TAŞ'A HAYAT VEREN ARMAR'IN HİKAYESİ

preview_player
Показать описание
AHIR YAPACAKTI, SARAYA DÖNÜŞTÜRDÜ
Mezopotamya bölgesinin masal diyarı Mardin'in taşkenti ise Midyat ilçesidir.
Ezan ve çan seslerinin birbirine karıştığı daracık sokaklarında, muhteşem taş işçiliğinin en güzel örnekleri arasında dolaşırken taşın taş olmaktan gurur duyduğuna şahit olursunuz Midyat'ta.
Daracık sokakları yüzyılların tanığı olan bu mistik şehir, en başta tarihi olmak üzere, mimarisi, kültürel yapısı ve sosyal dokusu ile tam anlamıyla bir dünya kenti...
Öyle ki hepsi bir inci tanesi sanki ve dile gelmişler de anlatıyorlar bize Midyat’ın hikâyesini…
Öyle bir hikâye ki; ARMAR MADEN Yönetim Kurulu Başkanı ve sahibi Abdulvahap Arbağ'ın dilinden anlatmaya çalıştı TAŞ'ın o büyülü dünyasını. Öncelikle Mardin ve Midyat’ı gezerken evlerinin içinin, dışının, kapılarının, pencerelerinin, sütunlarının, kemerlerinin, taşın sırrına ermiş ustalar tarafından oya gibi işlenmiş olduğunu görürsünüz.
Taş ustaları geleneğe sıkı sıkıya sarılan Midyat’lı ustaların işçiliği ile evlerin yapımında kullanılan bu taş normal taştan farklı özellikler taşımaktadır. Kalker taşı ya da bir diğer adıyla katori olarak adlandırılan açık renkli sarımsı tarihi Midyat katori taşı, kolay kesilebilir olmasından dolayı rahat işlenebilir bir yapıya sahiptir. Evlere sıva malzemesi kullanılmaması dikkat çekici bir özelliğindir. Belirli zamanlarda ise taşları temizlemek için taş kırıntıları kum haline getirilerek duvarlar övülüyor.
Hiçbir evin gölgesinin diğer evin üzerine düşmediği Midyat taşı daracık sokaklar, öyle bir intizam üzerine kurulmuş ki, evler güneş ışınlarının aksi yönde durduklarından dolayı yazın kavurucu sıcağında gölgelikler oluşturmaktadır. Ayrıca, sıcak ve soğukta sertleşen taşlar, yazın serin kışın ise sıcak olmasına sebebiyet vermektedir. Süslemelere göz attığınızda ise en çok işlenen motiflerin başında karanfiller, burmalar, üzüm salkımları, laleler ve beyaz güvercinler göze çarpıyor.
Midyat evlerinin dışarıya açılan şahin bakışlı gözleri pencereler, iklim şartlarından dolayı küçük tutulsa da göz alıcı bir görünüm sergiliyor.
ARMAR MADEN’i anlatacak olursak; ARMAR MADEN, sektöründeki hizmetine 2010 yılında Mardin’in MİDYAT ilçesinde 20.000m2 çalışma sahası ile hizmete başlamıştır.
Firmada her türlü MARDİN yöresine ait Doğal taş işleri yapılır.
Savur ilçesine bağlı İçören mahallesinde bulunan taş ocağı ile MARDİN taşını bütün dünyaya tanıtıyorlar.
Firma mevcut teknik elemanları ile her türlü taş ihtiyacına hızlı bir şeklide cevap verecek kapasiteye sahip.
Müşteri memnuniyetini esas alan ARMAR MADENCİLİK 'in ana politikası; kaliteyi üretmek, kaliteyi yaygınlaştırmak ve kaliteyi yükselterek, müşteriye kaliteli hizmeti zamanında sunmaktır.
Kolay biçimlenen kalker taşı (Katori) Midyat evlerini oya gibi nakış nakış ince örnekleriyle süsler. Evlerin içi ve dışı desen desen bu süslemelerle bezelidir. Kapı, pencere çevreleri, sütunlar, kemerler taş işçiliğinin oya gibi ince örnekleri ile bezelidir.
Sözün özü; ARMAR MADEN, her noktası tarihten bir yaprak sunan, sanatla sarmaş dolaş olan, dostluk, kardeşlik ve barış konan Mardin’de ve ruh eşi Midyat’ta ayrıcalıklı firmalardan biri olmanın yanı sıra, tüm medeniyetlere ev sahipliği etmiş MİDYAT’da gezmek bir bambaşka duygudur…
Her şey ölçülü bir biçimde birbirine karışır; en başta ise şaşkınlık, hayranlık ve huzur…
Ve daha fazlası…
Tabi videomuzda da Ahır yapmak için başladığı ve Saray'a dönüştürdüğü yerin hikayesini de izleyebiliriniz.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Merhaba yerınız nerde patron benım inşatım var yaptırmak istiyorum

Yilmazmidyat
Автор

Hocam oraya gelsem mesleği öğrenmek için para istemem kabul görürmüyüz

turanterkesli