Samuraylar: Efsanevi Japon Savaşçılar

preview_player
Показать описание
Kadim Japon kültürünün dünya çapında tanınan en önemli ögelerinden birisi kuşkusuz samuraylar ve samuray kültürüdür. Samuraylar her ne kadar “savaşçı” özellikleri göz önünde bulundurularak birçok film ve kitaba konu olsa da genellikle Japon kültüründeki önemi ve yeri dünya kamuoyu nezdinde geri planda kalmıştır.
Wolfgang Schwentker’in kaleme aldığı bu kitapta, samuray sınıfının bin yıllık bir dönemde doğuşu, yükselişi ve çöküşü ele alınmaktadır. Japonya’nın toplumsal ve kültürel aynasında, bu efsanevi savaşçı sınıfın belli aralıklarla birçok dönüm noktasının bulunduğu tarihi, ortaya çıkışından 1868’de Meiji Restorasyonu ile beraber toplumsal bir sınıf olarak resmen kaldırılmasına kadar uzanmaktadır. Samurayların verdikleri varoluş mücadelesi ve Japon siyasi hayatında zaman zaman yükselmeleriyle arka plana itilmeleri arasındaki sürekli gerilim ve değişim hâli, tarihi gerçekler ışığında, tüm ayrıntılarıyla okuyucunun dikkatine sunuluyor.
Wolfgang Schwentker, Samuraylar

Hafif Tarih serisi nedir? Tek bir kitap üzerinden tarihin bir dönemine yolculuk ettiğimiz yayınlardır. Hafif bilgiler içerir, zihni yormaz, dinlerken öğretir ve zihninizi dinlendirir.
Hafif Tarih serisinin diğer videoları için tıklayınız.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

iş bankası hasan ali yücel klasiklerinden hagakure saklı yapraklar kitabı da samuray günlüğü gibi ilgilisine tavsiye ederim. samuray etiğini, kültürünü, hayata bakışını yakalayabilirsiniz kitapta

mr.stranger
Автор

47 Ronin samuraylara dair en sevdiğim hikayelerden biri. Filmde fantastik ögeler karıştırıp, fikrimce hikayeden çok saptılar.
Bence hikaye olduğu gibi bile anlatılsaydı zaten çok çarpıcıydı.
İmparator Aso Bölgesi'ni ziyaret edecektir, bölgenin beyini(Asano) karşılama protokolü konusunda eğitmesi için
meclis üyelerinden biri olan Kira'yı Aso Bölgesi'ne yollar. Anlatılanlara göre Kira yozlaşmış, rüşvet yiyen biridir
ve vereceği eğitime karşı Asano'dan ona para vermesini ister. İsteği kabul edilmeyince Asano'yu herkesin içinde
aşağılamaya başlar, onu görgüsüz ve cahil olmakla suçlar. Bu aşağılamalara dayanamayan Asano, Kira'yı öldürme niyetiyle kılıcını
çeker ve işte bu onun sonu olur. Asano emrindeki samuraylar ise hemen intikam almazlar. Çünkü aslında onların intikam
alması beklenmektedir ve takip altındadırlar. Onlar da iki yıl boyunca herkes kendi hayatına devam etmiş gibi rol yapar.
Kimi güya çiftçi olmuştur, kimi hayvancı, hatta kimi de ayyaş taklidi yapar. İki yılın sonunda bir gece Kira'nın evini basarlar,
onu öldürdükten sonra da teslim olurlar. Kira'nın aslında hep ya bir gün intikam için gelirlerse diye korku içinde yaşadığı söylenir.
47 Ronin ve beyleri Asano'nun mezarları hala Tokyo'da, bu hikayede mezarları başında detaylıca yazıyordu ve koronaya kadar hem yerli hem yabancı bir sürü turist alıyordu.
Hala birçok Japon onların ruhuna dua etmeye gidiyor.İnanılmaz.

selintokyo
Автор

Kayıdı alırken veyahut canlı yayını açtığı ilk 10 saniyede tam olarak üniversite hocalrındaki o donuk ifade çok hoş 😅

sefaizguden
Автор

25.09 Aynı zamanda yabancı kaynaklarda "Divine Wind" olarak geçiyor. Kubilayın gemilerinin nasıl yok olduğu bulunamamış bile. Ayrıca Japon'ların meiji restorasyonu sayesinde bjr anda yükselişi Türk yükselişi ile çok benzeşiyor fikrimce.

mehmetkuradac
Автор

Çok merak ettiğim bir konuydu çok teşekkür ederim Ceren abla. Emeğine, ağzına sağlık.

can
Автор

2 kere doğru okudum mu diye baktım video adına ve BAYIILLLDIIIM....

Mirlivaa
Автор

Ben samuraylarin ilerleme karşıtı pek değildi diye hatırlıyorum. Çünkü menji restorasyonu diye hatırladığım japon batilasma sürecinde samuraylar dogrudan hedef alındıklarını hatırlıyorum. Bundan dolayı samuraylik kültü değişerek yakuza örgütüne donustuklerini hatırlıyorum. Bu yuzden samuraylar yeniliklere karşı bir tutum olsa bile menji nin onlara hedef almasındandir. Günümüzde bile hala samuray kültü toplumda yasatilmaya çalışıyor.

tolgatore
Автор

bundan sonra yukio mişima kitaplarına da baksak güzel olabilir. O da samuray değerlerinden gelen biriydi

duygugencaslan
Автор

Miyamoto Musashi beş çember kitabını tavsiye ederim bu konular hakkında tarihteki il samurayın felsefeleri

jackalcarlos
Автор

1 saatim trafikte geçiyor akşamları orada dinledim samurayları da. Arabanın camından önüme kıranlara şılang diye kılıcımla daldıgımı hayal ettim. Güzel bir videoydu ❤️

milorday
Автор

Güzel bir video ve konu teşekkür ediyorum ben iki defa japonyaya gitme şansım oldu imkanı olan herkes orayı mutlaka görmeli büyüleyici bir ülke.üç büyük shougunluk geçmiş 1kamakura 2ashikaga 3 tokugawa shougunluğu.samurayların katı kuralları vardı savaş hariç kişisel düellolar bir kaç dakikada biter, geleneksel törenin en can alıcı olanı hagakure isimli kitapta kuralı açıklar kapa gözlerini atıl önündeki ölüm denen mutluluk beldesine.gidebilecek olanlara tavsiyem fuji dağı, nara ve kyoto şehri, tochigi deki nikko ulusal parkı mutlak gezmelerini tavsiye ederim saygılarımla

aydingunay
Автор

valla fanatiklik hiç adetim değildir ama videoyu açar açmaz beğene basıyorum. nasılsa güzel :)

melihince
Автор

21:37 inegölü mesela bı şeyh feth ediyor veya kalenderilere bakın

umutturgut
Автор

Çok hoş bir videoydu. Kitap önerisi içinde teşekkürler.

LYGAN
Автор

Çok güzel bir video olmuş her şey için teşekkürler Ceren abla :)

joake
Автор

10:45 de zil çaldı evin zili zannettim yeminle

leonardoturco
Автор

22:44 Moğol istihbaratçılarını deniz havası çarpmış zaar. 🤣

yunuscakit
Автор

Dororo animesinde halkın aslında samurayları hiç sevmediğini işliyorlar. Çünkü sürekli daimyolar arası savaş çıkarıyorlarmış ve halk hep perişan oluyormuş

umayame
Автор

ninja tarihi ile alakalı bir video çeker misiniz?

Автор

1962 yapımı Harakiri filmini izlemenizi öneririm. Samuray onuru üzerine muazzam bir filmdir.

sabrigulseven