Βιβλιοσυζητήσεις 14 - Μήπως χρειάζεσαι επιμέλεια;

preview_player
Показать описание
Το βιβλίο σου είναι πολύ καλό. Το έγραψες και μπράβο σου. Το είδες κιόλας δυο τρεις φορές για να είσαι επιμελής. Όμως καλό είναι να το δούνε κι άλλα μάτια, που έχουν διαβάσει και επιμεληθεί βιβλία για καιρό, σωστά; Είναι η δουλειά τους! Κλέφτες θα γίνουνε;

Αν υπάρχουν ερωτήσεις, σχόλια ή προτάσεις για νέα βίντεο, θα χαρώ να τα συζητήσουμε. Εξάλλου, πρόκειται για βιβλιοσυζητήσεις!

Intro video, συμβουλές και γενική υποστήριξη στο κανάλι: Ηλίας Ιωσηφίδης

Background audio: Νίκος Μουργής
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Συν ένα για τις αλληγορίες που έκαναν το βίντεο πιο πιπεράτο!

danaisfantasyworld
Автор

Τα είπες όλα στην αρχή του βίντεο 😁
Συμπέρασμα: επιμέλεια και ξανά επιμέλεια 😉😉😉😉.

ΕΛΕΝΗΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΥ-ηε
Автор

Και θα σε ρωτούσα τι γίνεται στην περίπτωση που ο συγγραφέας ασκεί και το επάγγελμα του επιμελητή αλλά νομίζω ότι με κάλυψες.Πιο εύκολα κρίνουμε τα γραπτά κάποιου άλλου παρά τα δικά μας.Οπότε σίγουρα χρειάζεται αντικειμενική ματιά. Εξαιρετικό βίντεο! Ευχαριστούμε!

onceuponabookyoutubechanne
Автор

Δεν νομίζω πως ένας σόφρων άνθρωπος θα έφερνε την οποιαδήποτε αντίρρηση σε όσα εκθέτεις και σε τούτο αλλά και σε ένα άλλο βίντεο περί επιμέλειας βιβλίων που υπάρχει στο κανάλι σου. Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να σου θέσω μερικά αναπάντητα ερωτήματα περί επιμέλειας βιβλίων που έχω μαζέψει μέσα στα χρόνια. Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για τη φλυαρία (και για τον τόνο).

Τι γίνεται με τα βιβλία που έχουν περάσει από επιμέλεια, που το όνομα του επιμελητή ή της επιμελήτριας τυπώνεται, όπως και οφείλει, είτε στο εσώφυλλο είτε στον κολοφώνα, βιβλία επιτυχημένα που έχουν κάνει μάλιστα αλλεπάλληλες επανεκδόσεις . . . είναι όμως γ ε μ ά τ α από τυπογραφικά λάθη; Να δώσω δύο μόνο παραδείγματα;

α) Η Κοιλάδα της Λάσπης. Διάβασα τον πρώτο τόμο από την 4η επανέκδοση του Απριλίου 2024. Στον κολοφώνα του βιβλίου υπάρχει το όνομα της επιμελήτριας. Σε 11 σελίδες του βιβλίου υπάρχουν τυπογραφικά λάθη, όπως α) στη σελ. 100, τελευταία παράγραφος: «Αποπροσανατολισμένος από τη νοσταλγία, άκουσε ξανά τα λόγια της τυφλή (sic!) επισκέπτριας [...]» και β) σελ. 132, προτελευταία παράγραφος: «Οι φωνές του διερμηνέα είχε (sic!) ερεθίσει τα βίαια ένστικτα των δύο συντρόφων του [...]». Πώς είναι δυνατόν τέτοια λάθη να μην έχουν διορθωθεί ούτε στη 2η ούτε στην 3η μα ούτε και στην 4η ανατύπωση; Κανείς δεν τα είδε; Κανείς δεν τα υπέβαλλε υπόψη του εκδοτικού οίκου;

β) Λολίτα. Εντάξει, εδώ το θέμα με ξεπερνάει. Έχω στη κατοχή μου τη 12η, παρακαλώ, ανατύπωση του 2018, εννοείται πως το όνομα της επιμελήτριας αναφέρεται μέσα στο βιβλίο και όμως βάζω στοίχημα πως η Λολίτα δεν πέρασε ούτε στιγμή από επιμέλεια. Δίνω κι εδώ ένα μόνο χτυπητό παράδειγμα: σελ. 136, 13η γραμμή απ΄ το τέλος: «[...] μάλιστα μου είχε συνήθεια να μην είμαι πολύ περιποιητικός [...]». Προφανώς έχει παραληφθεί τ ο ρ ή μ α (!!) από την πρόταση : «[...] μάλιστα μου είχε [γίνει] συνήθεια [...]», όπως διαβάζουμε και στο πρωτότυπο: «[...] in fact, it had become quite a habit with me of not being too attentive [...]». Επιτρέπεται να λείπει το ρήμα μέσα σε πρόταση ενός τόσο δημοφιλούς βιβλίου και να μην ντρέπονται ο εκδοτικός οίκος, ο μεταφραστής και η επιμελήτρια ομάδι; Αντ' αυτού, τυπώνουν με καμάρι στο εξώφυλλο «ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΕΚΔΟΣΗ»! Είχα φτιάξει ολόκληρη λίστα με τα τυπογράφικα της Λολίτας και την είχα στείλει στον εκδοτικό οίκο. Όσο απάντησαν σε σένα τόσο απάντησαν και σε μένα.

Εδώ, αγαπητέ φίλε, το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό σε σχέση με όσα λες στο βίντεο, τα οποία απευθύνονται, αν έχω καταλάβει σωστά, σε νέους/νέες συγγραφείς, και πολύ καλά κάνεις που τους ενημερώνεις. Εδώ έχουμε να κάνουμε με βιβλία σταθμούς, με καταξιωμένους συγγραφείς, μεταφραστές, εκδοτικούς οίκους και παρ' όλα αυτά διαπιστώνουμε καθημερινά ένα σωρό αβλεψίες. Και εντάξει, σύμφωνοι, αλίμονο, δεν χάθηκε κι ο κόσμος για 11 αβλεψίες μέσα σε σύνολο 570 σελίδων. Αλλά όχι αυτές να παραμένουν στην 4η ανατύπωση, πόσο μάλλον στη 12η της Λολίτας.

Αν έχεις κάποια ιδέα, κάποια "εσωτερική πληροφόρηση", για το πώς δουλεύει το σύστημα των διορθώσεων και γιατί άραγε τέτοια λάθη εξακολουθούν να τυπώνονται, θα χαιρόμουν πολύ να λάβω κάποια εξήγηση. Προς το παρόν, εγώ αυτά τα παραδείγματα (και να' ταν μόνο αυτά...) τα θεωρώ τσαπατσουλιά, θράσος και ασέβεια απέναντι στον αναγνώστη.

Manfred-njvz