Mektepli yazılımcı mı? Alaylı mı? | Kısa ve Öz 024

preview_player
Показать описание
İyi bir yazılımcı olabilmek için üniversite mezunu olmak gerekmez. Önemli olan, yazılımcı olacak kişinin kendini geliştirebilmesi ve öğrenebilmesidir. Zaten kaldı ki Türkiye'deki üniversitelerin yazılım ve bilgisayar mühendisliği bölümleri eğitim açısından yeterli değil.

#yazılımcı #yazılım #alaylıyazılımcı

Bölümün Özeti:
00:00 - Mektepli yazılımcı mı? Alaylı mı? | Kısa ve Öz 024
1:47 - Alaylı yazılımcı ile mektepli yazılımcı arasındaki fark nedir?
2:03 - Yazılım ve bilgisayar mühendisliği öğrencileri bölümlerinin değerini biliyor mu?
2:20 - Alaylı yazılımcılar nasıl bu yolu seçiyor?
2:53 - Alaylı yazılımcılar eleştiriye kapalı mı oluyor?
3:53 - En başarılı yazılımcılar alaylı mı, mektepli mi?
4:20 - Alaylı yazılımcıların ne gibi eksikleri oluyor?
5:03 - Alaylı yazılımcıların gerilla çözümleri işe yarıyor mu?
6:22 - Mektepli bir yazılımcı olan Ozan’ın yazılım geliştirme metodolojisi nedir?
7:27 - Bir girişime başlarken alaylı yazılımcı mı, mektepli yazılımcı mı tercih edilmeli?
7:59 - Türkiye’deki yazılım ve bilgisayar mühendisliği bölümleri yeterli mi?
9:13 - Okulda iyi notlar almak, iyi bir yazılımcı olmanın göstergesi mi?
10:07 - İyi yazılımcı nasıl olunur?
11:05 - Üniversite eğitiminin iş hayatına asıl faydası nedir?
12:08 - Öğrenme isteği olduktan sonra okula gitmeden de yazılımcı olunur.

---
📍 Mustafa Namoğlu sosyal medya hesapları:

▪️ Umuyoruz ki bölümü faydalı buldunuz. Abone olarak ve videoyu paylaşarak bizi desteklerseniz çok seviniriz!

▪️ Unutmayın, normal insanlar hatalarından ders alır, zeki insanlar ise başkalarının hatalarından ders alanlardır!

▪️ Kolay Değil’de amacımız, size tecrübelerimizi samimi bir şekilde aktarmak. Bunu yaparken sizlerden ve konuklarımızdan da öğreneceğimiz çok şey olacak. Şimdiden teşekkürler ve keyifli seyirler.

📍 Bizi diğer kanallarda da takip etmek için:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Gördüğüm kadarıyla ben ve diğer gençlerde, kişisel anlamda rehberlik yetersiz yapılıyor, insanların seçtiği bölüm karakterine vs. uyamayabiliyor. İnsan gerçekten işini severek yapmalı. Prestij için mezun olmamalı. Keşke üniversitelere girmek sınavsız olsa da, eğitim, sınavlar, projeler çok sağlam olsa..

qwerty-ghms
Автор

Alaylı mektepli ayrımına hiç bir konuda girmemek gerektiğine inanıyorum. Mesele işi dert edinebilmek. Dert edinen, dertlenen adam bir şekilde o işin hakkını en iyi şekilde nasıl verebilirim diye uğraşır. Bir kişinin uğraştığı işte ne kadar iyi olduğu işini ne kadar dert edindiğiyle ilgilidir.

zdog
Автор

Yorumlarınızı okudumda hep umut verici şeyler yazmışsınız sağ olun.

m.oguzdogu
Автор

08:00 Ağzına sağlık :) Çoğu mühendislik fakültesi bu durumda bence.

qwerty-ghms
Автор

Genelde işi çok iyi bilen ustalar (her sektörde ) bölümden yeni mezun olanları sevmez çünkü teorik bilgiyi dayıyorlar okulda pratik 0. Ama yazılım az maliyetle (bir PC ve internet ) okurken pratik yapabilirsiniz. Mezun olup mal gibi çıkan yazılımcının gelişmesi zor. Çünkü İstek işi. İş böyle olunca mektepli yazılımcı ile alaylı yazılımcı vs attığında pek fark yok

ingichia
Автор

yazılımcılığın bu kadar eğitim gerektirmeyen bir iş olduğunu bilmiyordum. özellikle computer science eğitimi alıyoruz ve aldığımız eğitim bir bilim, bilgisayarların nasıl çalıştığını öğreniyoruz ve web development yapmak için gerçekten bu algoritma bilgisi bu ml/ai, cryptography, automata theory yani genel olarak ağır matematik bilgisi fazlalık değil mi diye düşünmeye başladım

feanorwasright
Автор

Ben ve çevremdeki alaylılar design patternler, prensipler ve yabancı dil (İngilizce'yi saymıyorum bile) gibi temel konuları gayet iyi biliyoruz :) Hem alaylı, hem mektepli için gereksiz genellemeler yapmışsınız.

kaandemir
Автор

Şuanda Lise 3 yani 11. sınıfım (Meslek Lisesi). Okulda c# öğreniyorum fakat ben mobil programlama öğrenmek istediğim için evde kendim bir süredir java çalışıyorum. c# olarak access veritabanını, nesne tabanlı programlamayı vb biliyorum. Algoritma mantığımı baya geliştirdim en azından sınıfa ve okula göre çok çok iyi durumdayım. Java ve android stuido ile ilgili de profesyonel olmasa da sqlite veritabanı, firebase veritabanı ve parse veritabanı hakkında bilgiye sahibim ve küçük programlar yazabiliyorum. Ayrıca ingilizcemi de geliştiriyorum şuanda yaklaşık olarak Intermediate seviyesindeyim. Biliyorum çok fazla detaya boğdum sizi kusura bakmayın fakat amacım sadece tecrübeli abi/abla/kardeşlerden bilgi almak. Hergün 6 saatten fazla sürem programlama ve ingilizce ile geçiyor. Bunu çalışırken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum fakat fizik, matematik, kimya, edebiyat gibi şeyler çalışırken zaman geçmek bilmiyor aşırı sıkılıyorum. Üniversitenin bana pek bir şey katmayacağını onun yerine o süre içinde yazılım çalışırsam kendimi çok geliştireceğimi ve gerçekten güzel projelere imza atacağımı düşünüyorum. Ayrıca girişimci ruhum çok fazla kendimi bildim bileli sürekli girişime, bir şeyler üretmeye meraklı ve hevesliyim. Üniversiteye gitmelimiyim gitmemelimiyim bilmiyorum. Bana tavsiye verebilecekler yazabilirse gerçekten çok çok sevinirim.

batuhankrbb
Автор

okul zaten öğrenciyi iyi bir alaylı yapmaya çalışıyor?

her şey merak ve yeni şeyler öğrenme isteği ile alakalı. yazılım geliştirmede projeleri bitirdikçe, zor problemleri çözdükçe gelen, para ile elde edilemeyecek tatmin duyguları var. bu duyguları yaşayabilen kişiler ister alaylı, ister mektepli olsun uzun vadede iyi yazılımcı oluyor. bu duyguları yaşayabilen herkesi iyi yazılım geliştirici, alaylı, mühendis veya hacker olarak görüyorum. yazılım geliştiricilikteki bu duyguları yaşayamayan ve işi sadece para için yapan kişiler, kendini rahat geçindirecek paraya ve bilgi seviyesine ulaştığı an kendini geliştirmeyi bırakıyor ve on yılda geçse benzer teknolojilerin etrafında "işini görecek kadar" kod ameleliği yaparak hayatını idame ettiriyor.

okulda design pattern vb. derinlemesine öğrenilemiyor. ileride ihtiyaç olduğunda bunların çözülmüş konular olduğunu ve nasıl araştırılıp öğrenilebileceği öğretiliyor. alaylı da yer aldığı projelerde ihtiyacı olduğu için bu konuları öğrenmek zorunda kalıyor, günümüzde yazılım geliştirme ile ilgili akademik bilgilere ulaşmak eskisi gibi zor olmadığından akademik bilgilere hızlı şekilde ulaşabiliyor. veya stackoverflow gibi platformlardan yakaladığı bir akedemik yaklaşımı hızla araştırıp projelerinde bu yaklaşımları uygulayabiliyor. iyi bir alaylı sadece yazılım geliştirme değil ilgi duyduğu her alanda kendini geliştirmiş ve pratik uygulama becerisi kazanmış kişidir. bu yüzden farklı disiplinleri de birleştirerek farklı bakış açıları kazandırabilir. bence ideal ekip hem mektepli, hem alaylıların, hem de kod amelelerinin birleşmesinden oluşuyor.

asilbalaban
Автор

Alayli ve mektepliden birini seçmek zorunda olsaydınız hangisini secerdiniz (genel olarak)

ahmetkoc
Автор

bilgisayar müh 3.sınıfım sektorde calısmaktayım ama sımdıden okulum uzaması durumu var bu düşünce benı yoruyordu bu video iyi geldi.

edausta
Автор

Alaylıyım. 25 senedir bu sektördeyim. Alt kadromda çoğu zaman bilgisayar mühendisleriyle çalıştım. Yüzde 95'i boştu. Iyi üniversitelerde okuyun . ODTÜ, TOBB, İTÜ , Yıldız, İzmir Ekonomi iyidir. Boğaziçi Bilkent orta kalite

undencem
Автор

Bu kötü yorum için arkadaşlardan özür dilerim ama belirtmek istiyorum.
Yazmaktan konuşmayı unutmuşsunuz, Mustafa abi konuşmasa çoktan kapatmıştım.

erkamsimsek
Автор

Hocam inşaat mühendisliği mezunuyum.Görünen o ki iş bulamayacağım.Yazılıma başlamayı düşünüyorum.1 senede çok çalışarak asgari ücret ve ya bir tık üstü kazanabilir miyiz ? (Zamanında 40 soruda 30 ar net matematkk fen neti yaptık. Şu an bu haldeyiz )

gggsss
Автор

Ben bir süredir javascript css html uzerinde calisiyorum. Güzel bir aşama kaydettim. İyi bir front end developer olmak istiyorum. Bana neler tavsiye edersiniz

hamzaatmaca
Автор

-Debugger ne demek bilir misin ?
- Tum ise yaramazlari ayikla..

redkit
Автор

Lise mezunuyum bu işe merak saldım internetten bulabildiğim her kaynaktan yararlanmaya ve proglama dillerini bi yerden başlayarak öğrenmeye çalışıyorum. Lise mezunu bir insanın bu işi öğrenip yapabilmesi mümkünmüdür üniversite şart mı?

mavi
Автор

Merhaba yurt disinda calismak istiyorum.ab vatandasligim var.yurtdisi Icin 2 yillik programcilik okuyup is bulma sansim nedir yoksa illa 4 yillikmi okumaliyim sizce?(web tasarimla ugrasiyorum)

ibrahimakman
Автор

2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümü mezunu olan ve GitHub'da projeleri olan birisinin sektörde iş bulma şansı nedir?

Burak-sjvr
Автор

Tarihe not olsun(14.04.2022). Çok az bir İngilizce ve 0 yazılım bilgisi ile programlama başladım(Python). Bu yorumu 1 yıl sonra editleyeceğim.

tugrulgudul