Erkeklik Krizi. Erkeklerin Yaşadığı Sorunlar Neler? Jordan Peterson Neden İzleniyor? | Ateş Ölçer 18

preview_player
Показать описание
Ömer ve Yaşar bu bölümde önemli bir konuyu mercek altına alıyorlar: Erkeklik krizi.

ABD ve Avrupa'da yapılan birçok çalışma genç erkeklerini giderek daha az eğitim aldıklarını, daha az para kazandıklarını ve daha fazla mental hastalıkla baş ettiğini gösteriyor. Erkeklik krizine dair birçok çalışmanın odaklandığı noktaysa alkolizm, babasızlık, eğitim sistemi ve hazza kolay ulaşmak.

Öte yandan toplumsal cinsiyetler değerlerinin ve beklentilerinin; maddi koşullardan daha yavaş değişmesiyse büyük bir kimlik krizi yaratıyor. Birçok erkek amacını kaybetmiş durumda.

Ömer ve Yaşar bu verilerin üzerine bir dizi tartışmaya giriyor. Erkeklik krizi neden konuşulmuyor, Jordan Peterson gibi figürler neden dikkat çekiyor? Erkek olmak ve maskülenlik ne demek? Rol modellere ihtiyacımız var mı?

Ateş Ölçer'in 18. bölümü yayında.

Kaynakça:

Immanuel Tolstoyevski Erkeklik Krizi Podcasti - 3 bölüm

Kitap: Bitik Erkekler, Philiph Zimbardo

Kitap: The Boy Crisis, Warren Farrell

Yazı:

Why so many men resist talking about their mental health?

Zimbardo kitap incelemesi (İngilizce)

Size kahvenizi/çayınızı içerken de eşlik edebilir miyiz? Özel kupamız artık satışta! Şimdi bize kupamızı alarak da destek olabilirsiniz.

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:

Ya da aşağıdaki bağlantı üzerinden patronumuz olun.

Sosyal Medya:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

İlginiz için teşekkür ederiz arkadaşlar. Epey yorum, analiz ve eleştiri aldık. Kaynakçayı açıklamaya ekledik. İnceleyebilirsiniz.

Özellikle Fularsız Entellik'in 3 bölümlük Erkeklik Krizi podcasti giriş için iyi bir kaynak olacaktır. Ayrıca bu konuda en çok Zimbardo (Philiph) yazıp çiziyor. Onun Bitik Erkekler'i de iyi olacaktır. Bu konuda İngilizce'de çok yazılıp çiziliyor. Bazı İngilizce yazılar ve videolar da ekledik. Masculanity crisis ya da male identity crisis yazarsanız birçok önemli yazıya ulaşabilirsiniz. Teşekkürler.

mehmetyasaraltundag
Автор

Bir mağazada part time çalışıyordum. Ayrıldım. Orada asgari ücrete çalışan full time erkek mesai arkadaşlarıma hep üzülürdüm. Nasıl aile kuracak, bu parayla evlenmek istese evlenemez bile derdim. Kadın arkadaşlarıma ise başarılı gözüyle bakardım çünkü kendi paralarını kazanıyorlardı, az ya da çok. Tabiki "kadın çalışmaz, evlenir çocuk bakar" geleneksel düşüncesini yıkıp maddi gelir elde etmesi bunda büyük etken. Ancak bu sırada erkeğe karşı bakış açımızın farkında olmuyoruz. Hala onu, evi geçindirip karısına bakmak zorunda olan, "başarılı" işlerde çalışması gereken biri olarak görüp böyle beklentilere giriyoruz. Ben erkek mesai arkadaşlarımın hayat tarzını, ideallerini bile bilmeden onlara böyle bir misyon yüklemişim. Sizi izleyince kendimi sorguladım ve yanlışımı fark ettim. Hepimiz bakış açımızı değiştirmeliyiz. Teşekkürler ❤️

bushe
Автор

Bir sonraki videonun konusu da bence modernite olabilir naçizane fikrim. Gittikçe artan güzelliğe aşırı önem verme, mükemmeliyetçi duyguların tavan yapması, estetik vb. uygulamaların sıçraması sonucu insanın metalaşması da tartışılası bir konu bence

rhaegartargaryen
Автор

Linç yememek için 3 dk açıklama açıklama yapmak zorunda kalmak bile can sıkıcı.

Birde bir ekleme yapmak istiyorum sanıyorum ki 3 5 videonuz hariç hepsini izledim. Şuana kadar en az tatmin eden video buydu.

Bir erkek olarak gerçekten yaşadığım sorunların neredeyse hiç birine değinilmedi.

Pozitif ayrımcılık konusu başta olmak üzere mutlaka girilmesi gereken 3 4 konu vardı bana kalırsa.

Filmograf
Автор

"biz bir günde muhafazakar olmadık" Ömer

serkanylmaz
Автор

Kıyas yapmak istemezdim ama açıklarken doğal olarak kadınlarla karşılaştırma yapılmış, fakat erkek üzerindeki başarı baskısı sorunu konuşulurken kadının üzerindeki başarı baskısıyla kıyaslanamaz bence, erkeğin üzerinde başarı kadının üzerinde güzellik baskısı vardır, erkekler güçlü oldukça kadınlar güzel oldukça değer görür (genelleme yapıyorum), kadın çok başarılı olmasa ama güzel olsa erkek de çok yakışıklı olmasa ama başarılı olsa genelde sorun çıkmaz, bunun böyle olmasını seçmiyoruz, bunu tespit ediyoruz, eğer kişisel olarak bu prototip dışındaysanız erkek de olsanız kadın da olsanız varoluşsal krizler yaşarsınız ve karşı cinse öfkelenirsiniz, bunu değiştirmek için uğraşmaya değmez bence, dünya da böyle bir yer zaten çok da kafaya takmamak lazım, sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz 😄

irem
Автор

25 yaşında bi kadın olarak bahsettiğiniz bütün başarı beklentisini ve umut ışığı olma yükünü bi de üstüne 'kayırılma' avantajı olmadan yaşadım.. (erkek kardeşim yok ve ilk çocuğum, benden büyük bir erkek kardeşim olsaydı büyük olasılıkla bu tür bir sorumluluk onun sırtına yüklenecekti) ve evet hedeflerime genel hatlarıyla ulaştım ama artık yanımda taşıdığım bir psikolojik maliyeti oldu bana.

e.k.
Автор

2 gün önce kesfettigim her boslugumda dinlemekten keyif aldığım bir kanal oldunuz. Ağzınıza sağlık.

esatkose
Автор

Farklı açılardan bakıp doğru noktalara değinen muhteşem bir ekipsiniz. 49w❤🎉

iremaylinayktalp
Автор

Yeni keşfettim, sıra bağımsız izliyorum bütün videoları. Tebrik ediyorum, hepsi çok bilgilendirici ve izlemesi keyifli.
Bu video ise süre yüzünden olsa gerek çok yüzeysel kalmış. Dünyada ciddi olarak tartışılan bir konu. Özellikle sosyal medyanın cinsiyet rolleri üzerindeki etkisine pek değinmemişsiniz. Instagram ve onlyfans gibi platformların bu konudaki etkisi bence muazzam büyüklükte. Zor konulara değinmeye devam edin, harikasınız 👏

ulascingil
Автор

yaşar abimle düşüncelerimiz daha çok uyuşuyor gibi, güzel ve değerli bir sohbetti bir kadın olarak erkekleri daha da anlamaya çalışıyorum, teşekkürler ikinize de

emine
Автор

Bu videoya hayran kaldım. Ve bir konuda özellikle hak veriyorum ki, gençlerin kimlik krizi.. tutarsız ve yanlış anne-baba tutumları, yanlış çevre ve rol modeller beraberinde genç insanlarda müthiş bir dengesizlik ve kendini bulamama sorununa yol açıyor. Ve şu da var ki, ergenlik bitişinde kimlik/kişilik oturmaya başlayacakken bu kez de yine aynı sebeplerden ötürü potansiyelini çıkartamama ve kendi idealiyle gerçek benliğinin uyuşmama sorunu beliriyor. Gençler sorunlarının farkında, bilinç düzeyleri yükseliyor fakat arkalarında bunları anlayacak ve destek çıkacak bir aile ortamı, sosyal çevre veya eğitmen yok ne yazık ki…

busrahos
Автор

Sağlıklı aidiyet kuramamak sorunu burada etkili olabilir. Kim olduğumuzu tanımlamak için çaba sarf ederken bize üstün olduğumuzu hissetiren söylemler içinde kendimizi bulmaya zaafımız var. Sonuç olarak ‘alfa’ ‘sigma’ gibi etiketleri sahiplenen ve kendini böyle ifade eden bir kitle oluşmuş oluyor.
Bir diğer etken de videoda da bahsedilen kadın-erkek ilişkilerinin problemleri. Daha ortaokul, lise çağındaki çocukların ilişki yaşayabildiği bir dönemdeyiz yanı sıra yaşanan ilişkiler çok toz pembe gösteriliyor, sorunlarımızın çözümü birileriyle romantik ilişki kurmakmış gibi yansıtılıyor dolayısıyla insanlar için okul çağından itibaren amaçlar kendi sorunlarını çözmekten, hayalleri, hedefleri için uğraşmaktan çıkıp çokça karşılarına çıkan o ‘ideal’ insanı bulmak haline geliyor.
Hayatımızın merkezine aldığımız bu arayışı olabildiğince erken elde etmek istiyoruz çünkü okul çağındaki çocukların bile bunu bulabildiği bize gösteriliyor. Haliyle bulamadığımızda bir sorun olduğunu düşünmeye başlıyoruz. Bu sorunun kendimizde olduğunu kabullenemediğimizde de karşı cinsin seçimlerini aşağılamaya başlıyoruz, sadece o ‘ideal’ insanların sevilebileceğini düşünüyoruz. Zamanla bu durum öz saygımızı zedelemeye başlıyor, bu sefer hoşlandığımız kişilerle iletişimde daha da bocalıyoruz ve durum kısır döngüye giriyor. Bu çıkmazda insanların kendilerine bulabildikleri kalıplardan biri de toksik maskülanite olarak yerini alıyor diyebiliriz. Aynı durumun kadınlar çerçevesinde de yansımaları var ve kendisini erkeklerin sevdiği ideal kadın imajına uydurmaya çalışmak ya da erkekler duygusuzdur, sizi anlayamazlar, sorunlarınızı görmezler vb. söylemlerle gösteriyor.
Belki de dediğiniz gibi sınırlara girmeye çalışmayarak, popüler olanı kendi ihtiyacımız, isteğimiz zannedip de hazır değilken peşinden koşmayarak bu durumu çözebiliriz.

nehirguner
Автор

Ömerin ilk 10 saniyedi yüz ifadesi hayatımın kısa bir özeti gibi. Dikkatle izlenmeli ve değerlendirilmeli.

Nathanthebro
Автор

Ömer'in kitabın ortasından konuşması bu programı çok daha eğlenceli kılıyor👌

canylmaz
Автор

33:46 Ağzına sağlık.. Tam olarak bütün mesele bu bence..
Sürekli bir kavramsallaştırma, sürekli bir basmakalıp anlayış yaratıp ona göre geliştirilen bir beklenti... Artık rahat bırakın insanları... Erkeklik kadınlık meselesi çok cıvıklaşmaya başladı.. İsteyen istediği gibi olur.. Erkek ve kadın diye ayrılması bile saçma.. Renk skalası gibi bu, hiç kimseyi bir renge dönüşmeye zorlayamazsınız olmaz.. Yaşar’ın çelişkisi bir yandan baskıcı ve kendince toksik gördüğü bir kafa yapısını reddedip, benimki daha iyi der gibi önermesi.. Kimse bu kadar çerçeveye giremez, girmek zorunda da değildir..

Oguz-izbf
Автор

Ömer akademik gargarayı reel hayatla paramparça edişin mükemmel 😂

YunusAras
Автор

kesinlikle üzerine daha fazla konuşulması gereken bir konuymuş, teşekkürler

misubu
Автор

Yaşar bey, benim bir kısmını örnek aldığım derğerli insanlardan biridir. Ben onun bu görüşünde biraz olsun beni aydınlattığını düşünüyorum çünkü ben 16 yaşındayım karşı cinsle ikili ilişkilerim biraz kötü onlarla nerdeyse konuşmaya utanıyorum ve yanaklarıma kadar kızarıyorum. Bir insan karşı cinsten neden utanır bunun hakkında bir video çekeseniz daha iyi olur fakat bu vidyoda benim bazı sorularıma bir cevap olmuş ve beni aydınlatmıştı. Teşekkür ederim videolarınız devamını dileri...

keremesen
Автор

Yaşar ağabey videoda parmak bastığın noktaya kesinlikle katılıyorum, saygılar.

meteulgen