ZIT PİSTONLU EN VERİMLİ DİZEL MOTOR | OPOC

preview_player
Показать описание
Anlatan Adamlar'ın bu bölümünde "Opposed Piston Opposed Cylinder" ya da kısa adıyla OPOC olarak bilinen zıt pistonlu motor nasıl çalışır? Nasıl bu kadar yüksek verimlere ulaşıyor? Bu motor ilerleyen zamanlarda yol araclarında kullanılır mı sizler için anlattık.



Doğacan Kara ve Tuğberk Keçecioğlu olarak Anlatan Adamlar kanalımızda otomobil bilgi videoları hazırlıyoruz. Araçların sistemleri nedir, nasıl çalışır detaylarıyla sizlere aktarıyoruz.

Videoyu izledikten sonra beğenmeyi paylaşmayı ve kanala abone olmayı unutmayın. Sizlerin destekleri ile her geçen gün daha da büyüyeceğiz!

*SOSYAL MEDYA HESAPLARI*
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Üniversitede bu adamların yarısı kadar anlatabilen hocalar olsa başka bir seviyede olurduk.

talhaozturk
Автор

Her vıdeoda ozmeden yorum yapmadan duramıyorum !
-Gereksız ıntro yok
-yuksek ses yok
-sacma sapan tanıtım yok
-etkıleyıvicı olcam dıye laf cambazlıgı yok
- yılısık cıvık uslup yok
-gereksiz hiç bir sey yok 🙂👍
Yalın sade ciddi akıcı takıp ettıgım bır kac kanaldan bırısınız zevkle takıp edıyorum lutfen bozmayın Allaha emanet 👏

emreaydin
Автор

Cehaletin zirve yaptığı son yıllarda sizler gibi genç mühendislerin hazırladığı bu videolar insanın umudunu artırıyor. İyi ki varsınız iyi ki bu tür videolar ile aydınlatmaya çalışıyorsunuz. Sağ olun var olun. Tüm videolarınızı büyük bir zevkle tekrar tekrar izliyorum.

ttayfu
Автор

Abi teşekürler instagramdan yazmıştım dikkate almışınız siz gerçekten Anlatan Adamlarsınız.

sametguven
Автор

İki ve dört zamanlı motorların farkını bu kadar sade ve anlaşılır şekilde anlatmanızı tebrik ederim. Ayrıca emisyon değerini motorda değil de egzozda halledebilmek gerçekleşirse iki zamanlı ve muhtelif versiyonlarını yollarda görebiliriz belki.

oguzcetinoguz
Автор

Elektrik jeneratörlerinde de kullanılmaya başlanması sanırım gayet mantıklı olur. Videoda anlatılanlara göre daha az yakıt harcayarak daha uzun elektrik enerjisi temin edilmesinde faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

gokhanince
Автор

Benim şahsi olarak takıldığım nokta videonun sonu oldu.yani 2 zamanlı olduğundan dolayı yağ yakmasına ve bu sebeple emisyon değerlerinin yüksek olması oldu.bunun çözümü hidrojen.hidrojen yakıt destek sistemi ile aracımizda ciddi tasarruf ve güç artışı gözlemledik.ve aynı zamanda da neredeyse sıfır emisyon gözlemledik.bu motor teknoloji si ile hidrojen destek sistemide entegre edilirse işte o zaman devrim olacağı kanaatindeyim.tesekkurler.

umitkozlu
Автор

Sizler gibi gençlerin bu işlerle uğraşması gerçekten gurur verici kanalına abone oldum üstad

sadmancetinoglu
Автор

Hocam, çok samimi söylüyorum bu youtube'da attığım 3. yorum falan olabilir. Tüm videolarınızı aşırı keyifle izliyorum. Arabalar ve teknolojileriyle ilgili videolarınız çok bilgilendirici ve teorisini, özellikle kullandığınız simulasyonlarla anlaşılması daha kolay bir hale getiriyorsunuz. Emekleriniz için teşekkürler. İTÜ'den bi mühendis adayı kardeşiniz. :)

yigitgur
Автор

Motor ve yanma teknolojisi üzerine çalışan biri olarak birkaç yorum eklemek istiyorum dezavantajları konusunda;


Yağ yakması ilk bakışta esas sorun olarak görülmüyor, çünkü wankel motor da aynı şekilde çalışıyor ve sürekli yakıtla beraber yağ yakıyorlar. Bu tarz yakıtın içine yağ eklenmesi gereken sistemlerde kullanılan yağlar zaten halihazırda bu görevler için özel üretilmiş ürünler. Yağın yanması emisyonları arttıracak olsa da yüksel termal verimden ötürü daha az yakıt harcanacak olması birbirini bir nebze kompanse edecek şeyler. Yağlamayla ilgili esas sorun motor ömrünün kısalması, özellikle son kullanıcının motora iyi bakmaması durumunda çok kısa zamanda aşınmalar meydana gelecektir, 20-30bin kmlerde motoru ölen araçlar ortada gezinirse bir daha kimse o arabaları almaz, bu şirketler için çok çok büyük risk demek. Wankel motor da zaten bunun yaşanmış bir örneği, Le Mans kazanmış motora 30bin kmde ölüyor deniyor, temel sebebi son kullanıcı hataları.


Benim gözüme direkt çarpan sorunlardan biri hareketli parçaların fazlalığı ve ağırlıkları. Normal bir motorda yanma için 1 piston hareketliyken, bu motorlarda 2 tane pistonu karşılıklı çalıştırıyoruz, özellikle dizel yakıtla çalışan motorların pistonları ve onlara bağlı parçalar ciddi ağır. Bunların üzerine yanmayı kontrol edebilmek için elde olan seçenek sayısı da çok az. Özellikle enjektörlerin homojen yakıt dağıtamaması motor içinde yakıt hava karışımının çok dengesiz olmasına sebep olacaktır, bu da yanma odasının belli noktalarında çok zengin bazı noktalarında da çok fakir karışımlara sebep olacaktır. Tanklar için emisyon sorun değil, ancak çok zengin karışım noktaları bulunması NOx ve CO emisyonlarını zıplatır, katalizatörle kontrol etmeye çalışırsanız da kısa sürelerde filtreleri dolduracaktır, katalizatör fiyatları da malum.


Son olarak bu sistemi sadece standart içten yanmalı motorlarla kıyaslamak yanlış olur, çünkü artık toplam sistem verimleri elektrik motorları yardımıyla yükseltiliyor. Hybrid bir aracın benzin motoru %25 verimde çalışsa da hybrid sistemin toplam verimi %40ları geçebiliyor ve pazarlaması çok daha kolay. Özellikle avrupada insanlar hybrid ve elektrikli arabalara büyük rabet gösteriyorlar.


Tüm bu sebeplerle muhtemelen bu motorları sokaklarda görmeyeceğiz. Ancak normalden farklı her teknoloji beni çok heyecanlandırıyor, bu işte çalışan insanlara da yeni ufuklar açıyor, motorsporlarının temelinde de bu yatıyor zaten. Belki bir gün gelişen teknoloji bu dezavantajları kapatacak bir yol bulur.

Olmayacakis
Автор

Birazcık merakım vardı motor mekanik falan araçları sevdiğim için sayenizde videoları izleye izleye çok bilgi edindim bilmediğim çok şey öğrendim yanlış bildiklerimi düzelttim anlatımın üniversite hocası gibi ne diyim çok kıymetlisiniz benim için .. çok teşekkürler ..bu video daki motor sistemi ise emisyon geliştirip ülkemizde devrim gibi bir iş çıkarılabilir sizin gibi mühendislere bu memleketin ihtiyacı var

YAPIRESSAM
Автор

Makine mühendisliğini sayenizde seviyorum. Sayenizde hakettiği değere yaklaşıyor...

furkansaruhan
Автор

Harika bir sunumdu kardeşim, meslek lisesi mezunu olarak söylüyorum, mekanik gibi sıkıcı bir konu ancak bu kadar güzel anlatılır, biraz izleyip kapatırım diyordum nasıl bitti anlamadım

jandarma
Автор

hiç ihtiyacım olmayan bir video ama sırf anlatımınızı ve ilgi çekerek anlatımınızı beğendiğim için izliyorum işte

erenevciman
Автор

Motor sanat okudum, sayende bilgilerimi yeniliyorum, eline diline sağlık çok sade ve efektif bi anlatma tarzın var.

ismailaytac
Автор

Tamda yağlama sistemini düşünüyordum aklımdan 10:30' dan sonra aydınlandım teşekkürler

halilaktas
Автор

Kardeş, harika bir öğretmensin. Kafamda hiç soru işareti kalmadı. Dünya elektrikli motorlara yönelirken bu motor ne kadar tutar bilmem ama dizel sever birisi olarak beni heyecanlandırdı. Sadece ne kadar yağ yakar, kuvvetli bir filtreleme ile Emisyon kurallarına uyar mı? Ona takıldım...

fatihoca
Автор

Şu kanalı izleyince mest oluyorum yaa 👏🏻👏🏻👏🏻 başarılarınızın devamını dilerim kardeşim 🤲🏼

Expert..
Автор

Böyle genç beyinlere ihtiyaca aç kaldık teşekkür ederim delikanlı seni alnından öpüyorum.

kemalbay
Автор

Senkron ayarı nedir anlatır mısınız?
Bölgelere va rakımlara göre motor neden kendini sıkar zor çalışır yada verimli çalışır bunu merak ediyorum...

makvitalaydemir
welcome to shbcf.ru