Doğu Anadolu Etnik Yapısının Dünü, Bugünü ve Yarını

preview_player
Показать описание
Ankara’nın Doğusundaki Türkiye” kitap tanıtımı.
Doğu Anadolu şehirlerinin ve köylerinin nüfus yapısı nasıldı, hangi sınıflar hangi sahalarda rol sahibiydi?
Nüfus yapısı hangi sebeplerden ne şekilde değişti?
Fırat’ın doğusunun ezici çoğunluğunun Kürtleşmesi ile gelen sosyal talepler nelerdir?
Yakında burada Kürdistan devleti kurulur mu?
Kürdistan’ın kurulması hangi ülkelerin işine gelir?

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Şimdiye kadar hiç böyle bir yorum duymamıştım.Ama belli ki üzerinde düşünmüş ve tarihi süreçleri sosyolojik yaklaşımlarla harmanlayarak yorumlamışsınız.Hem Kürt hem de Türkler için ufuk açıcı.Ne Kürt ne de Türk aydınlarından bu kadar ayakları yere basan bir yorum duyduğumu hatırlamıyorum.Genelde ideolojik ( sol veya sağ görüş farketmez) veya cari kemalist devlet anlayışını yücelten yaklaşımları dile getirdiler.Tabii mevcut sıkıntılarımız da büyüye büyüye bu hale geldi.Ama dediğiniz gibi bu şekliyle devam mümkün değil.
Güzel bir yorumdu. 👏👏

sadisunel
Автор

Farklı bakış açılarını dinlemek, ufuk açıcı 👍👏🙂

caganyldran
Автор

Kesinlikle katılıyorum size.
2 farklı kültürden insanlara aynı şehir, aynı tarih, aynı arkeolojik yer aynı sözlerle anlatılamaz! Bunu rehberlik tecrübemden de biliyorum ki mesela Girit tarihini birlikte neredeyse 300 yıl yaşadığı Türk'e ayrı anlatırsınız, 2. Dünya savaşından çok çektiği Alman'a apayrı anlatırsın.

papatyapapadopoulos
Автор

Vanlıyım. Şehir merkezinde ve belli ilçelerde “Erciş ve Edremit” gibi azınlıkta yerli Türkler var. Yörük ve Türkmenler. Bazı kesimlerde sonradan yerleştirilmiş olan kırgız kardeşlerimiz de var. Sözünü ettiğiniz Osmanlı döneminde “Ermeni ve Türkler vardı kısmında Kürtlerde vardı. Fakat ne zaman geldiler diye sorarsanız tarihten bu yana dağlık yani ilçe sayabileceğimiz alanlardayılar hep. Örneğin benim ailemin doğup büyüdüğü Çatak ilçesinde merkezi evlerimiz vardı hala Ermenilere ait kalıntılar mevcut ve taşlar hep Ermenilere ait. Yer kazılınca onlara ait bir sürü kalıntılar bulunmakta hala günümüzde. Ayrıca kültürel mirasları da çok fazla. Halk oyunu dediğimiz yani Kürtlerin halayı genellikle Folklor deki çopu oyunlar da Ermenilere ait söz ve şarkılarda. Kıyafet, takı gibi. Tamamı demek yanlış olur ama belli izler taşıyor halkımız..

Esjpgf
Автор

Baba tarafim urfali turk, göçmenler mi diye arastirdim bulamadim . Urfanin yerlisiyiz diyorlar. Köyümüz yok hep merkezde yaşamışlar. Ilginc bir sekilde kulturel( yemek kulturleri haric ) olarak da dogulu gibi degiller. Dugunleri, gelenekleri, konusma tarzlari, kadin erkek iliskileri vs urfali gibi durmuyor. Hep garipsemistim bunu. Turklerin orani ise hizlica azaliyor .22 yasindayim ben bile gozlemliyebiliyorum bunu. Benim cocuklugum ile simdiki zaman arasinda bile bariz fark var.

kolonya
Автор

Bir komşumuz var. Cemal amca 75 yaşında. Diyarbakırlı. Türk. Ben göçmen olduklarını düşünerek sorduğumda valla bilmiyorum biz hep buradaymışız diyor.

metastas
Автор

Sevan Bey, Ankara’nın doğusundaki Türkiye kitabını arıyorum sahaflarda bile yok. PDF’ine de razıyım onu da bulamıyorum. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler.

drfatihadibelli
Автор

31 yıl önce mardin de doktorluk yapmıştım...değerlendirmeniz çok doğru...hatta sizden beklenmiyecek ölçüde gerçekçi ve derinlikli..

caduceusokanbolukbasi
Автор

Ben şahsen bıktım bu Türkiye'deki kim Türk kim Kurt kim Ermeni muhabbetinden. Hepimiz kafayı yemiş gibi teoriler üretiyoruz ırklarla ilgili. Uzmanlara araştırmacılara bişey demiyorum. Ama ben şahsen bıktım bu ilkel konuşmalar tartışmalardan. Eee napalim bitti gitti.... Karisigiz işte nolmus. Geleceğe bakalım geleceğe. Bundan sonra ne yapacağız ne üreteceğiz ne yaşayacağız dünya da nerede Bunlar onemli.

kenanakbayram
Автор

Sayin Nisanyan, ben birkac sene evvel Kafkasya'da bir (icislerinde hür) ülkeye gittim. Suna sahit
oldum: evet halk kendi aralarinda dillerini konusurken, mesela postahanede, müsterilerle memurlar arasinda yerli dil kullanilirken, icerideki bürosundan halka ecik kisima gelen rus müdürle, bütün konusmalar derhal ruscaya dönmüstü. Memure benimle olan isini henuz sona
erdirmemis oldugundan, ve benim de ruscas bilmedigimi bildigi halde, rusca ile karisik bir dil
kullanmisti. Simdi, sicak corbay icer gibi kasigin surasindan baslamaya gerek yok. Kürtler kendi
yönetimlerini istiyor ve bu durum cok karmasik. Türk Devleti'ni insanlar yönetiyor ve bu yöneticiler
kendilerini türk biliyor ve de, sahip olduklari karar verebilme özgürlügü, memleketin bir kismindan
vaz gecme özgürlügünü kapsamiyor. Bu özgürlük Anayasa'da yazii olmasi gerekir. Yazilmadigina
göre de harhangi bir kisinin veya mercinin, bu hususta bir karar verbilmesi imkasizdir. Geriye iki
imkan kaliyor. Bunlardan biri; sizin de ndediginiz gibi, hususi hayatta kürtcesini konusmali ve
bununla iktifa etmelidir. Ikincisi ise, cok kötü ve zor bir imkandir ki bu da zor kullanarak olabilir.
Ama bu ne kadar akillica bir is olur, onu okuyucunun kararina birakiyorum. Selamlar

inalata
Автор

S.Nisanyan bilge bir insan, adamin verdigi bilgiler oldukca degerli.

canpolaturkopolat
Автор

Sayin Nisanyan, "Ankara’nın Doğusundaki Türkiye" kitabinizi nereden satin alabilirim?

levanten
Автор

Sevan hocam sizi Ermenice konuşurken hiç duymadık....yoksa bilmiyormusunuz Ermenice ?

alacakaranlik
Автор

Anadolu da yaşayan halklar genetik olarak Ankara’dan batısı yunan ve Latin Karadeniz kıyısı yine yunan Ankara’nın doğrusu Kürt ve Ermeni kökenlidir . Kendilerine Türkmen diyenler veya Türk diyenler Moğollar Ermeniler ve Kürtlerin karışımıdır. Ayrıca Persler ve Roma öncesi yaşayan halklar Hititler Lydia Lykia karyalılar biz Anadolu insanının yapısında mündemiçtir.

deylembury
Автор

Bölgede kürtçe konuşan hatta kendini kürt sanan çok sayıda Zaza ve Türkmen mevcuttur, son yıllarda bu kişiler de bir arayışa girdi ve özbenliklerine dönmeye başladı, Kürtler diğer etnik yapıları da asimile etti bir şekilde

kenantepretoglu
Автор

Allah razı olsun dilin doğruları söylediği için.

ugurgulbulut
Автор

sevan bey hakkari van ağrı diyarbakir gibi neredeyse tamamı kürt olan şehirlerde bahsettiğiniz gibi olabilir. erzurum malatya ardahan antep gibi doğu illeri türk çoğunlukludur hatta milliyetçi türkler çoğunluk böyle illerde

can
Автор

Çok haklısın hocam, 80 yılların başlarıydı ticari müsaitim olan ırak Türkmeni olan hıdır amcan Diyarbakır'daki kürt nüfusunun 70 yıllardan sonra fazlalaştığıni kırsalda merkeze yoğun göç yaşandığını anlatmıştı.

ihsantemizkan
Автор

Hocam kızıltepenin gelişmesi tamamen İpekyolu üzerinde olması ve Irak’la ticaretin gelişmesinden kaynaklanıyor Mardin zaten dağların arasında kaldığı için pek gelişemiyor

Ahmed-jlbt
Автор

Sevan Abi merhabalar araştırmalarınız çok güzel ben sizlerle iletişim Kurmak istiyorum. Çok farklı konular var

M.SalihAHB
join shbcf.ru