Moomsteatern – när funktionsvariationer lyfter scenkonsten

preview_player
Показать описание
”Vi är dem vi är! Vi kan inte vara någon annan.”

Alla människor har en unik uppsättning av förmågor och sätt att fungera. Om man som skådespelarna Dennis Mortensson och Frida "Fridis" Schriver, har en funktionsvariation, betyder det att man på olika vis fungerar på sätt, som avviker från normen; fysiskt och/eller psykiskt och kognitivt.

Moomsteatern i Malmö är känd för sina innovativa, varma och proffsiga teateruppsättningar. De skapar normbrytande scenkonst och utmanar teaterkonsten tillsammans med skådespelare med eller utan olika typer av funktionsvariationer. Alla skådespelare är anställda och har möjlighet att fokusera och utvecklas inom skådespelaryrket.

Dennis har varit anställd på teatern i tio år och brinner för yrket. Fridis började som praktikant, ingår nu i den fasta ensemblen och älskar att stå på scen.

Fridis har Downs syndrom, en funktionsvariation som många känner till. Sjukdomen innebär att man föds med en extra kromosom. Detta påverkar hjärnans utveckling och gör att de allra flesta barn med Downs syndrom får en intellektuell funktionsnedsättning, oftast en lindrig sådan. De flesta lär sig läsa och skriva i särskolan och kan ha ett enklare jobb i vuxen ålder. Många gånger behövs hjälp med planering och ekonomi.

Dennis har ett mer ovanligt syndrom som upptäcks redan vid födseln; Noonans syndrom. Sjukdomen ger många olika symptom som kan variera från person till person. I Dennis fall finns ingen intellektuell nedsättning, men dyslexi, svårt med matte, nedsatt syn och hörsel, är några av anledningarna till att han fick gå i särskola.

Personer med Downs eller Noonans syndrom, eller andra funktionsnedsättningar är självklart först och främst människor med lika unika förmågor, samma grundläggande behov och värde som alla andra individer. Vissa behöver lite mer hjälp bara.

#moomsteatern #funktionsvariationer #jämlikhet

På uppdrag av Ensamkommandes Förbund:

Med stöd från:
Рекомендации по теме