Άκρα δεξιά | Βασιλική Γεωργιάδου

preview_player
Показать описание
«Συναντήσεις»: ο δεύτερος κύκλος 12 διαλέξεων με θέμα την Ιστορία της Μεταπολίτευσης, που διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank.

Στην πέμπτη ομιλία του δεύτερου κύκλου, η Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έρχεται να φωτίσει «στιγμές» της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

Η ομιλήτρια, επιχειρεί την οριοθέτηση του όρου «άκρα δεξιά» σε σχέση με τη διεθνή βιβλιογραφία, εξηγεί πως υπάρχουν δύο κύρια ρεύματα της ακροδεξιάς, η λαϊκιστική ριζοσπαστική δεξιά και η εξτρεμιστική δεξιά και αναπτύσσει τη βασική διαφορά τους, πού βρίσκεται στη σχέση τους με τη δημοκρατία, αλλά και τον κοινό παρονομαστή τους που είναι ο εθνικισμός. Η αφετηρία και η εξέλιξη του φαινομένου της άκρας δεξιάς, όπως μας εξηγεί η ομιλήτρια, ορίζεται και μελετάται μέσα από τρία κύματα μοντέλων άκρας δεξιάς, που τροφοδοτούνται από ποικίλους παράγοντες, συγκυρίες και ανταγωνισμούς.

Μέσα από την αναδρομή στα βασικά χαρακτηριστικά του πλαισίου της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου και από την επίδρασή τους στον χώρο του ελληνικού εθνικισμού, ο οποίος σε αυτή τη φάση χαρακτηριζόταν από βίαιο ακτιβισμό, αλλά σε περιορισμένο φάσμα των πρωταγωνιστών της άκρας δεξιάς, η ομιλήτρια μας δείχνει τους λόγους για τους οποίους η εκλογική συσπείρωση σε αυτό τον χώρο συνολικά ήταν πολύ χαμηλή. Αυτό, ωστόσο, θα αλλάξει από το 2000. Από εκεί και έπειτα, παρατηρείται η άνοδος της άκρας δεξιάς, η οποία δεν είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, χωρίς όμως να αμφισβητείται το γεγονός ότι οι οικονομικές απώλειες είχαν επίδραση στην εκλογική ενίσχυση της άκρας δεξιάς. Οι παραδόσεις, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη παίζουν έναν ρόλο, αλλά με βάση τη έρευνα της ομιλήτριας για την Ελλάδα, όχι τόσο σημαντικό.

______________________________

Συνδεθείτε μαζί μας:

#AlphaBank #AlphaPolitismos #GreekHistory
Рекомендации по теме