Strunguri, utilaje și calculatoare pentru elevi

preview_player
Показать описание
Elevii de la Școala Profesională din Rîșcani vor studia în condiții moderne prin folosirea utilajelor și tehnologiilor de ultimă generație. Grație proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, sălile pentru cele șapte specialități au fost dotate cu computere, video-recordere, smart TV-uri, mese pentru tâmplărie, un strung, echipamente pentru sudură și mașini de cusut.  

„Mașinile dotate sunt foarte ușoare, rapide, se coase foarte calitativ. Aici coasem pantaloni, fuste, rochii”, susține Valeria Rusu.

Renad Creciun a ales să însușească tâmplaria pentru că-și dorește un viitor acasă.

„Aparatele de șlefuit ne ușurează munca. Nu trebuie să lucrăm cu mâna și multe alte lucruri care ne ușurează munca. Facem diferite obiecte, cum ar fi uși, scuane și multe altele.”

„Am ales această profesie pentru că este bine plătită. Echipamentul pe care l-am primit ne ajută foarte mult la muncă, mai ales la tehnica practică și ne va ajuta și la examene”, declară elevii.

De 30 de ani, Veronica Țîbuleac îi învață pe elevi să stăpânească sudura. Femeia susține că a îmbrățișat cea mai frumoasă profesie din lume.

„N-am vrut să plec niciodată peste hotare, nici soțul și nici eu. Mie îmi place, îmi place să vin să văd elevii, mă încarc cu energie, câteodată o pierd până la zero, câteodată mă încarc suta de procente”, zice Veronica Țîbuleac.

Proiectul „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, a fost implementat  cu sprijinul Guvernului Germaniei. Valoarea proiectului este de 50 de mii de euro.

„Am primit o semănătoare în sumă de 360 de mii de lei, meseria operator, suport tehnic la calculatoare am primit instrumente și teste electrice pentru detectarea greșalelor. Am primit 10 calculatoare noi de ultimă generație care sunt destul de benefice pentru instruirea operatorilor”, menționează Mircea Cherdivara.

„Echipamentele noi procurate, dar și în continuare dezvoltate, vor permite inclusiv deschiderea de noi specialități, ajustarea la necesități, inclusiv prin sistemul de vouchere, școlile vor încerca să răspundă solicitărilor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, astfel încât să acoperim acele necesități și acele carențe care sunt în competența de domeniu, de ci este un pas extrem de important pentru această regiune”, menționează Galina Rusu, Secretară de Stat MEC.

La Școala Profesională din Rîșcani își fac studiile peste 300 de elevi la specialități ca operator, electrician, croitor, tractorist, mecanic auto, tâmplar și electrogazosudor.

*********************************************

💖Pentru a susține canalul:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Da am studiat aici la spp or.riscani anii 2001 2003...de atunci multe sau schimbat la scoala, si profesori multi nu mai activeaza la scoala care erau pe timpul cind studiam. Timpul trece amintirile din acea vreme

veaceslavveaceslav