Ulaş Kurtuluş ÜNLÜ - Aksaray'a Gide Gele Yoruldum

preview_player
Показать описание
CANLI KAYIT - LIVE RECORD
YÖRE: İstanbul
Kaynak Kişi: Veli Kanık (Mehmet Veli Faik Kanık) (Orhan Veli Kanık'ın babası)
Bağlamalar: Ayhan Aydın, Burak Aykaç, Erkan Akalın, Mustafa İpekçioğlu
Bass: Burak Demir

AKSARAY'A GİDE GELE YORULDUM Yoruldum Canım
BEN O YARİN CEMALİNE VURULDUM Vuruldum Canım
UZUN BOYLU İNCE BELE SARILDIM Sarıldım Canım

SENİ BANA VERSELER Verseler Canım
TELLİ DUVAK SIRMA TELLER TAKSALAR Taksalar Canım
VERİN BENİM CANANIMI GİDEYİM Gideyim Canım
DÜĞÜN KURUN BEN SAFALAR SÜREYİM Süreyim Canım

ÇIKAR İSEM ŞU YOKUŞUN BAŞINA Başına Canım
BİR OK ATTIM KAPINDAKİ TAŞINA Taşına Canım
BENİM YARİM GİRMİŞ ON BEŞ YAŞINA Yaşına Canım

VELİ KANIK

Türkünün kaynak kişi hanesinde Veli Kanık olarak geçen tam adı ile Mehmet Veli Faik Kanık. 1881 yılında İzmir’de dünyaya gelir. Eğitimine ilk olarak müfredatında müzik dersleri de bulunan İzmir Sanay-i Nefise Mektebinde (günümüzde Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) başlar. Yedi yaşındayken girdiği bu okulda, eğitiminin daha ilk yıllarında müziğe karşı olan yeteneği keşfedilir ve klarnet eğitimi almaya başlar. 16 yaşındayken bir arkadaşının vesilesiyle İstanbul’a gelir ve Muzika-i Hümayun’a kabul edilir Zati Arca’dan dersler alır.

İki yıl sonra solist klarnet sanatçısı olur. Sarayda verilen bir şölende solo partisinde gösterdiği üstün performanstan dolayı Muzika-i Hümayun Orkestrasının yanı sıra saray orkestrasında da Cumhuriyetin ilanına kadar çalmayı sürdürür.

1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasından sonra Muzika-i Humayun kurumunun adı değişerek Makam-ı Hilafet Muzikası olur. Veli Bey bu kurumda da idari ve eğitim görevlerine devam eder. 1923-1924 eğitim yılında bugünkü adıyla İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı olan Darülelhan’da da derslere girer.

1933 yılında Riyaset-i Cumhur Armoni Muzikası şefliği ve yöneticiliği görevini üstlenir.

1938 yılında Ankara Radyosu’nda fenni ve idari işler için görevlendirilip, radyonun ilk tonmaysteri olarak görev alır.

Ankara Radyosundaki görevinden sonra 1949 yılında yeni kurulan İstanbul Radyosuna yönetici ve tonmayster olarak atanır. Aynı dönemde İstanbul Belediye Konservatuvarı Bilim Kurulu Üyeliği de yapar.

19 Kasım 1953 günü hayata veda eder ve Aşiyan mezarlığında 14 Kasım 1950 yılında daha 36 yaşındayken yaşamını yitiren oğlu Orhan Veli’nin yanına defnedilir.

TRT Repertuvarımızda kaynak kişisi olduğu 4 türkü var. Bu seslendirdiğimiz türkü ile birlikte 2 türküyü daha Muzaffer Sarısözen derlemiş ve notalandırmış. Diğer tek türküyü kendisi derlemiş, notalandırmış. Bu türkülerin en çok bilinenlerinden ve sevilenlerinden birisi de Entarisi Ala Benziyor adlı türküdür.

Veli Kanık’ın oğlu Orhan Veli’nin birçok şiirini de bestelediği ancak bu bestelerin bugüne kadar hiçbir yerde seslendirilmediği yönünde de bilgiler var.
#ulaşkurtuluşünlü #istanbul #istanbultürküleri
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Duyguların su gibi akıp gitmiş can. Yüreğine sağlık

ozlemuraturku
Автор

Sesine nefesine yüreğine sağlık Sayın Ulaş Kurtuluş ÜNLÜ kardeşim

hasanagar
welcome to shbcf.ru