Anadolu'nun Başkenti Sivas | Ceymax Official

preview_player
Показать описание
Sivas, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’inde yer alan şehridir. Şehrin 17 ilçesi vardır. Sivas (il merkezi), Akıncılar, Altınyayla, Divdiği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Gürün, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Sarkışla, Ulaş, Yıldızeli, Zara şehrin ilçeleridir.

Sivas Coğrafyası
Sivas ilinin yüzölçümü 6.001 km²’dir. Şehir, İç Anadolu’nun doğusunda yer alan, Anadolu’daki tarihi İpek Yolu güzergahlarının kesişme noktalarının birinde konumlanmıştır. Sivas aynı zamanda Kral Yolunun da geçtiği ilimizdir.

Sivas Nüfusu
Sivas’ın nüfusu 2021 yılı verilerine göre, bir önceki yıla nazaran 232 artarak 636.121 olmuştur.

Sivas Ekonomisi
Sivas ilinin ekonomisi genel olarak tarım ve sanayiye dayanır. Ardınan ise, ticaret, ulaştırma ve haberleşme sektörleri gelir. Sivas’ın tarım şehri olduğunu unutmamak gerekir. Buğday, arpa, çavdar, ay çekirdeği, patates ve şeker pancarı bölgede en çok üretilen ürünlerdir. Şehirde özellikle demir ve demirciliğe dayalı sanayi lokomotif sektör olarak ön plandadır. Türkiye’nin önemli enerji kaynaklarından bir olan Kangal Termik Santrali, Sivas’ta bulunur. Sivas’ta Türkiye’nin en büyük linyit işletmesi bulunur.

Sivas Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sivas şehri, Mezopotamya ve arasındaki kervanların geçtiği bölgede buluyor. Bu yüzden Selçuklu Hanedanı dönemi tücarlarının ziyaret ettiği bir merkezdi. Sivas, coğrafi konumu sebebiyle, Türkiye’de Konya’dan sonra çok Selçuklu eserlerini bulunduran şehirdir. Tarihi tanıklığı sebebiyle il sınırları içerisinde görülmeye değer birçok tarihi yapı bulunmaktadır.

Sivas ve Turizm
Sivas’ın önemli turizm noktalarından biri kaplıcalarıdır. Sivas yöresinde kaplıcalara Çermik denildiğini de belirtmemiz gerekir. Aynı zamanda, Sivas yöresinde çermik alanlarının yakınlarına çadır kurma geleneği de bulunmaktaydı. Şehir bulunan kaplıcalar, Sıcak Çermik, Soğuk Çermik,Ortaköy Çermiği ve Balıklı Çermik’dir.

Sıcak Çermik, Sivas-Yıldızeli yolu üstündedir. Kaplıcaya toplu taşıma araçları ile ulaşılabilir. Suyun sıcaklığı 45-50 derece arasındadır. Romatizma, solunum yolları, böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı hastalıklarının tedavisine iyi geldiği bilinir. Sıcak çermik, hem süreli hem de günübirlik konaklama imkanı sağlayabilmektedir. Sıcak Çermik’te Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı Rehabilatasyon Merkezi de bulunur.

Soğuk Çermik ise Merkez’de bulunur. İl merkezinden kaplıca alanına düzenli olarak toplu taşıma araçları sefer yapar. Suyunun sıcaklığı 28 derecedir. Kaplıca alanının yakınında Ahmed-i Turan türbesi vardır, türbe sürekli ziyaret edilebilmektedir. Kaplıca da konaklama tesisleri de bulunur fakat tercih edilen genellikle çadır kurmak oluyor. Kaplıca çevresinin ilginç topoğrafya ve bitki örtüsüyle de dikkat çeker.

Sivas doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla da yerli yabancı turistlerin ilgisini çeker. Dipsiz Göl, Hafik Gölü, Tödürge Gölü, Gökpınar Gölü ve Lota Gölü doğal oluşumlu ve dikkat çeken gölleridir. Bunun yanında Tekeli Dağı, Yıldız Dağı, Eğriçimen Yaylası, Karlıyurt Yaylası, Sızır Şelalesi şehrin diğer doğal güzelliklerinden sadece bazılarıdır.

Gökpınar Gölü, temiz ve duru suyuyla insanları kendine hayran bırakan cinstendir. Göl doğal güzellikleri, eşsiz manzarası ve alabalıklarıyla ünlüdür. Turkuaz ve mavi ile yeşilin her tonunu hediye eden göl, dünyaca ünlü bir doğa harikasıdır. Bu yüzden her yıl ziyaretçi toplar.

Sivas’ın uzun tarihi haliyle ona birçok tarihi yapıyı bulundurma imkanını sundu. En güzellerinden Divriği Ulu Camii, Divriği Ulu Camii ve Darü’ş Şifası ismiyle dünya sanat tarihinde yer alan eşsiz bir eserdir. Anadolu Selçuklu Devleti Mengücek Oğulları Beyliği döneminde, Mengücek Beyi Ahmet Şah tarafından yaptırılmıştır. Şifahane ise Ahmet Şah’ın eşi Melike Turan tarafından yaptırılmıştır. Yapı aynı zamanda UNESCO tarafından Dünya’nın 8. Harikası olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır.

Kongre Müzesi, Aşık Veysel Müzesi, Kaldırak Kalesi, Kadı Burhannedin Türbesi gibi türbeleri, Divriği Kalesi ve Kale Camisi, Doğanşar Kalesi ve sayılabilecek daha birçok tarihi eser ve yapı her yıl ziyaretçilerini Sivas’ta ağırlamaktadır.
Рекомендации по теме