Κωνσταντίνος Δασκαλάκης - Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αποτυγχάνει | ΣΦΗΜΜΥ 12

preview_player
Показать описание
Το Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) είναι το μεγαλύτερο πανελλήνιο φοιτητικό συνέδριο που διεξάγεται από το 2007 ετησίως σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα. Απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές των τμημάτων Η.Μ.Μ.Υ. αλλά και σε οποιονδήποτε θέλει να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας, και να έρθει σε επαφή με τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας.

Το 12ο ΣΦΗΜΜΥ διοργανώθηκε από φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαδικτυακά το τριήμερο 23-25 Απριλίου 2021.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχει τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον διεθνή οργανισμό επιστήμης των υπολογιστών ACM, με το βραβείο Kalai από την διεθνή ένωση Θεωρίας Παιγνίων, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από την διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών SIAM, το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και με το κορυφαίο βραβείο Νεβανλίνα από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών.

Συμμετείχε στο session "AI & Data Analysis" με τίτλο ομιλίας 'Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αποτυγχάνει, και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;'

"Ενώ οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης πολλαπλασιάζονται ραγδαία, γίνεται ταυτόχρονα ολοένα και πιο φανερό ότι η χρήση της ενέχει πολλούς κινδύνους. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν έχουν την αξιοπιστία που αναμένεται από συστήματα που λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις. Δεν είναι προβλέψιμα σε καινούρια περιβάλλοντα, χρειάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων και υπολογιστή ισχύ για να αναπτυχθούν, και αναπαράγουν στερεότυπα μου εμπεριέχουν τα δεδομένα πάνω στα οποία εκπαιδεύονται. Θα μιλήσω για τους λόγους που η τεχνητή νοημοσύνη αποτυγχάνει, αναλύοντας τα θεμέλια της αυτόματης μάθησης, και φανερώνοντας πώς ιδέες από τα μαθηματικά και τις κοινωνικές επιστήμες μπορούν να δώσουν διεξόδους αντιμετώπισης των προκλήσεων που έχουν προκύψει."

Μπορείτε να βρείτε το ΣΦΗΜΜΥ σε:

#sfhmmy12 #keepingyouwired
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Συγχαρητήρια στους φοιτητές για το συνέδριο σας και στον κύριο καθηγητή για την παρουσία του σε αυτό.

Αν και όχι σχετικός απόλυτα με το αντικείμενό σας, θα ήθελα να σας δώσω την προσωπική μου εμπειρία, σαν μία πηγή ιδέας για το μέλλον, παρότι τυγχάνω μικρό-λογιστής ενός μικρό-μικρού λογιστικού γραφείου .

Συγνώμη, που θα καταχραστώ αρκετά τον χώρο σας... αν και δεν βλέπω να συνωστιζόμαστε στα σχόλια πολλοί .

Μέσα στους τελευταίους αιώνες.. κύρια εργασία ενός λογιστή, ήταν η καταχώρηση σε βιβλία των τιμολογίων .
'Οπως γνωρίζετε τα τιμολόγια παράγονται σε εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα,
με αποτέλεσμα η καθημερινή μας δουλειά να είναι, λαμβάνοντας ανά χείρας το κάθε τιμολόγιο, να δούμε ποια είναι η ημερομηνία έκδοσης του, ποιος είναι ο εκδότης, ποιος είναι ο λήπτης του τιμολογίου, ποιος ο ΑΦΜ του εκδότη, ποιο ΑΦΜ έχει ο παραλήπτης, Τι είδους είναι το τιμολόγιο, (αν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή τιμολόγιο πώλησης ) ποιος είναι ο αριθμός του συγκεκριμένου παραστατικού, όπως τον έχει δώσει ο εκδότης, ποια είναι η καθαρή αξία του τιμολογίου, ποιο είναι το ΦΠΑ του τιμολογίου, ποιο είναι το σύνολο του τιμολογίου.

Και τα περισσότερα από αυτά να πληκτρολογηθούν σε ένα πρόγραμμα ERP, ώστε να γίνει η καταχώρηση στα βιβλία .
Δουλειά που αν την κάνεις συγκεντρωμένα, μετά από οκτώ ώρες, ψάχνεις να βρεις την πόρτα να φύγεις….. και δεν τη βρίσκεις.
Άσε και τα ανθρώπινα λάθη που -Εννοείται ---θα έχεις κάνει .

Πριν δύο-τρία χρόνια ήρθε η τεχνητή νοημοσύνη και μας είπε :
Σταματήστε να βγάζετε τα μάτια σας με τα τιμολόγια ….πάρτε ένα scanner, σκανάρετε τα τιμολόγια, στείλτε τα στον πάροχο του erp σας, αυτός θα τα στείλει στη Microsoft azure, και η Microsoft azure, θα σας γυρίσει πίσω μία λίστα, έτοιμη για καταχώρηση στα βιβλία, με ημερομηνίες, αριθμούς τιμολογίων, σωστούς προμηθευτές & πελάτες, σωστές αξίες, , κλπ κατά 95% , ακόμα και σε χειρόγραφα τιμολόγια .

Οπότε και τελικά, ρίχνοντας μία ματιά στο αν μου αρέσει όπως ήρθε το τιμολόγιο, στη λίστα, πατάω ένα κουμπί, και το τιμολόγιο καταχωρείται στα βιβλία της εταιρείας .

Όλο αυτό βέβαια έχει και ένα κόστος , για να έχετε μία ιδέα, είναι περίπου 0, 08 ευρώ ανά τιμολόγιο.
Και επίσης, ψυχολογικό κόστος, γιατί οι δύο στους τρεις βοηθοί λογιστή, που έκαναν την πληκτρολόγηση... θα έπρεπε να απολυθούν, ως μη έχοντες πλέον αντικείμενο .


ευχαριστώ για την φιλοξενία .

nisang