BALIK ÇİFTLİĞİ(Alabalık Yumurta Sağımı)

preview_player
Показать описание
Balık çiftliği kırmızı benek alabalık yumurta sağım
ALABALIK YUMURTA DÖLLEMESİ

ALABALIKLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Ülkemizde alabalıklar porsiyonluk tabir edilen 3-4 tanesi 1 kg çeken ortalama 200-300 gr. ağırlıkta iken pazarlanmaktadır.. Gökkuşağı alabalıkları bu ağırlığa 10-12 ayda ulaştırılabilmektedir. Son yıllarda Karadeniz de besiye alınmış ve 1 kg dolayındaki balıklarında pazarlar da yer aldığı gözlenmektedir. Bir kg ağırlığındaki bir dişi alabalık 1600-2000 adet yumurta verebilir. Alabalık yumurtaları 4-5 mm. çapındadır. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalıklarının yumurtalarından yavru çıkışı 14-15 derece su sıcaklığında 21 gün sürer. Su daha soğuk ise bu süre bir miktar uzar. örneğin su 12 derece ise 26 gün, 10 derece ise 30 günde yavru çıkışı tamamlanır. Bazı yayınlarda yumurtalardan yavru çıkışı derece/gün olarak belirtilir. Bu yöntem ile işletmemizde kaç günde yumurtadan yavru çıkacağını basitçe hesaplayabiliriz, örneğin, Gökkuşağı alabalıklarında 300 derece gün, kahverengi alabalıklarda ise 400-450 derece gündür. Diyelim ki Gökkuşağı alabalığı yetiştirilen işletmemizde kuluçkalarda kullanılacak suyun sıcaklığı 14°C dir. Bu zaman 300/14=21-22 günde yavruların yumurtadan çıkacakları hesaplanır.

Erkek alabalıklardan sağımla alınan üreme hücreleri topluluğuna süt tabir edilir. Bu sütün 1 cm3 ünde milyonlarca erkek üreme hücresi olan spermatozoid bulunur. Bir erkek balıktan bir mevsimde 1 kaç kez süt alınabilir. Bu nedenle bir işletmede dişi balık sayısının 1/3 ü oranında erkek balık bulundurmak yeterli olabilir. Normal besi koşullarında bir erkekten iki haftada bir süt alımı mümkündür.
Yumurtlama zamanında dişi alabalıkta karın şişkin, anüs kızarık, yuvarlakça ve dışa doğru çıkıktır. Erkek balıkta ise karın düz yapıdadır. Erkek balığın karnına yandan hafifçe basılınca beyaz renkli süt çıktığı görülür. Erkeğin rengi üreme zamanında parlaklaşır ve kızıllaşır. Yaşlı erkeklerde ağız ucu üste doğru kıvrıklaşır. Bir işletmede 1.000.000 adet yumurta üretimi için 750 kg. damızlık balık bulundurmak yeterlidir.

Yumurta ve yavru üretimi
Yumurta sağımından 1-2 ay önce yemleme azaltılır. Yumurtlama dönemi yaklaştıkça balıkların suyun geldiği yerde toplanma eğilimleri artar. Bu dönemde yemlemenin kesilmesi gerekir veya verilen yem miktarı azaltılır. Ayrıca erkek dişi ayırımı yapılarak özel olarak hazırlanmış ve temizlenmiş havuzlara konulur. Verimli bir yumurta alımı için, bir yıl önceden başlayan yemlemenin kalite ve miktar bakımından en yüksek düzeyde tutulması çok yararlı olacaktır.
Doğal yem yiyen balıklarda yumurta rengi pembe kırmızı, yapay yemle büyütülen balıklardan elde edilen yumurtaların rengi ise soluk beyaz veya az sarımsı olur. Fakat her iki renk yumurtadan da başarılı şekilde yavru üretilebilir.

Damızlık balıkların beslenmesi devamlı olmalıdır. Kesik kesik beslenen ve düzenli gelişme kazandırılmayan balıklardan iyi bir damızlık özelliği beklenemez.
Damızlıkta kullanılacak dişi balıkların 3-4 yaşında olması en uygunudur. Fakat, iyi beslenmiş iki yaşlı balıklardan da başarı ile yumurta elde edilebilir. Erkek balıkların ise 2-4 yaş arasında olması istenir. Fakat, gerek erkek, gerekse dişilerde 350 gr.'ı geçen balıklardan da damızlık olarak yararlanılabilir. 6-7 yaşını geçen balıklar ise damızlıktan çıkarılmalıdır. Çünkü bu balıklarda kısırlık artar ve yumurtalarda döl tutma oranı yarı yarıya azalabilir. Balığın ağırlığı arttıkça yumurta büyüklüğü ve elde edilecek yumurta sayısı da artar.

Üreme Zamanı
Alabalık türlerine göre değişebilir. Gökkuşağı alabalıklarında genel olarak Ocak, Mart aylan arasıdır. Fakat fertlere ve hatlara görede fark edebilir, örneğin Japonya da seçim ve seleksiyon yolu ile Ekim-Kasım aylarında yumurta veren gökkuşağı alabalık hatları geliştirilmiştir. Seleksiyon bilindiği gibi yeni generasyonu meydana getirecek bireylerin seçimi işlemidir ve bunun sonucu gelecek generasyonda ortaya çıkacaktır.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Bu nasıl bir ortam bu nasıl bir merhametsizlik yiyecek bile olsan böyle mi davranılır can o ya

zeynepbagatar
Автор

Arkadaşlar işi bilmeden konuşmayın yok nazik ol yok merhametli ol yok işkence yapıyon iş normalde de böyle yapılıyo balıkta doğal olarak çırpınıyo ve yere düsüyo yani adamın suçu yok adam işini yapıyo

hacitokatlayan
Автор

Vicdansızlık balıklar resmen acı çekiyor. Bunların hesabını Allah'a verirsiniz. Balık düşüyor taşa vuruluyor sert davranılıyor.
Onu da Allah yaratmış eziyet edin diye değil

ypkblml
Автор

Elinize sağlık gerçekten çok güzel olmuş Amin ben bir çift kalabalık alıp havuza bıraksam su bir uçtan dolup diğer uçtan boş olarak bahçe yakıyor orada alabalık kendiliğinden yetişir mi benim de sağıma filan yapmam gerekir mi

suheyltalhaozkan
Автор

Sevgili kardeşim ben senin vidoyu izledim senden bir işteyim var ben Giresun Alucra ilçesinde bir köyde yim bende sizgini yavru yetiştiriciliği yapmak istiyorum köyüm orman köyü köyde irmakda var emekliyim ban ne tavsiye edersiniz

hasansaryar
Автор

Arkadaşlar caz yapmayın o adam onu sağmasa o yumurtalar diğer balıklar tarafından yenilecek ve adam işini yapıyo

sametyurt
Автор

baya farklı, anne balık yumurtaları nasıl oluşturuyor öyle kendinden, aynı şekilde erkek balığı sıktığın zaman sprem nasıl direk orada? :D erkek balık neden spremini salıyor, dişi balık neye göre yumurtluyor

safakguler
Автор

Yumurtaları nereye koyuyorsunuz ve hangi ayda uyguluyorsunuz

kamilcam
Автор

Profil fotoğrafındaki yer neresi acaba

mertcaglargunes
Автор

senin yaptığın sağıma tövbe tövbe ulan böyle sağımmı olur işi bilenleri bi izle öğren

kahramanyldzOfficial
Автор

1:04 abi az merhametli ol balık kafa üstü çakıldı ya

hayvanlarailemi
Автор

yaptığınız işlem hayvan refahı gözetmiyor normal şartlarda bu işlemin anestezi altında yapılması gerekir

zumrutar
Автор

Abi en azından bakliklara karşı biraz merhametli ol onlarda can sen sana öyle yapılmasını istermiydin istemezdin lütfen biraz nazik olun

yagmur
Автор

Yavru satış vami varsa fiyat nedir 1000 adet alsak

eldarkemaloglu
Автор

iyi bi süzek alamadınmı bu ne biçim çalışma

hasanhuseyinture
Автор

Alabalık yumurtası lazım elinizde var mi

kadirkoc
Автор

Bunlar doğal hayatta yumuryladiktan sonra öluyilar mi burda olmuyorlar mi

yasaryalcnkaya
Автор

Yumurta bittikten sonra gelen beyaz sıvı ne işe yarıyor

tunayucel
Автор

Çok amatör ve bilgisizlikle yapıyorsunuz... Tarım bakanlığının derhal orayı hiç açılmamak üzere kapatması lazım... Bunun için elimden geleni yapacağıma emin olun

eylulaksoy
Автор

Hocam bi şey sorcam bu balığın erkeğı dişisinı nasıl anlıyoruz biraz bahsedermisiniz

ahmetgeyik