SENİRKENT Tanıtım - Evlerinin Önü Mersin - Celâl Bakar & Gülay Özer - Video: Recep Kaplan

preview_player
Показать описание
SENİRKENT Tanıtım
Isparta Türküsü: Evlerinin Önü Mersin
Düet: Celâl Bakar & Gülay Özer
Video Yapım: Recep Kaplan
Eğitim: Senirkent yükseliş birliği 1931 yılında kurulmuş olup, Afyonda talebe yurdu açarak ilçe evlatlarının yüksek tahsil yapmasına imkân sağlamıştır. Türkiye Cumhuriyetinin ilk özel okulu 1949 yılında Senirkent Ortaokuludur. Okul daha sonra Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Yine 1931 yılında açılan Afyon Senirkent Talebe Yurdu Türkiye nin ilk özel öğrenci yurdudur. Ayrıca Senirkent Devlet Hastanesi de ilk yıllarda (1948) Özel Belediye Hastanesidir. İlçede 1994-1995 Eğitim-Öğretim Döneminde 31 Ekim 1994 tarihinde öğretime açılan Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı Senirkent Meslek Yüksekokulu vardır. İlçedeki Liseler; Senirkent Dr. Tahsin Tola Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Dr. İsmail Hakkı Örmeci Anadolu Lisesi, Senirkent Çok Programlı Anadolu Lisesi, Senirkent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Senirkent Anadolu İmam Hatip Lisesi.
İlçe ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Tarımsal faaliyet olarak meyvecilik ön plandadır. Her sezon, üzüm, vişne, kayısı, kiraz ve elma alım merkezleri kurulmaktadır. Bu merkezlerde toplanan meyveler, meyve suyu yapılmak için çeşitli şehirlerde bulunan meyve suyu işleme fabrikalarına gönderilerek, meyve suyu üretiminde ülke ekonomisine büyük katkı yapmaktadır. Üzüm, şeker pancarı ve tahıl üretimi ile büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile kümes hayvancılığı yapılmaktadır.
Senirkent’in faunası zengin bir yaban hayat potansiyeline sahip olup av turizmi için uygundur. Ayrıca ilçenin Gelincik Dağı bölümünde rock climbing, alpinisim gibi dağcılık çeşitlerini yapmak mümkündür.
Senirkent bağlarında yetişen üzümler çok lezzetli olduğu kadar, geleneksel usulle yapılan üzüm pekmezi ve üzüm kurusu da çok meşhurdur. Siz de sofranızı Senirkent pekmezi ve üzümü ile zenginleştirebilirsiniz. Senirkent’te her yıl Eylül ayında Senirkent Kültür, Sanat ve Üzüm Festivali yapılmaktadır. İlçenin simgesi olan "Üzüm Heykeli" ilçe meydanında bütün heybetiyle yer alır. İlçe de özellikle üzüm hasadı mevsiminde festival görkemiyle şarakmana yapılır. Şarakmana Senirkent’e özgü yöresel bir kelimedir. Üzüm hasadı mevsiminde pekmez yapım işlerinin tümüne "şarakmana" denir. Bu kelime TDK (Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü) BÜYÜK TÜRKÇE SÖZLÜK' te Senirkent Yöresine has kelime olarak yer almıştır. Ayrıca Üzüm Diyarı Senirkent'te üzüm ve yan ürünleri ile ilgili diğer kelimelerden bazıları; şarakmana, pardı, külfan, cibre (cirbe), kapçık, neferne(nifirge), pekmez toprağı, pekmez köftesi (cevizli, bademli), diri haşgeş helvası, piri piri helva… sayılabilir.
Ayrıca Senirkent’in; et, et suyu ve Senirkent Pidesi ile yapılan "banak", yöresel goruk sulu "bamya" ve yöresel "üzüm yaprağı sarması" yemekleri ile "samsa tatlısı"nı ve illâ ki "tahinli pide"sini yemeden ve Santral, Kuyucak, Kayaağzı Mesireliği ve Ayazmana'yı görmeden, gezmeden dönmeyin. Bu piknik alanlarında, yöresel yufka ekmeğine közde kızarmış "kuyruk yağı sıkma" sını ve bu lezzeti de tatmayı da unutmayın. Kendi yöresine has mutfak kültürüne ve değerlerine sahip çıkmak ve gastronomi turizmini canlandırmak adına Senirkent’in ünlü yemeği “banak” başta olmak üzere “bamya”, tatlısı “samsa”ile “üzüm” ve “üzüm pekmez”i için coğrafi işaretlerinin alınması yönünde çalışmalar başlatılmıştır.
Senirkent’te tarihi eser ve kültür varlığı mahiyetinde olan birçok cami, türbe ve hamam gibi yapıları görebilir ve bulabilirsiniz. Bunların en önemlileri Veli Baba Sultan Türbesi ve Camii, Şeyh Ahmet Sultan Türbesi ve Camii, Dağıstanlı Hacı Mustafa Efendi Türbesi ve Camii, Zekeriya Sultan Veyis Baba Türbesi ile Pazar Camii ve Senirkent Hamamı’dır. Tymandos Antik Kent, Yassıören Höyük, Garip Höyük, Tohumkesen Höyük, Aralık Höyük Gençali Höyük diğer kültür varlıklarıdır.
Рекомендации по теме