Νέα Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το εξω από τη Βουλή 29 Ιούλη 2004 για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

preview_player
Показать описание
Νέα Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί εξω από τη Βουλή 29 Ιούλη 2004 για την απόσυρση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία που ζητούν γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και φορείς απεξάρτησης, και εκτιμούν ότι θα υπαρξουν σοβαρα προβλήματα στους φορείς, στους εργαζομένους, στους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης προς όφελος των ιδιωτών και των ΜΚΟ.

Νέα Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί εξω από τη Βουλή.
Ακολουθει το απογευμα εκ νέου συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα στην πλατεία Σύνταγματος απο την Oμοσπονδία συλλόγων οικογένειας ΚΕΘΕA και Εργαζομένων στις δομές και τα νοσοκομεία ενάντια στο νομοσχέδιο ταφόπλακα για την ψυχική υγεία καi απεξάρτηση δώρο προς ιδιωτες και ΜΚΟ
Αθήνα 29 Ιούλη 2024
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει:
Το κλείσιμο των 2 εκ των 3 Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, του ΨΝΑ και του ΨΝΘ, τη μεταφορά όλων των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας και των αρμοδιοτήτων τους στις ΥΠΕ.
Την κατάργηση δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, προγραμμάτων με τεράστια εμπειρία στην πρόληψη – απεξάρτηση και στην κοινωνική επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18 Ανω», το «Ιανός», το «Διάπλους», το «Αργώ», και την ενίσχυση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», σε βάρος της απεξάρτησης.
Τη δημιουργία ενός ΝΠΙΔ (ΕΟΠΑΕ) στον τομέα της Απεξάρτησης, με αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων.
Τη γενναία χρηματοδότηση, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, των αμαρτωλών ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.
Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζομένων στις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης από τη μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από τη μία Υγειονομική Περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «έκτακτων» υπηρεσιακών αναγκών, που μόνο έκτακτες δεν είναι.
Την αέναη «πλοήγηση» των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιων, ιδιωτικών, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό.
Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.
Την ιατρικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές παιδιών και εφήβων, τις οποίες βαφτίζει «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές».
Οπως αναφερουν σε ανακοινωση τους

Η ΕΙΝΑΠ εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών στην ψυχική υγεία, ο αριθμός των οποίων είναι ήδη 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ, αλλά και να καταργήσει προγράμματα με δείγματα γραφής, όπως τα ΚΕΘΕΑ, «18 Ανω», «Αργώ», «Διάπλους», «Ιανός», και τα κέντρα πρόληψης, τα οποία –όπως υποστηρίζει– «θα υποχρεωθούν να αλλάξουν φιλοσοφία, αφού η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικά κριτήρια.
ΠΟΕΔΗΝ «Λειτουργικό πρόβλημα» Στο ιδιο μηκος κύματος και η ΠΟΕΔΗΝ, που αναφερει εντονα και κατηγορηματικα ότι «Τροχοπέδη του συστήματος δεν είναι το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο, αλλά η εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και η υπολειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα στην ψυχική υγεία είναι λειτουργικό», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, που εκτιμά ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει τεράστια οργανωτικά ζητήματα στους φορείς, στους εργαζομένους, στους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης προς όφελος των ιδιωτών και των ΜΚΟ. Όπως αναφέρει, με το σχέδιο νόμου συστήνεται ένας υδροκέφαλος, τεράστιος φορέας στην ψυχική υγεία και ερωτά: «Πώς θα διοικούνται οι μονάδες στην καθημερινότητα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά;».
Αναφέροντας τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στην ψυχική υγεία, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «το 60% των εισαγωγών στις μονάδες οξέων περιστατικών είναι με εισαγγελική παραγγελία, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 5%. Το 70% των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες οξέων περιστατικών είναι επανεισαγωγές λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και αποασυλοποίησης. Οι μονάδες οξέων περιστατικών γεμίζουν κλίνες και αναπτύσσουν ράντζα με νεοχρόνιους ασθενείς επειδή δεν υπάρχουν δομές αποασυλοποίησης και κοινωνικής επανένταξης. Η αποασυλοποίηση αφέθηκε στα “χέρια” των ΜΚΟ, που λαμβάνουν υψηλή κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση με θολό θεραπευτικό αποτέλεσμα». Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει την αλλαγή του διοικητικού μοντέλου στον τομέα της ψυχικής υγείας με τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στο οποίο εντάσσεται το σύνολο των σχετικών υπηρεσιών του ΕΣΥ. Αντίστοιχο μοντέλο επιλέγεται και για την απεξάρτηση με τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης εξαρτήσεων, στον οποίο εντάσσονται όλοι οι οργανισμοί, φορείς και προγράμματα θεραπείας των εξαρτήσεων του δημοσίου τομέα.
Рекомендации по теме