Beleggen voor BELGEN: pensioensparen, vastgoed, aandelen, obligaties, fondsen, ETF / Trackers

preview_player
Показать описание
Ik ben geen financieel adviseur dus doe vooral je eigen research! :)

Ik ga op minder dan 20 minuten uitleggen hoe je als Belg het gemakkelijkste geld kunt investeren en we gaan het samen eens doen.
Begin vandaag met geld investeren en niet uitstellen.
Waarom niet gewoon veel geld sparen? Is dat niet goed genoeg?
Er is een heel groot probleem met geld, en dat is inflatie. Geld wordt elk jaar ongeveer 2% minder waard, en dat is by design. Dat wilt zeggen heel ons leven heel spaarzaam zijn, en veel geld sparen op onze bankrekening, het domste is dat je kunt doen. Je kunt geld opzij houden voor een noodgeval, of te sparen voor een wereldreis of een trouw, maar het is heel gevaarlijk om geld te sparen voor te sparen. Elk decennium groeit de wereldeconomie, en elk jaar is geld minder waard, dat is een vaste regel.

Tot nu toe is de economie altijd al terug gestegen na elke crisis. De mensen die geld verliezen zijn mensen die hun dom geld beleggen. Ze beleggen hun geld als de koers heel hoog staat en ze verkopen als de koers heel laag staat. Als je op het dieptepunt van de crisis, op 9 maart 2009, $10.000 in aandelen had gekocht in de S&P 500, dan was dat vorig jaar $42.000 waard. Maar Bertrand, je zei dat het makkelijk ging zijn. Ik krijg hier stress van.
Begin al met pensioensparen.
Pensioensparen in een pensioenspaarfonds is een vorm van beleggen waarbij je 30% van elk bedrag dat je spaart terugkrijgt van de belastingen. Dus als je het maximum bedrag €960 inlegt, krijg je van de belastingen 282 euro terug. Dat wilt ook zeggen dat je het jaar daarop in theorie maar €658 “nieuw” geld moet bijleggen.

Wat is beleggen
Er zijn twee basis soorten investeringen die belangrijk zijn om te begrijpen. Aandelen en obligaties.
Aandelen maken je deels eigenaar van een bedrijf. Als dat bedrijf succesvol is wordt dat aandeel meer waard. Dat is een risico, want dat bedrijf kan ook gewoon failliet gaan. Dat bedrijf kan ook een deel van zijn winst aan jou geven. Dat is een dividend.
Obligaties zijn geld dat je uitleent aan bedrijven en zelfs de overheid. Die moeten dat geld aan jou terugbetalen met interest. Het is iets veiliger, maar nog steeds niet 100% veilig, en het levert minder geld op. Er is altijd een kans dat organisaties hun leningen niet terugbetalen, maar de kans dat je al je geld kwijt bent is in principe veel kleiner.
Dus, aandelen is heel spannend en kan heel veel geld opleveren. Obligaties aankopen is veilig en saai maar gaat ook minder geld opleveren.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je portfolio, dus jouw mix van aandelen, obligaties en cash, meer invloed heeft op je rendement dan welke afzonderlijke aandelen of obligaties je zou hebben. Heb je nog veel tijd, dan pak je meer aandelen. He je niet zo veel tijd of ben je te bang voor geld verliezen en kun je nu bijvoorbeeld geen beurscrash verdragen, dan pak je meer obligaties.
Maar Bertrand, moet ik mij dan echt bezighouden met die aandelen obligaties allemaal zelf te kopen.
Je moet niet zelf de aandelen en obligaties kiezen. Veel makkelijker is om in een fonds in te stappen. Een fonds heeft al zelf al een portefeuille gemaakt, en door in dat fonds te stappen wordt jij daar automatisch deels eigenaar van. Dus met één klik heb jij ineens tientallen verschillende andelen en obligaties naargelang hoeveel risico je kunt verdragen.
Er zijn twee soorten fondsen. Beleggingsfondsen en indexfondsen.
PAS OP MET BELEGGINGSFONDSEN. Als jouw bank jou wilt "helpen" met beleggen, dan gaan zij beleggingsfondsen voorstellen. En daar moet je naar mijn mening ver van wegblijven.
Een beleggingsfonds wordt door mensen beheert die voor jou kiezen welke obligaties en aandelen ze gaan kopen en verkopen. Die mensen kosten jou veel geld.
Bij een fonds spreek je van instapkosten, uitstapkosten en beheerskosten. Grootbanken zijn in regel duur en rekenen heel veel kosten aan die kunnen oplopen terwijl ze heel klein lijken. Instapkosten kunnen van 1 tot 3% gaan, en het verlies aan die percenten stapelen op dezelfde manier op als je winst! Een beleggingsfonds kan met tot 30% van uw winst gaan lopen.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Was alles duidelijk? Ik leg graag stuff nog wat nader uit :)

levenisingewikkeld
Автор

Top video! Wat houdt de belasting proces in bij degiro? Hoe ga ik daar mee om? Zeker voor een belgische inwoner.

SchindlerShylock
Автор

bedankt voor alle info Bertrand! Wat denk je over Bux?

gotajob
Автор

Waarom gebruik je nu niet geen market order? Nu ga je wachten dat hem 1 dollar hoger staat terwijl je aan de huidige prijs kan kopen (lager dus)? Je kan een limiet order gebruiken als je lager wilt inkopen zodra de ETF die prijs raakt. Of je gebruikt een limiet order als SL of TP.

StevenBosch
Автор

Wat zijn de beste etf’s om mee te starten ?

springael
Автор

Bij Degiro moet ik mijn Degiro bankrekening aangeven in België? Alvast bedankt

josealvarado-ljqe
Автор

Waarom zou je de Iwda pas kopen als die hoger staat dan de waarde op dat moment? 74dollar is lager dan 76 dollar of begrijp ik het verkeerd?

vlaerenko
Автор

als je 35 bent en je belegd 200 per maand 10 jaar lang dan heb je 24.000. Bedoel je dan met de rente elke jaar tot je 65ste kom je aan 181, 469? zonder nog bij te beleggen ? compound intrest ?

convikt
Автор

maar koop ik het dan als het laag is en verkoop ik het als het hoog staat

sharky
Автор

Ik ben 21 wat als ik met 10 euro begin tot mijn 41?

iola
Автор

Kan je pls een video maken hoe je een account kan maken bij mij werkt het maar niet

FrpNastro
Автор

Dag bertrand weet jij wat je moet aangeven bij de belastingen ik heb nu iets meet dan 10.000 euro winst ?

robinvandeveire
Автор

Ik las online dat je je DEGIRO rekening moet aangeven bij de belgische autoriteiten. Klopt dit?

femkejoycev
Автор

Idd beste kijkers, ZEKER je eigen research doen. Ik kon niet verder kijken dan 01:19 - de boodschap klopt (hoe vroeger je begint, hoe meer je van het compounding-effect geniet) maar de berekening kloppen niet.
200eur maandelijk investering @ 8% compounded jaarlijks, levert op: 34, 767.75EUR na 10j, en 109, 828.71EUR na 20j.
Meer kan je niet daaruit niet besluiten, tenzij je andere veronderstellingen hebt gemaakt, zoals het feit dat de 35j eigenlijk 21jaar belegt, en de 45jarig met een startkapitaal van 8761EUR begint.

jchristiantuy
Автор

Een gat in de markt ;) We need you back!

ArnoKitteh
Автор

Hoe weet ik welke ETF ik moet kopen ? Zijn ze allemaal goed?

kras
Автор

mag je dat geld tussentijd gebruiken ? en waar kom het dan op terecht ?

mariissa-zfty
Автор

Als je een buitenlandse rekening moet je dit aan geven op je belastingsbrief ... Wat die je daar mee?

dedwazetafel
Автор

Pensioensparen vind ik nutteloos. Zoals je zei ' je krijgt pas toegang tot het geld op je 65ste'. Tegen dan heb je al heel je leven gewerkt en kan je veel minder genieten van het leven. Ik zie mezelf niet rondreizen wanneer ik bijna 70 ben.

KevinToine
Автор

limietorder om aan te kopen boven de marktprijs :-D

Ramsez