Συνέντευξη Ν. Μηταράκη στο δημοσιογράφο Νίκο Γεωργούλη

preview_player
Показать описание
Ανάμεσα σε δυο κόσμους κινείται το σκεπτικό του Νότη Μηταράκη για το προσφυγικό. «Για να είμαι ειλικρινής, κάπου μου αρέσει αυτή η διασύνδεση του προσφυγικού με αντισταθμιστικά οφέλη για το νησί και κάπου δεν μου αρέσει», ομολογεί σε συνέντευξη του στον «π».

Πατώντας σ’ αυτή τη διπλή βάρκα για την επιλογή του τρόπου διαπραγμάτευσης δηλώνει ότι σέβεται την άποψη του Ηγουμενοσυμβουλίου για το Μερσινίδι και υπόσχεται ότι ο ίδιος θα κάνει πράξη τη σύνθεση απόψεων και τη συναίνεση, αν εκλεγεί ξανά βουλευτής.

- Που πηγαίνει η κατάσταση;

Η Χίος έχει σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος, μίας κρίσης που δημιουργήθηκε το 2015. Η χώρα μας κατέστη ο βασικός διάδρομος διέλευσης των μεταναστευτικών πληθυσμών από το νότο και την ανατολή προς την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η Χίος θέτει θέμα εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση, που εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει καταφέρει να κάνει τα ελάχιστα.

Η αποσυμφόρηση του νησιού είναι ένα κοινό αίτημα όλων. Σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον τέθηκε από τον Δήμο Χίου το αίτημα της δημιουργίας ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.. Από την πρώτη στιγμή η Ν.Δ. μίλησε για διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. Με αυτή τη λογική πήρα το πολιτικό κόστος και συμμετείχα σε μία συζήτηση των φορέων της Χίου για να βρεθεί μία λύση.

Λένε κάποιοι ότι η Κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη. Το θεωρώ δεδομένο. Είναι ένας δύσκολος συνομιλητής που δεν πιστεύει σε δράσεις που θα αποσυμφορήσουν τα νησιά.

Συζήτησα με τον Δ. Αβραμόπουλο, που εξέφρασε την άποψη ότι ένα τέτοιο κέντρο είναι απαραίτητο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν επιστρέψει στην Τουρκία το 2017. Και δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας, γιατί η Τουρκία δεν έχει αρνηθεί επαναπατρισμό. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να οργανώσει επαναπατρισμούς για τους μη δικαιούμενους άσυλο. Αυτή είναι η βάση του προβλήματος.

- Τότε γιατί δεχόμαστε τη δικαιολογία της Κυβέρνησης ότι πρέπει να δημιουργηθεί ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. για να αποσυμφορηθεί η Χίος άμεσα;

Η βασική προτεραιότητά μου είναι η ασφάλεια των πολιτών της Χίου. Βλέποντας ότι η Σούδα, πέρα από ντροπή για ένα δυτικό κράτος, είναι και μία εστία κινδύνου και για τους ίδιους τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί και για τους περίοικους αλλά και για τη Χίο ολόκληρη. Δεν μπορεί να λειτουργούμε ως στρουθοκάμηλοι και να προσπαθούμε επί χάρτου να βρούμε μία ιδανική λύση. Δυστυχώς πρέπει να βρούμε τη λύση με βάση τα σημερινά δεδομένα. Και τα σημερινά δεδομένα λένε ότι δεν υπάρχει στη Χίο σημείο που να μπορούν να μεταφερθούν αυτοί στους οποίους απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου, ακόμα και σε πρώτο βαθμό.

- Οι πολίτες όμως λένε ότι η πολιτική τάξη του νησιού δίνει μία λύση προσωρινή. Θεωρούν ότι, αν η Χίος δώσει τις δομές που χρειάζονται η Κυβέρνηση και η Ε.Ε., τα χρόνια θα περάσουν και το νησί δεν θα έχει εισπράξει το παραμικρό αντισταθμιστικό όφελος.

Η εγκατάλειψη της Χίου από αυτή την κυβέρνηση είναι δεδομένη. Σας θυμίζω ότι σε λίγους μήνες χάνουμε και το τελευταίο οχυρό που είναι ο χαμηλός συντελεστής του ΦΠΑ. Εγώ θα επαναφέρω το θέμα μέσω επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή άμεσα μέσα στον Ιούλιο. Κατέθεσα πρόσφατα μία ερώτηση για όλα τα μεγάλα έργα στο νησί. Το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το Δικαστικό Μέγαρο, ο περιφερειακός, οι φυλακές. Τη συνολική διεκδίκηση πρέπει να την κάνουμε πέρα από το μεταναστευτικό.

- Θεωρείτε ότι η Ε.Ε. έχει κατανοήσει ότι τα νησιά πρέπει να στηριχθούν; Κατανοεί ότι η ζωή τους έχει επιβαρυνθεί;

Συνομιλητής μας σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η Ευρώπη. Είναι η ελληνική Κυβέρνηση. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα πρόγραμμα, το ΕΣΠΑ 2014- 2020 το οποίο υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ. Το πώς θα το κατανέμει η Ελλάδα είναι δικό μας θέμα. Το αν θα κάνουμε δηλαδή το αεροδρόμιο στη Χίο δεν είναι θέμα Ε.Ε..

- Γιατί έρχεται τότε να μας δει η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης;

Η επίσκεψή της σηματοδοτεί ένα αίτημα που έχουμε κάνει οι φορείς της Χίου για να υπάρχουν για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου επιπλέον κονδύλια. Όμως το ότι πέρασε 1,5 χρόνο για να αποφασιστεί το ειδικό αναπτυξιακό πακέτο του Β. Αιγαίου είναι ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης.

...

Рекомендации по теме