεις του Μαμμωνα.

gasgi
Автор

καλημέρα Λεβέντη Λάμπρο , Πραβο τερμάτιστετο αν όχι τώρα πότε ;είναι η σταγόνα

vasilisvergos
Автор

Πάλι θα το ρίξουμε στην ατομική ευθύνη...???Γιατί μιλήσατε με συγκεκριμένα παραδείγματα για την ατομική ευθύνη και δεν κανατε το ίδιο για την πολιτική ευθύνη, πάρα την περιγράψατε με γενικόλογα σχόλια...???Για ο, τι στραβό συμβαίνει σε αυτό το κράτος φταίει μόνο η ανευθυνότητα των πολιτών???Ποιος τους διορίζει αυτούς τους ανεύθυνους., ..??? Ποιος στηρίζεται στα ανεύθυνα " ψηφαλάκια"τους???Και ποιος του είπε του κ. Μητσοτάκη να πάρει όλο το κράτος πάνω του, όπως είπατε κ.Καραμπελια???...???
Και γιατί φταίει αυτή κυβέρνηση λιγότερο από όλες τις προηγούμενες???Εσείς το είπατε στα πεταχτά...

geodim
Автор

Δεν ειναι "οι δρομοι" κυριε Καραμπελια, να τα λεμε με το ονομα τους. Ειναι τα συμφεροντα των επαγγελματιών οδηγων. Κτελ, μεταφορικες και φορτηγατζιδες. Το 2002 εκανες μετακομιση σπιτιου Ξανθη-Κιλκις με 100 ευρω με το τραινο. Το 2009 δεν παρειχε πλεον αυτην την υπηρεσια ο ΟΣΕ και χρειαζοσουν ΚΙΦΑ το κοστος ηταν τουλαχιστον πενταπλασιο. Με φυσικα να θελει 2 ειδων ΚΙΦΑ, μια για εξω απο την πολη και μια μεσα στην πολη γιατι απαγορευεται το μεγαλο φορτηγο μεσα και χρειαζεται μικροτερο. Η εξαθλίωση του ΟΣΕ, οπως και η οικονομικη εξαθλιωση της χωρας, ξεκινησε απο τον Κ.Καραμανλη και την κυβερνηση του που ανελαβε το 2004.

CaptainMyron
Автор

Είναι ξεκάθαρο πως έχετε ξεχάσει το ανέκδοτο που λέει ότι στην χώρα αυτή πότε χάνεται το κουταλάκι πότε δεν βρίσκεται το σφυράκι. Η λέξη ασυνειδησια σας λέει κάτι; Μας προσδιορίζει.

vanastasi
Автор

Διαφωνώ με τα λεγόμενα του κ. Καραμπελιά στο πρώτο κομμάτι της συζήτησης.
Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε τους αυτοκινητοδρόμους με τους σιδηροδρόμους. Ο σιδηρόδρομος έχει τεράστιες απαιτήσεις σε σχέση με τον αυτοκινητόδρομο. Με πρώτο το ζήτημα της χάραξης.
Ο σιδηρόδρομος απαιτεί πολύ μικρές κλίσεις και πολύ λίγες μοίρες στις στροφές. Πρακτικά το τρένο πρέπει να κινείται σχεδόν «ευθεία». Αυτό επιφέρει τεράστιο κόστος κατασκευής.
Γι’ αυτό και έμπαινε διαρκώς σε δεύτερη μοίρα.

Ενδεικτικά η Εγνατία Οδός κόστισε περίπου 6 δις.
Αναφορικά με τη σιδηροδρομική Εγνατία, σήμερα δημοπρατείται το πιο εύκολο πεδινό τμήμα που αντιστοιχεί στο 30% μόνο του έργου με προϋπολογισμό 1, 7 δις.
Άρα το τελικό κόστος κατασκευής θα είναι πάνω από 2 δις για το 30% μόνο του έργου.
Σκεφτείτε πόσα χρήματα θα χρειαστούν για να περάσει ο σιδηρόδρομος από την Πίνδο!
Λογικά θα χρειαστεί μία ατελείωτη σήραγγα με αστρονομικό κόστος!

Για την Εγνατία Οδό απαιτήθηκαν 15 χρόνια κατασκευής.
Λέει με περισσή ευκολία ο κ. Καραμπελιάς ότι ταυτόχρονα με την οδική Εγνατία έπρεπε να κατασκευαστεί και η σιδηροδρομική.
Μα αν είχε γίνει αυτό που προτείνει, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα φαραωνικό έργο που ακόμα θα κατασκευαζόταν.
Ούτε τον αυτοκινητόδρομο δεν θα είχαμε.

Συν ότι πάνω στα 6 δις που χρειάστηκαν, έπρεπε να βρούμε άλλα 8-10 δις για το σιδηρόδρομο. Τη δεκαετία του 90 που ξεκίνησε η Εγνατία δεν υπήρχαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του σήμερα.

Καλά τα ευχολόγια, αλλά να είμαστε και λίγο ρεαλιστές. Για ένα διαρκώς χρεωκοπημένο κράτος σαν την Ελλάδα, θα ήταν αδύνατο να κατασκευάσει κάτι τέτοιο πριν τη δεκαετία του 90 και την έναρξη ροής ευρωπαϊκού χρήματος προς τη χώρα μας.
Από τη δεκαετία του 90 και έπειτα, όλο κατασκευάζουμε και όλο ελλείψεις υπάρχουν.
Τι να πρωτοφτιάξεις; Το κράτος μας είχε μηδενικές υποδομές.

mpazomenos
Автор

Εθνικό κόμμα Έλληνες λέγεται κύριε Καραμπελια. Καί όχι κόμμα Κασιδιάρη. Καί καλώς κάνει καί ανεβαίνει. Ελπίζω να μην έχετε αντίρρηση. Αν έχετε, θά συνιστούσα να διαβάσετε το καταστατικό του κόμματος. Καλή σας ημέρα. Με εκτίμηση

skipperthomas
Автор

Πολύ ωραία όλη η συζήτηση, αλλά επειδή εχει και πολιτική διάσταση τα τρία μεγάλα κόμματα και το ΚΚΕ δεν πρέπει να βρουν ούτε ψήφο αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία....

Athanasios_ser