România în Primul Război Mondial. Un documentar în exclusivitate de Marcela Feraru

preview_player
Показать описание
În 1914 izbucnește Primul Război Mondial. Două curente de opinie se confruntă în România, germanofil (sau mai degrabă rusofob) și francofil. Pentru opinia publică, intrarea în Război de partea Franței, Angliei, Rusiei însemna recuperarea Transilvaniei. Regele Carol I semnase însă, la sfârșitul secolului precedent, un tratat secret de alianța cu Germania și, pentru un militar că el, era de neconceput să nu își respecte cuvântul dat.
A învins însă opinia publică și reprezentanții săi politici în frunte cu Brătianu, care au obținut că România să rămână, pentru moment, neutră.
În cei doi ani până la intrarea să în război, în august 1916, România încearcă să se doteze cu cele necesare armatei. Ajutoarele vin din Franța prin Norvegia și Rusia iar rușii nu se jenează să și le însușească pe drum. Și totuși, sub presiunea aliaților, România va declara război Austro-Ungariei. Ofensivă din Transilvania împotriva trupelor austro-ungare da primele rezultate. Însă, cum pe frontul de vest se instalase acalmia, nemții au reușit să aducă în Transilvania 40 de divizii, dotate cu armament modern. Trupele române vor fi aruncate peste Carpați și, câteva săptămâni mai târziu, Bucureștiul este ocupat.
Urmează o epopee demnă de cele mai eroice file de istorie, care se va încheia, după sacrificii uriașe, cu victoria și unirea tuturor provinciilor locuite de români între aceleași granițe. Este opera țăranului român, a regelui Ferdinand și reginei Maria, a lui Brătianu dar și a misiunii militare trimise de Franța pentru a antrena Armata română la războiul modern.
Acest film retrasează atmosfera acelor zile de exaltare și sacrificiu.
Bazat pe arhive video inedite din fondul francez, rus și englez, va aduce în față ochilor personajele vremii: regele Carol I, regina Elisabeta, Regele Ferdinand, regina Maria, Brătianu, Berthelot, ostașii români. Veți vedea soldații de la Mărășești, Mărăști și Oituz, decorați de rege și de generalul Berthelot, secvențe de lupta în Carpați și la Porțile Moldovei, vizită reginei Maria la Paris pentru a-l înduplecă pe Clemenceau în interesul României, semnarea tratatului de la Versailles, defilarea ostașilor români pe Champs Elysée în 1919, turneul generalului Berthelot în Transilvania și marea de oameni care îl întâmpina în fiecare localitate. Printre ei, poate și strămoși de-ai noștri, cei născuți în Transilvania.
#cristoiutv #ZiuaNationala
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

va multumesc din suflet pentru documentar, extraordinar !

cristimoraru
Автор

Noi n am inventat eroi, noi chiar i am avut. Cinste veșnică lor. Au luptat pentru acest pământ 🇹🇩🇹🇩🇹🇩
Felicitari pentru acest documentar. F frumos.

mirelacatrinei
Автор

Când mă gândesc cât au suferit strămoșii noștri pentru a apăra acest pământ, iar ăștia îl vând bucată cu bucată, mi se rupe inima.💔 Cinstesc și port în inimă eroii țării noastre, oameni simpli, țărani care au luptat cu prețul vieții pentru ca noi să avem astăzi o țară în care să fim stăpâni. Dumnezeu să-i odihnească!🙏🙏🙏❤️

iuliaionis
Автор

Foarte bun documentar, felicitări maestre, adevarata istorie românească

mihailgabrieldan
Автор

RESPECT din toată inima pentru marii înaintași ai ROMÂNIEI. Elita politică și militară, română și de alte naționalități si-au pus la "lucru" toată priceperea, experiența INTELIGENȚA în slujba Țării și poporului ROMÂN. Vrem să vedem din nou adevăratele ELITE la treabă! Refuz să cred că nu mai avem ROMÂNI Inteligenți, patrioți pe care sa-i framante destinul acestei Țări și a neamului său.

silviapopa
Автор

Mulțumim pentru acest documentar prețios, maestre, prezentat cu mult realism și rafinament politic de Petre Tutea !

ileanavasilescu
Автор

Ionel Brătianu a fost unul dintre cei mai buni politicieni ai României, un mare diplomat și om politic al vremii sale și totodată un mare om de cultura.

ileanavasilescu
Автор

Frumos documentar, descriere tot sincer m-a emoționat rău de tot, mulțumim. Frumos pentru existența voastră

anghelachestefandaniel
Автор

Foarte bun documentarul !! Multumim !!

sperantapop
Автор

Ma inclin si va multumesc pentru acest documentar.

danluca
Автор

RESPECT ostasilor și eroilor noștri care au luptat pe toate câmpurile de luptă! pentru neatarnarea Țării!

silviapopa
Автор

Mulțimim maestre pentru o emisiune interesanta și pentru ideea de a ne prezenta evenimentele istorice care au generat Marea Unire !

ileanavasilescu
Автор

O, Doamne! Ce am fost, și ce-am ajuns...

decebaltoma
Автор

Sunt mandru ca sunt ROMAN si mandru de cei care au realizat unirea mare si mandru de eruditii vremii ptr ca avem o ROMANIE MARE SI FRUMOASA🙏 multumim maestre ca ne-ai adus inca o data aminte de ce sunt mandru ca sunt roman.

dorutanasescu
Автор

Ce trist !!! Foarte trist şi foarte dureros

aureliacosma
Автор

Regina Maria a simțit existenta pericolului, care a venit din partea Rusiei, fapt zugrăvit cu mare sensibilitate în scrisorile ei !

ileanavasilescu
Автор

Una dintre marile personalități istorice ale României, care a avut de suferit de pe urma conflictelor politice ale vremii a fost Alexandru Marghiloman care a luptat la rândul sau, pentru înfăptuirea României Mari !

ileanavasilescu
Автор

Si de ce monetizeaza televiziunea publica canalul de YT?

Hoolyganever
Автор

bun, bun de tot, documentarul. De la o țară infrântă total militar si diplomatic la o țară care isi dublează teritoriu. A fost un miracol. Totusi personal cred că dincolo de șarmul reginei Maria sau a lui Take Ionescu (tăkiță gură de aur) asa numitii ”anii roșii” din Europa, inclusiv războaiele româno-maghiar si ruso-polonez, au avut importantă in hotărârile conferintei de pace de la paris. Aliații franta si anglia, au vrut să creeze state mari tampon in centrul si estul europei și să izoleze atât fostul imperiu habsburgic cât si rusia sovietică (si au permis dezvoltarea Iugoslaviei, Poloniei, Cehoslovaciei si României).

gabiojoc
Автор

Gen Berthelot a fost un om mare la stat și mare la sfat .

georgeionita