Erkin Koray (Yeraltı Dörtlüsü) - Gün Doğmuyor (1970)

preview_player
Показать описание
Erkin Koray, 1941’de istanbul’da doğdu. 1965 yılında Almanya'nın Hamburg şehrine giden Erkin Koray 1966 yılında Türkiye'ye dönüşünden sonra Erkin Koray Dörtlüsü adlı grubu kurdu. 1967 yılında basılan, bir yüzünde "Kızları da Alın Askere", diğer yüzünde "Aşk Oyunu" adlı parçalar bulunan 45'liği ile önemli başarı kazandı. Özellikle "Kızları da Alın Askere" parçası Erkin Koray'ın geniş kitleler tarafından tanınmasında önemli rol oynamıştır. 1968 yılında, Hürriyet Gazetesi tarafından yapılan "Altın Mikrofon" yarışmasına katıldı. Bu yarışmada 4. olan Erkin Koray'ın yarışmadaki şarkıları "Meçhul" ve "Çiçek Dağı" daha sonra bir plak şirketi tarafından piyasaya çıkarılarak 800 bin adet gibi büyük tiraj yaptı. Bu ilk önemli başarıyı, 60'lı yılların sonlarına dek ardı ardına gelen: "Anma Arkadaş", "Hop Hop Gelsin", "Sana Bir Şeyler Olmuş", "Seni Her Gördüğümde" gibi hepsi büyük beğeni toplayan parçalar takip etmiştir.

1969 yılında kurduğu Yeraltı Dörtlüsü adlı grubu ile Türkiye'de ilk "Underground" müzik akımının öncüsü oldu. 70'li yılların başlarına gelindiğinde Koray Türkiye'de oldukça geniş bir dinleyici kitlesine sahiptir ve kendine özgü müzik çizgisi belirginleşmiş durumdadır.
1971'de Erkin Koray Süper Grup, 1972'de Ter gruplarını kuran Koray , 1970-1974 yılları arasında Türkiye müzik listelerinde üst sıralarda yer alan klasikleşmiş birçok esere imza atmıştır. "İlahi Morluk", "Aşka İnanmıyorum", "Mesafeler", "Züleyha", "Silinmeyen Hatıralar", 1974'te "Şaşkın", "Fesuphanallah" bu dönem eserlerindendir.

Yenilikçi, sentezci, deneyci bir müzik çizgisi olan Erkin Koray; sıra dışı şarkı sözleri, kendine özgü vokal biçemi, uzun saçları, özgün kıyafetleri ve bunun gibi daha birçok nedenle dönemin yayın tekeli olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT tarafından dışlanmıştır. Eserlerinin nerede ise tamamı yakın zamanlara kadar, TRT denetimi tarafından yayımlanmaya uygun görülmemiştir. Bu durum Türkiye'de özel yayın kuruluşlarının ortaya çıkışına kadar süregelmiş ve Koray'ın dinleyici kitlesinin sınırlı kalmasına yol açmıştır.

------------------------

Erkin Koray was born in Istanbul in 1941. After having gone to Hamburg, Germany in 1965, he returned to Turkey in 1966, where he then founded a quartet, namely “Erkin Koray Dörtlüsü”.

Published in 1967, the pieces to be found on a 45er vinyl, namely “Kızları da Alın Askere” on one side and “Aşk Oyunu" on the other, led to Erkin Koray achieving an important success. Especially the piece “Kızları da Alın Askere” played a vital role in Erkin Koray becoming known among a wider mass of people. In 1968, he participated in the “Golden Microphone” competition, hosted by the newspaper “Hürriyet”. Erkin Koray’s songs "Meçhul" and "Çiçek Dağı”, which took 4th place in that competition, were later on released by a record company, ultimately reaching a large circulation of 800 000 pieces. By the end of the 1960s, this first important achievement was followed by successive tracks, such as "Anma Arkadaş", "Hop Hop Gelsin", "Sana Bir Şeyler Olmuş" and "Seni Her Gördüğümde", all reaching great acclaim.

Together with the band “ Yeraltı Dörtlüsü”, a name which translates into “Underground Quartet”, founded in 1969, he became a pioneer of the underground music movement in Turkey. By the early 1970s, Koray had gained quite an extensive audience in Turkey and his distinctive music line had become crystal clear. Koray, who founded the bands “Erkin Koray Süper Grup” in 1971 and “Ter” in 1972, wrote many pieces which ended up on top of Turkey’s music chart lists between 1970 and 1974. "İlahi Morluk", "Aşka İnanmıyorum", "Mesafeler", "Züleyha", "Silinmeyen Hatıralar", 1974’s "Şaşkın" and "Fesuphanallah" are among the works from this period.

Erkin Koray, resembling an innovative, synthesizing and experimental music line; extraordinary lyrics, distinctive vocal style, long hair, original attire – these are just a few of the many reasons why he was excluded by TRT, the Turkish Radio and Television Corporation, which had been holding the broadcasting monopoly. Until recently, almost none of his works had been approved for publication by TRT. This situation continued until the eventual rise of private broadcasters in Turkey and has resulted in Koray having a limited audience.

------------------------

Bir bir sönerken ışıklar
Geceyi hayaller sarar
Dolaşan gölgeler gibi
Büyür boşlukta rüyalar
Gün doğmuyor
Gün doğmuyor
Sesler çekilip gidiyor
Renkler gittikçe eriyor
Ümidim yıldızlar gibi
Bir yanıyor bir sönüyor
Gün doğmuyor
Gün doğmuyor
Birden iklimler değişse
Göklerden hayalin inse
Susuz ruhum bir çöl gibi
Kavuşsa maviliklere
Gün doğmuyor
Gün doğmuyor

------------------------

Solo Guitar & Vocals: Erkin Koray
Drums: Sedat Avcı,
Bass Guitar: Aydın Şencan
Rhythm Guitar: Ataman Hakman

------------------------

Illustration by Cem Öztürk

Contributions: Sinan Güngörer, Umut Sami Can, Burak Kaya, Annegret Kunath, Gizem Cansu Horoz, Ali Garan.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Yaşım 65, Erkin Koray ile görüşme ve sohbet imkanım oldu, Cem ve Barış ile aynı şekilde halen rock diyorum, sevincim siz gençlerin bu değerleri bilmesi ve sahiplenmesi.Merhaba gençler ve daima genç kalanlar...

mehmeteminsekercioglu
Автор

Bakın şarkı 1970 yapımı ve bu şarkı bir Türk tarafından yapılmış. Daha Queen gibi rock grupları yeni çıkmaya başlamış. Kesinlikle eğer bu insanlar yabancı olsalardı çok farklı yerlerde olurlardı. Bu durumda da bize düşen böyle sanatçılara sahip olduğumuz için gerekli ilgiyi ve saygıyı göstermek.

disconnectuserectus
Автор

dün gece Erkin babam öldü. gün doğana kadar bu şarkıyı dinledim sadece. gün doğunca çok tuhaf hissettirdi artık onun olmadığı bir dünyada yeni bir güne başlamak çünkü bizden çok uzakta yaşasa da hep bizden biri oldu o.
Türk müziğinde yeni bir dönemi başlatan, ülkesine, halkına ve cumhuriyet değerlerine bu kadar bağlı olan bir sanatçının kaybına yaşı kaç olursa olsun üzülmemek elde değil.

rahat uyu baba Erkin, "bizim çocuklar" yaşadığı sürece sen de yaşayacaksın
Erkin Koray tutkusu bitmez, adı tarihten silinmez
seni çok seviyoruz...

birmankedisi
Автор

Dinlediğim en hayalperest, en fütüristik ve ütopik eserlerden. Bu fiyakalı müziği bize bıraktığın için minnettarız...

ersenkolcuoglu
Автор

Yahu bu çizim nedir arkadaş! Hareketsiz bir resmin milyonlarca para harcanmış kliplerden fazla dikkat çekip hayran bırakması haksızlıktır bilesiniz Anatolian Rock Revival! :)

irem
Автор

Türk rock müziği çok önemli bir değerini kaybetti basımız sağ olsun o yaşayan bir efsaneydi… rahat içinde uyu Erkin Koray

buseklc
Автор

playlistimde silinmiş olduğunu her gördüğümde kahrolduğum 3 şarkıdan biri..
spotifyda bir eylül akşamı
meçhul
ve gün doğmuyorun yokluğundan muzdaribiz..

rexatonia
Автор

the English comment you're looking for !
Turkish music is the best, what a great discovery
çok güzel

miinah
Автор

Artık buraya daha hüzünlü uğrayacağım. Huzur içinde uyu ErKing...

ecemsena
Автор

Amazing song with brilliant lyrics, like a poem!

RJPaul-pxvt
Автор

"....Koray'ın dinleyici kitlesinin sınırlı kalmasına yol açmıştır." - Zamaninda degeri sinirli kitle tarafindan bilinse de, Erkin Koray yasayan bir efsanedir. O zamanlar Kemal Sunal'in filmlerinde cogu sarkilari tanitildi, Fesuphanallah gibi, bugünlerde ise Youtube'da en cok dinlenen sanatcilar arasinda. Ne mükemmel ve zengin miras birakti bizlere, dinleyelim dinletelim...

AdAstra
Автор

Bildirim üzerine hemen damladık tabi. Yine yeniden müthiş bir arrp çalışması.

dogukanuslu
Автор

“”Ümidim yıldızlar gibi
Bir yanıyor bir sönüyor
Gün
Gün doğmuyor””
Harikasın baba harikasın ❤️❤️

ramzuls
Автор

Şu çizimlerden birini dövme yaptırıcam artık bu nedir arkadaş ya.

ozcanakn
Автор

Sözlerinde mistik ve saykodelik hava cidden çok güzel. Erkin babanın Yeraltı Dörtlüsü zamanı en verimli dönemlerinden biri bence..

berkanduysak
Автор

Birden iklimler değişse,
Göklerden hayalin inse,
Susuz ruhum bir çöl gibi,
Kavuşsa maviliklere..💙💙
Gün Doğmuyor...

Mekanın cennet olsun Erkin babamm..:(

maviyesevdamizbitmez
Автор

Türk rock müziğinin ilk 3 üne girebilecek hayatınızda görebileceğiniz en underrated şarkılardan biri. Yeraltı Dörtlüsü türk rock müziğinin gelmiş geçmiş en iyi grubudur. Tartışmasını bile yapmam.

cengizunlu
Автор

erkin koray’ın ciddi anlamda en underrated eseri. 1971 türkiyesinde psychedelic rock yapmak nasıl bir billurdur arkadaş lol.

locomotive
Автор

Öyle bir zamana denk geldik ki, tek tesellimiz geçmişten günümüze gelen bu şarkılar. Teşekkür ederiz yakınınız için.

ukbecakmakci
Автор

Erkin koray el padre de la sicodelia y el rock turco

juancarloscabrera
welcome to shbcf.ru