HAREKETLİ ORTALAMALAR NASIL KULLANILIR?

preview_player
Показать описание
Hareketli ortalamalar teknik analizin en önemli konularından biridir.
Teknik analiz yapılırken fiyat grafikleri o güne ait (ya da seçilmiş zaman dilimine ait) fiyatı içerir. Yani bir bakıma anlık fiyattır. Fiyatlar üzerindeki anlık dalgalanmaları ihmal etmek için belli bir döneme ait ağırlıklı ortalamaları kullanarak daha dengeli bir grafik çizilebilir.

Örneğin 21 günlük ağırlıklı ortalama demek ; son 21 güne ait fiyatların toplanıp 21'e bölünmesiyle elde edilen fiyat demektir. Diyelim ki bugün bir hissenin fiyatı 100 TL olsun ancak 1 gün önce 98 TL, daha önceki gü 95 TL 5 gün önce 90TL , 10 gün önce 92 TL .... gibi son 21 e ait fiyatlar toplanır ve bulunan rakam 21'e bölünerek örneğin 87 TL rakamı ortaya çıkar. Yani o hissenin bugün fiyatı 100 TL iken 21 günlük ağırlıklı ortalama fiyatının; 87 TL olduğu ortaya çıkar. Bu ağırlıklı ortalama hesaplama işi kullandığınız hisse fiyat takip siteleri tarafından, seçtiğiniz zaman periyoduna göre otomatik olarak ve anında yapılır.

Ağırlıklı ortalamaları kullanmak bize trendin yönü hakkında anlık fiyatalara göre daha sağlıklı ve doğru bilgiler verir. Yapacağımız teknik analizin vadesine göre, saatlik, günlük, haftalık gibi farklı zaman periyodların ağırlıklı ortalamalarını seçebileceğimiz gibi periyodun sayısını da ihtiyacımıza göre 9, 21, 50, 100, 200 vb şeklinde seçebiliriz.

Yani bir hissenin günlük grafiğinde 21 günlük hareketli oratalama çizebileceğimiz gibi, haftalık grafiğinde 9 haftalık ağırlıklı ortalamayı çizmek isteyebiliriz.

Bununla birlikte sabit zaman aralıklarında hareketli ortalama değeri kullanmak yerine ilgili yatırım ürünüyle en iyi çalışan birimi kullanmak en doğrusu olacaktır. Örneğin bitcoin için 20 Haftalık hareketli ortalama destek olarak iyi çalışıyor iken bu ethereum için 17 hafta olabilir. Ya da bist100 için kısa vadede 13 günlü hareketli ortalama çalışıyor iken bir hisse için biraz daha farklı olabilir.

Dolayısıyla gerektiğinde ince ayar yapmak yerinde olacaktır.

Çoğu zaman aynı grafik üzerinde farklı 2 ayrı (ya da daha fazla) ağırlıklı ortalama grafiği çizdirerek bunların birbirleriyle ya da anlık fiyatlarla olan ilişkilerini değerlendirerek de teknik analizlerimizi yapabiliriz.

Bu eğitim videomuzda ağırlıklı ortalamaların ( ya da hareketli ortalamaların ) nasıl ve neye göre seçileceği anlatılmıştır. Seçilen ağırlıklı ortalamaların grafik üzerinde nasıl kullanılabileceği anlatılmıştır.

Videodan yararlandıysanız beğenmeyi, yeni eğitim videolarını izleyebilmek için kanala abone olmayı unutmayın.

Diğer Eğitimlerden Bazıları

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Emeginize saglik.Süper anlatim.Insanlar sizi keşfedememiş bence.

nevzatbey
Автор

Oldukca faydali bilgileri cok guzel bir kivamda vermissiniz. Tesekkurler.

ethanstark
Автор

Teşekkür ederiz, Değerli Hocam. Bizlere yeni bir ufuk daha açtınız.

mehmethaluktatar
Автор

Değerli bilgiler güzel anlatımla birleşince öğrenmenin tadına varıyorum.Teşekkürler, emeğinize sağlık.

alpaslanakbulut
Автор

Hocam sen video gönderince seviniyoruz😊 daha çok gelsin 😊

Twilight-rtfe
Автор

Simdi sırayla onceki videolarınızı da izleyeceğim inşallah. 😊 Ustam cok calismam lazim 😂😂

sekerabla-glr
Автор

Hocam öncelikle ellerinize sağlık. Herzamanki gibi yine sade, anlaşılır ve net bilgi olmuş. Söylemiş olduğunuz gibi kriptolarla ilgilenenler çok daha fazla. Agresif hareketlerden dolayı gerek kısa sürede daha fazla, daha süratli kazanma isteğinin etkisiyle doğru orantılı olduğunu düşünüyorum. Çok doğal olarak herkes kısa sürede kazanmayı tercih eder tabii. Ancak sizinde söylemiş olduğunuz gibi kriptolar riskli varlıklar. Paramızın düşük bir oranından fazlasını koymak çok daha fazla risk doğuruyor. Dolayısı ile nispeten daha güvenli liman olan ve portföyümüzün daha yüksek bir miktarı ile yatırım yapbileceğimiz Bist ve hisse yorum vidyolarınızı da özlüyor ve bekliyoruz :).

Çok teşekkürler

darklogitech
Автор

Müthiş bir video elinize emeğinize sağlık hocam

barisabbasgumus
Автор

Hocam çok teşekkürler emekleriniz için.

erdemkucukaslan
Автор

teşekkürler hocam, gayet açıklayıcı olmuş

hayatiokuyorum_com
Автор

Bu arada ben bu yıla kadar yerli borsada işlem yapıyordum. Spot olarak. Viop karışık ve riskli olduğu için hiç girmedim. Hisse yükselirken iyi ama düşüşte haftalarca yada ay elim kolum bağlı beklediğim oldu. Ama birkac ay once kriptoya gectim. Hergun yeni birsey öğreniyorum. Çünkü yeni trend burası. Haftanın 7 günü 24 saat açık bir piyasa. Sadece yükselirken değil düşerken de islem yapılıyor. Cesit cok. Borsa gibi sabah 9 aksam 6 değil. Hafta sonuymus resmi tatilmiş vs. Yok. Para çekmek için 2 gün beklemek yok. Kriptoda kazaninca anında cekebiliyorsun mesela gibi. Yeni olmama rağmen iyi ilerledigimi düşünüyorum. Ama Bunun için öğrenmek adina youtobedan fırsat buldukça video izliyorum. Çünkü orada hersey var. Düşük kaldirac ve düşük tutar gibi. Su anda sadece binance kullanıyorum. Tek amacım teknik analizi yeter seviyede öğrenmek. Birileri nasil öğrendiyse, çalışırsam bende yaparım diye düşünüyorum. Nacizane bu benim bakış açım tabi.

sekerabla-glr
Автор

Hocam Take.Profit Dirençte satmak konusuyla ilgili bir video çekmemiz mümkün mü.Teşekkürler.

mustafasik
Автор

Hocam merhaba. Videolarınız çok eğitici ve öğretici. Severek kolay teknik analiz öğreniyoruz. Size bir sorum olacaktı. Borsa İstanbul'da hisselere trend çizgisi çekerken veya hareketli ortalama eklerken grafiğe dolar bazlı bakmak mı daha sağlıklı olur yoksa tl bazlı mı? Kahramanmaraş'tan selamlar 🤚

emrekenger
Автор

Hocam özsermaye karliligini hesaplarken netkar / özsermaye hesapliyoruz ama halkbank yatirim dönem basi özsermaye + dönem sonu özsermaye bölü 2 diye hesaplıyor sonuç farklı çıkıyor hangisi doğru??

Twilight-rtfe
Автор

hocam başka hangi indikatörler kullanmalıyız video çeker misiniz

themrsmith
Автор

Hocam dema videosuna bayilmis ve cok iyi anlamıştım ama bu video bana cok karışık geldi malesef. 😔 Anlaşılır diyemem. Bu arada grafik görüntüsü olarak klasik kırmızı yeşil mum grafiği isteğimi yineliyorum. Böyle siyah beyaz mumlar ve uzak mesafe gorselde çizgi grafik gibi görünüyor. Mum renkleri, mum uzun mu kisami, hangi mum formasyonu hic anlaşılmıyor hocam ya. Yinede emeğinize sağlık

sekerabla-glr
Автор

Hocam merhaba. Alt coin 200 ema'nın altında ise ve yıllık en düşük fiyatta ise bunu baz alarak alım yapabilirmiyiz?

Reistokdemir
Автор

Saygı Değer Hocam; grafigimde bir kaç dip-tepe sonrası çoklu Fibo varsa geçmişte ki olan fibo lar geçerliliğini kaybeder mi - korur mu? Umarım sorum tamamdir!!

taksimespana