Ερύγγιο στο χρώμα του αμέθυστου (Eryngium amethystinum) στα οροπέδια του Δυτικού Μαινάλου

preview_player
Показать описание
Το Eryngium amethystinum L. 1753, είναι ένα πολυετές φυτό με ύψος από 30 έως 70 εκ. γλαυκό και αγκαθωτό στο σύνολό του. Είναι εγγενές στην ανατολική Μεσόγειο και προτιμά ξηρά μέρη και εδάφη πλούσια σε ασβέστιο. Θα το συναντήσουμε σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, πετρώδεις πλαγιές και ξέφωτα δασών, σε υψόμετρο από 600 έως 2000 μ. Ανήκει στην οικογένεια Apiaceae. Στην αγγλική βιβλιογραφία είναι γνωστό amethyst eryngo, Italian eryngo ή amethyst sea holly.
Τα φύλλα της βάσης είναι δερματώδη, αντωοειδή, με μήκος 10 - 15 εκ., σύνθετα με φυλλάρια μεγάλα, με εντομές και αγκαθωτό περίγραμμα.
Τα άνθη είναι σε ταξιανθίες σφαιρικά κεφάλια διαμέτρου 1 - 2 εκ., μπλε μεταλλικού χρώματος. Τα 5 - 9 βράκτια στη βάση της ταξιανθίας, είναι μακρόστενα λογχοειδή, μυτερά, προεξέχουν έντονα και φέρουν στην περιφέρειά τους 1-4 ζεύγη μικρά αγκάθια. Τα ανθίδια είναι μικρά, γαλάζια με αγκαθωτά σέπαλα. Ανθίζει από Ιούλιο έως Οκτώβριο.
Οι καρποί, με λέπια μεμβρανώδη, έχουν μήκος 4-5 χιλ.
Το φυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης αποκαλούσαν το φυτό «ηρύγγιον». Ο Διοσκουρίδης μας πληροφορεί, ότι όταν είναι μικρό, νέο και τρυφερό λαχανεύεται. Επίσης το συνιστά ως φάρμακο, το οποίο βοηθάει στην αποβολή των αερίων του πεπτικού συστήματος, ακριβώς δε σε αυτή του την ιδιότητα οφείλει και την ονομασία του.
Η ονομασία του γένους Eryngium, στα αρχαία ελληνικά «ηρύγγιον» ή «ερύγγιον» προέρχεται από το ρήμα «ερυγγάνω», κοινός πεζός και Αττικός τύπος του ρήματος «ερεύγομαι» και «ρεύγομαι», που σημαίνει: «εκπέμπω διά του στόματος αέρα εκ του στομάχου». Από το ρεύγομαι προέρχεται το νεοελληνικόν «ρέψιμο».
Η ονομασία του είδους, amethystinum, προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό επίθετο "αμεθύστινος" =ο εξ αμεθύστου. Και η λέξη αμέθυστος έχει διπλή σημασία: 1. ο πολύτιμος λίθος και 2. κάθε φάρμακο κατά της μέθης.
Рекомендации по теме