F-35'leri Aratmayacak Milli Jetimiz TF-X ve 5. Nesil Savaş Uçakları

preview_player
Показать описание
#EvdeKal #Benimle

F-22, F-35, SU-57, J-20, J-31, X-2 ve TF-X.

Gerçekten bu uçaklar dünyanın en iyileri mi?
5. Nesil uçaklar hangi konularda diğerlerinden farklı?
Neden benzersiz olarak isimlendiriliyorlar?
Kısaca 5.Nesil dendiğinde aklımıza ne canlanması gerekiyor?

Tüm bu sorularınızın cevaplarını videomuzda bulabilceksiniz.
Umarız faydalı olabilmişizdir.

TAI/TUSAŞ tarafından üretilmesi planlanan ve 2031 yılında tamamıyla hazır olacak milli jetimiz TF-X'i de içinde barındıran 5. Nesil savaş uçaklarını sizler için inceledik.

Beşinci nesil jet avcı uçağı tanımı dünyadaki en gelişmiş aviyonik özelliklere sahip avcı uçağını tanımlamaktadır. Bu uçaklar dördüncü nesil jet avcı uçakları üzerinde sayısız teknolojik gelişmeleri içerecek şekilde tasarlanmıştır. Beşinci nesil avcı uçaklarının karakteristik özellikleri arasında düşük radar iz düşümü, tüm silahlarının gizlenebilir olması, yüksek performanslı ve yüksek manevra kabiliyetine sahip, gelişmiş teknolojik altyapıya sahip olmaları özellikleri bulunmaktadır.[1]

Günümüzde aktif olarak kullanılan tek beşinci nesil avcı uçağı Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'nin kullandığı Lockheed Martin F-22 Raptor uçağıdır. Yakın tarihte Lockheed Martin F-35 Lightning II, Sukhoi PAK FA, Chengdu J-20 ve Shenyang J-3 aktif olarak kullanılabilecek avcı uçaklarıdır. TAI tarafından tasarım aşamasında olan Tusaş TF-X uçağı da bu kategoride yer almaktadır.

peki 5. nesil uçakları üstün kılan nedir?
2. dünya savaşı'ndan sonra geliştirilen savaş uçakları sahip olduğu teknolojiler ve fiziksel karakterleri ölçüsünde nesillere ayrılmaktadır. mesela şu an türk hava kuvvetleri tarafından kullanılmakta olan f-4e phantom uçakları 3. nesil; f-16c/d uçakları ise 4. nesil savaş uçağı olarak değerlendirilmektedir. avrupalı üreticilerin son yıllarda geliştirdikleri eurofighter typhoon, rafale, gripen tipi uçaklar ise 4+ nesil olarak değerlendiriliyor. abd yapımı f-35 ve f-22, rus yapımı su-57 (suriye'de), çin yapımı j-20 şu an aktif kullanımda olan 5. nesil savaş uçaklarıdır. peki 5. nesil bir savaş uçağını, 4. nesil bir savaş uçağından ayıran özellikler nelerdir:

görünmezlik
5. nesil uçaklar radarlara yakalanmayacak şekilde özel olarak dizayn edilmiş; radar soğurucu malzemeler sıklıkla kullanılmıştır. bu sayede 5. nesil uçaklar önceki nesillere göre operasyonel etkinliği ve hayatta kalabilirliği önemli ölçüde artmıştır. bunun yanında ir, görsel spektrumda da görünmezlik sağlanmaya çalışılmış; lpi radarlar, phased array link/iletişim sistemleri tespit edilmesi daha güç sistemler kullanılmıştır.

entegre aviyonikler ve sensör füzyon
4. nesil savaş uçaklardaki aviyonikler (radar, ew sistemi, navigasyon/kominikasyon sistemleri, hedefleme sistemleri) genellikle birbirinden habersiz ve bağımsız çalışmaktadır. 5. nesil aviyonik sistemleri ise radar, ew, irst, hedefleme podları, ve data-link aracılığı ile gelen bilgileri birleştirip ortak bir resim elde etme kabiliyetine sahip. ayrıca 5. nesil uçakların üst seviye görev planlanma kabiliyetleri mevcut.

supersonik seyir kabiliyeti
5. nesil ve bazı 4+ nesil uçaklarda bulunan bu kabiliyet uçakların art yanmasız ses-üstü hızlara çıkmasını sağlayarak, önemli operasyonel avantaj sağlamaktadır. ki bu özellik aynı zamanda radara yakalanma olasılığını da ortadan kaldırmakta ya da minimize etmektedir.

yeni nesil aviyonikler
5. nesil uçaklarda aktif elektronik taramalı radarlar (aesa radar), dijital ew sistemleri, yeni nesil kominikasyon-navigasyon-tanımlama sistemleri, yeni nesil elektro-optik sistemler gibi en son teknolojiler bir arada bulunmaktadır.

gelişmiş bilgisayar sistemleri/gelişmiş yazılımlar
günümüzde en modern 4. nesil uçakların bilgisayar sistemleri bile ticari sistemlere nazaran demode kalmaktadır. bu da gerek lojistik problemleri ortaya çıkarmakta, gerekse bu uçakların modifikasyonlarında/yeni sistem entegrasyonlarında sorun çıkarmaktadır. 5. nesil savaş uçaklarının ise bilgisayar sistemleri, kaynak kodları daha modüler yapıda olacaktır. böylelikle uçakların donanım/yazılım güncellemeleri bir önceki nesle göre daha kolay yapılabilecektir.

yapısal farklılıklar/lojistik yaklaşım
yeni nesil savaş uçakları bir önceki nesle göre daha fazla ileri materyal teknolojileri kullanmaktadır. örneğin yüksek oranda titanyum, ve kompozit malzeme kullanımı. yeni nesil uçaklarda daha gelişmiş, fly-by-wire/fly-by-light uçuş kontrol sistemleri ve hareketli kısımları kontrole eden yeni nesil elektrohidrodinamik komponentler ile uçakların güvenilirliği artmakta, lojistik ihtiyacı azalmaktadır. ayrıca 5. nesil uçaklarla birlikte performansa dayalı lojistik kavramı gündeme gelmektedir.

Donanmamız ile ilgili merak ettiğiniz tüm hususları dilediğiniz zaman sosyal medya hesaplarımızdan da sorabilirsiniz.

Lütfen kanalımıza abone olarak destek vermeyi unutmayınız

Sosyal Medya Adreslerimiz:
Instagram: Küresel Savaşçı Türkiye
Twitter: Küresel Savaşçı Türkiye
Facebook: Küresel Savaşçı Türkiye

Kategori
Silah ve Teknoloji
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Doğruları söylemek, bize bu kazandırır; gaz değil. Neden mi böyle söyledim F-35'in asıl yapılış amacı çok yönlü bir uçak olması ama TF-x'in başlıca amacı Hava üstünlük ikisini kıyaslayamazsın. Nasıl ki Makineli Tüfekle, Keskin nişancı tüfeğini kıyaslayamıyorsan. 100 yıllık deneyimden bahsetmiyorum bile.

muslumkaratepe
Автор

herkes uçak peşinde ama verdiğin bilgiyi ben ilk defa senden öğrendim paşamızı allah bize nasip etmiş. bu güzel bilgi için teşekkür ederim.

akn-izir
Автор

inanılmaz güzel videolar ve anlatımlar çok teşekkürler

carticurti
Автор

Iki öneri arka plandaki müziğin sesi daha düşük olsun.

Ses görüntü senkronizasyonu icin cok güzel programlar var sesi çoklu kanallarda kayıt ederseniz bu problemi aşmanız o kadar kolay olacak

emreakbacak
Автор

Tam bir denizciye göre bir video olmuş alanı olmayınca böyle oluyor denizle ilgili videolar daha aydınlatıcı

azizgunes
Автор

Insansız savaş uçağı, insansız savaş gemisi vb. Ne kadar kulağa hoş gelse de, bilimin son 50 yılda ki ilerleme hızı cok etkileyici olsa da yapılamayacak bir şeydir. Nitekim savaş uçaklarında temek kavram pilotun uçağıyla bütünleşmesi ve reflekslerini buna yansıtmasıdır. Bu refleksleri insansız uçaga aktarmak isterseniz yani buna uygun bir yazılım geliştirmek isterseniz en az 20 milyar satır kod yazmanız gereklidir ki bu da Kuantum mekanıği çözülmediği surece imkansızın otesindedir. Kuantum mrkaniğini çözmek ise bambaşka bir boyut zaten resmen insanoğlunun tanrılaşması anlamına gelir. Klasik fiziğin çözülmesi kaç yüzyıl aldığını düsünün ve sonra bahsettigimiz seyin Klasik fizikten yüzlerce kat daha karmaşik olan Kuantum fizigi oldugunu hatirlayin ne demek istedigimi anlarsiniz. Insansiz savas ucagi eger 3. Dunya savasi falan cikmaz ve yeryuzundeki canli yasamı sona ermezse en erken 15. Nesil uçaklarda olur herhalde :D 6. Nesilde insan olacak ancak kokpit (dugmeler, ekranlar falan) olacagini sanmam zira sanal gerçeklik cok ust duzey boyutlara ulastigi icin buyuk ihtimalle kokpit dedigimiz sey pilotun kaskına sanal gerceklik yoluyla aktarilacak. Ornegin Tempest prototipi.

isbaraalp
Автор

F-22 raptor safkan havada üstünlük kurması amacıyla üretilmiş bir avcı uçağı Amerika bu uçağı sadece kendi hava sahasını korumak için kullanıyor ve F-22 ilk hayalet uçak.

mskro
Автор

1:11 'de verilen şemada J-20 ile T-50 PAK FA yanlış gösterilmiş. j-20 denilen çizim T-50 'ye ait iken T-50 denilen çizim de J-20 olacak. Video için teşekkürler.

kubilaykoyuncu
Автор

Stealth zaten görünmez anlamına geliyor.
Neden ısrarla bu kelimeyi de Türkçe'ye kazandırmaya gayret ediyoruz anlamıyorum

halilsaricaoglu
Автор

Arkadasim bu nasil muzik kulaklarimi tirmaladi

ucanat
Автор

beyler ses kapatn çünkü kulaklığı bozabilir

SerefKesen
Автор

İstif sınıfı fırkateyn videosu çekin lütfen ama tam donanımlı olsun video

sultansuleyman
Автор

Abi videonun başında nasıl sıçramayı becerdin öyle 😅

mavzer
Автор

Hoparlörü paylatmak içinmi koydun başlangıç sesini

alicanuysal
Автор

Komutanim şunu da belirtiyim ulkemizde maalesef ya Allaha ya evrime inanacaksin deniyor bircok kesimde ben Allaha inanan ve cok koyu olmasa da dindar biriyim ayni zamanda evriminde Allahin yaratma sanatindan bir sanat olduguna inaniyorum...

furkansaid
Автор

bos ve kulaktan duyma magazinel bilgiler.. bildigin işe...deniz araclarina devam et bence savaşçı

metarek
Автор

Steth diye söyle be adamım sitilt değil
Aslı zaten selth :)

alattinurhan